Linksys Velop består av én eller flere små noder som plasseres ut på strategiske steder i hjemmet ditt, for optimal nettverkstilgang. Foto: Linksys

MASKENETT ER FREMTIDEN

Linksys lanserer en rimeligere og enklere utgave av sitt Velop maskenettverk, og mener «mesh» er fremtiden for hjemmenettverk.

Publisert

– Teknologien utvikler seg veldig raskt og i dag er mesh-systemer framtiden for hjemmenettverk. Vi introduserte Velop for tre år siden, og det har vært en stor suksess. Det ga dekning i hvert hjørne i huset til folk, kombinert med et elegant design, sier Linda van Allen, PR-ansvarlig for Belkin i EMEA, til fagbladet Elektronikkbransjen.

Belkin kjøpte Linksys fra Cisco i 2013, og i mars i år ble det kjent at kinesiske Foxconn kjøper Belkin og tilhørende merkevarer. Avtalen er nå til regulatorisk behandling og godkjenning i USA.

Med et maskenettverk har man ikke bare én trådløs ruter, men i stedet har du i stedet to, tre eller flere noder plassert i boligen din. Disse har felles SSID (nettverksnavn) og kommuniserer med hverandre gjennom et eget, beskyttet trådløst nett.

Lavere prispunkt

Nordisk nøkkelkundeansvarlig i Linksys, Endre Nordli og Linda van Allen, PR-ansvarlig for Belkin i EMEA viser fram selskapets nye mesh-system. Foto: Marte Ottemo

Velop har vært på markedet med sin trebåndsløsning en stund, men kommer nå også med et tobåndsprodukt.

– Det har all den viktige teknologien, men et noe lavere prispunkt og du kan kjøpe pakker med én, to eller tre noder. Prisen ligger fra 1.100 kroner til 2.900 kroner, sier Endre Nordli, nordisk nøkkelkundeansvarlig i Linksys.

Han sier du også kan mikse tre- og tobåndsutstyret, om det er ønskelig.

Vi må formidle at det ikke er vanskelig å sette opp sitt eget nettverk, og at du kan få mye bedre dekning enn med utstyret fra Get, Altibox eller Telenor

Med Velop spiller det ikke noen rolle hva slags type hus eller leilighet du har, du kan også legge til flere noder om det behøves og systemet virker med alle internett-tilbydere.

– Appen er utviklet for å fungere for alle, du trenger ikke å ha noen teknisk innsikt for å sette opp systemet. Den guider deg gjennom hele oppsettet, og har også foreldrekontroll, mulighet til å sette opp et eget nettverk for gjester og push-meldinger som sender deg en melding dersom en eller flere noder faller ut. Det kommer også flere sikkerhetsløsninger i løpet av året, sier Nordli.

Med foreldrekontrollen kan du både bestemme når barna får lov til å surfe på nettet, og blokkere uønskede sider og apper.

– Vi vet at mange synes det er skummelt å sette opp rutere og nettverk selv, men vi håper at vi med dette systemet kan fjerne noe av den angsten.

Appen sjekker også om plasseringen av nodene er optimal i forhold til de andre. Er den ikke det, vil du bli oppfordret til å velge en annen plassering.

Når du går på nett med dingsene dine, blir de automatisk koblet til den noden som gir best signal og. Når du beveger deg rundt i huset med mobilen din, kobles du fra den ene noden til den andre når signalstyrken endres, uten at du merker noe som helst.

Markedet vokser

Du styrer oppsett og drift av nettverket via Linksys egen app. Foto: Linksys.

– Mange bruker ruteren de fikk med på kjøpet da de bestilte internettoppkobling, hvordan skal dere nå ut til disse?

– Vi må formidle at det ikke er vanskelig å sette opp sitt eget nettverk, og at du kan få mye bedre dekning enn med utstyret fra Get, Altibox eller Telenor. Vi ser at de fleste eldre bruker produktene de har fått fra tilbyderen sin, mens stadig flere yngre velger å sette opp sitt eget. De fleste husholdningene har mellom 25 og 30 dingser som skal koble seg på nett, og trenden innen detaljhandelen er at salget av større, mer kraftige rutere og mesh-systemer tar av. Det er særlig salget av hjemmesentraler som driver veksten i maskenettverk-systemer, sier Nordli.

Den trenden er enda sterkere her på berget.

– Norden er virkelig tidlig ute med å ta i bruk ny teknologi, og da vi først lanserte mesh-systemer var vi først ute med å ta teknologien i bruk. Da vi lanserte regnet vi med at maskenettverk ville stå for 20 prosent av markedet i 2019, men vi har allerede passert denne milepælen i år, sier han.

– Hva blir neste steg i utviklingen av hjemmenettverk?

Velop skal være kompatibel med alle internett-tilbydere og det er mulig å legge til flere noder ved behov. Foto: Linksys

– Den neste store trenden er smarte hjem og stemmestyring. Velop fungerer allerede med Alexa, og produktene våre er fremtidssikre da vi utvikler all programvare innomhus. Vi har også mer på planen innen oppkoblethet og smarte hjem, og vi har en tett dialog med smarthusutviklere, Amazon, Apple og flere, sier Nordli.

Powered by Labrador CMS