STÅR STERKT I EUROPEISK KONSERN

Cecilie Gaustad har siden 2014 ledet Fotoknudsen.no. Foto: Stian Sønsteng

– Fotoknudsen hadde ikke vært der vi er i dag, uten internasjonale eiere. Før jul satte vi ny konsernrekord, med 100.000 besøkende på én dag.

Publisert Sist oppdatert

Det sier Cecilie Gaustad. Som kommersiell direktør i Albelli-Photobox Group har hun blant annet ansvaret for den skandinaviske virksomheten, inkludert Fotoknudsen.no, som selger bildeprodukter på det norske markedet.

Når vi den 1. desember møter henne i Bergen i forbindelse med 65 års-jubileet til Fotoknudsen, har de nylig satt ny rekord med over 100.000 besøkende på fotoknudsen.no på én dag.

– Rekorden gjelder hele konsernet, uansett hvilket land og hvilken dag du ser på, og tangerte også våre tidligere rekorder satt under pandemien. Likevel fløt alt som om kundene var alene i butikken. Teknologiavdelingen vår er blitt veldig flinke til dette. Hvis vi for eksempel forventer 100.000 besøkende, så tester de at nettsiden tåler minimum 500.000 besøkende, sier Gaustad.

 

Raymond Michelsen har konsernansvar for redigeringsløsningene i Albelli-Photobox Group. Foto: Stian Sønsteng

Etablert i 1958

Rekorden gjelder hele konsernet

FotoKnudsen ble etablert av Ove Knudsen i 1958. Han åpnet fotobutikk i Bergen busstasjon, og utvidet tre år senere med et laboratorium samme sted. På 70-tallet ble postordre en sentral del av virksomheten, og selskapet ekspanderte til Sverige og Danmark, fortsatt med produksjon i Bergen. Oves sønn, Ole Bjørn, begynte i selskapet i 1980, og tok i 1988 over som administrerende direktør.

FotoKnudsen nådde toppen når det gjelder filmfremkalling ved årtusenskiftet. Den gangen hadde selskapet et 20-talls butikker og 200 ansatte. I 2003 kjøpte de opp fotokjeden Click, økte til 71 butikker og 350 ansatte i Norge, og la samtidig ned postordrevirksomheten i Sverige og Danmark.

– Vi burde aldri kjøpt så mange butikker, og avskallingen startet raskt, sa Ole Bjørn Knudsen til fagbladet Elektronikkbransjen i 2013.

Fotoknudsen.no markerte i desember sitt 65 års-jubileum. Foto: Stian Sønsteng

Da hadde han startet opp igjen FotoKnudsen Web AS som en ren nettbutikk, etter at selskapet tidligere samme år gikk konkurs. Staben ble redusert fra 235 til 35 ansatte, og butikkene som ikke ble overtatt av Elite Foto ble nedlagt.

Den 1. juli 2014 ble FotoKnudsen Web AS solgt til nederlandske AlbumPrinter, eid av amerikanske Vistaprint. Selskapet byttet navn til FotoKnudsen AS, Cecilie Gaustad tok over som daglig leder, og alle de 43 ansatte ble med over i det nye selskapet.

I juni 2016 ble produksjonen i Fyllingsdalen nedlagt, med rundt 20 ansatte. Selskapet fikk ny visuell profil, begynte å skrive firmanavnet med liten k, og flyttet inn i dagens lokaler i Damsgårdsveien 50. Det er her vi møter Gaustad når hun og kollegene gjør seg klare til å markere jubileet, og staben på 20 er omtrent den samme som i 2016.

 

Teknologisjef David Jensen (midten) fra London-kontoret flankert av Slawomir Johansen, Eskil Klepaker, Øyvind Grimen og Øyvind Hyldmo på teknisk avdeling. Foto. Stian Sønsteng

Ikke norsk produksjon

– Siden 65 år ikke er et rundt tall, har vi valgt å holde det for de ansatte, med en festmiddag. Vi er jo midt i høysesongen, men ønsker å sette pris på de ansatte i en travel periode, sier Gaustad.

Siden volumene er høye nok har vi en ganske god og rask leveranse

Etter oppkjøpet i 2014, har selskapets nye eiere vært gjennom flere oppkjøp og sammenslåinger, senest i fjor da nederlandske albelli og britiske Photobox fusjonerte. Gruppen har virksomhet i hele Europa, med fire fabrikker i Frankrike, Nederland, Spania og Tyskland.

– I tillegg kjøper vi produksjonskapasitet hos andre, for å optimalisere leveringstiden, sier Gaustad.

Kunder som bestiller bildeprodukter på Fotoknudsen.no, får i hovedsak produktene tilsendt fra Nederland.

Før festmiddagen ved en av Bergens restauranter, samlet Cecilie Gaustad staben i Fotoknudsens lokaler. Foto: Stian Sønsteng

– Hvis det er hensiktsmessig, kan varene også komme direkte fra en av fabrikkene. For eksempel har vi valgt å produsere våre mest populære kalendere i Sverige til det svenske markedet, for å redusere leveringstiden. Per i dag har vi ingen produksjon i Norge, men siden volumene er høye nok har vi en ganske god og rask leveranse også fra Nederland, sier Gaustad.

 

Arbeider europeisk

Hun sier virksomheten i Bergen er tett integrert med resten av konsernet, og at de samarbeider på tvers av landegrenser og de ulike nettstedene.

Sarina Mohebali (foran) og Kamilla Højgaard (f. v.), Lene Jensen, Siri Samlan, Christina Holmstedt og Mariann Lyse arbeider i kommersiell avdeling. Foto: Stian Sønsteng

– Jeg er veldig stolt over hvor godt de ansatte her i Bergen har håndtert det å bli en del av et europeisk konsern. Det er artig å se hvordan folk har tatt på seg mer ansvar, og knyttet kontakter på tvers av landegrensene. Det gjør jo at hverdagen på jobben blir bra.

– Er det en stabil stab?

– Veldig. Folk har en tendens til å ikke slutte hos oss. Jeg tror jeg har hatt én som har sluttet de siste fem årene, sier Gaustad som selv har sin 17. julesesong i selskapet.

Konsernets to største kontorer ligger i Amsterdam og London, etterfulgt av Barcelona med rundt 60 ansatte.

– Vi er godt representert i de europeiske storbyene, også i München, Paris og Bergen, ler Gaustad.

 

Dansk baby

I Bergen arbeider de hovedsakelig på tre områder.

Fotoknudsen har kontorer på Damsgård, i nærheten av Florida - med bergensk trykk på i-en. Foto: Stian Sønsteng

–Kundesenteret vårt er oppgradert til å kun ta seg av de mer krevende henvendelsene, mens et eksternt selskap i Beograd med norsktalende ansatte tar seg av de enkle forespørslene, sier Gaustad.

Det andre ansvarsområdet Bergen har, er den kommersielle driften i Skandinavia.

– Dette ligger under meg, og gjelder i tillegg til Fotoknudsen.no også Önskefoto.se og Photobox.dk. De to første er markedsledende i Norge og Sverige, mens den danske siden er babyen vår, som vi nettopp har reetablert. Vi lener oss også på kompetansen som finnes ellers i gruppen, innen for eksempel søk og markedsføring, sier Gaustad.

Vi lener oss også på kompetansen som finnes ellers i gruppen

Det tredje området gjelder teknologi.

– Her har vi flere medarbeidere som sitter i Bergen, og arbeider med alle nettstedene i gruppen. Av totalt 1.100 ansatte i gruppen, arbeider 400 med teknologi, sier Gaustad.

Raymond Michelsen, som begynte i Fotoknudsen året før Gaustad, er produktdirektør med konsernansvar for alle redigeringsløsningene kundene bruker når de bestiller bildeprodukter.

 

Hvorfor Bergen?

– Etter flere oppkjøp og sammenslåinger; hvorfor har eierne hele tiden valgt å beholde avdelingen i Bergen?

– Konsernet har en modell som balanser mellom lokal og sentral ekspertise. Kompetansen rundt for eksempel søk og teknologi kan like gjerne sitte i Norge som i Storbritannia, mens kommersiell suksess ikke kommer uten lokale kompetanse. Det var en tung avgjørelse å legge ned produksjonen her i Bergen i 2016, men dette var helt nødvendig for at vi skulle kunne opprettholde en god nok kvalitet til kundene. Den øvrige delen av virksomheten ble beholdt, og vi er i dag en viktig del i morselskapet, der flere av oss har sentrale roller, sier Gaustad.

Da Fotoknudsen fikk nye eiere, byttet de også teknisk plattform.

– Det var egentlig bare navnet og folkene som ble igjen, og vi hadde ikke vært der vi er i dag, hvis ikke disse endringene hadde skjedd. Kundene er veldig fornøyd med å handle hos oss, og vi er raskt ute med nye og bedre tekniske løsninger. For eksempel har vi i flere år brukt kunstig intelligens når kunden bestiller produktene sine, og det hadde vi nok ikke vært i stand til hvis vi hadde fortsatt som før i Fyllingsdalen, sier Gaustad.

Tobias Bjerge (f. v.), Hege Solheim og Henriette Solrud jobber tett på sine team i Europa. Foto: Stian Sønsteng

 

Minnebanken lever

Fotoknudsen.no omsetter årlig for 250 millioner kroner i Norge.

– Hvor lett det er å tjene penger på det dere driver med?

– «Lett» er et definisjonsspørsmål, men det er enklere å lykkes slik vi er satt opp i dag, enn da FotoKnudsen i 2001 etablerte lagringstjenesten Minnebanken. Dette var i tidlige digitale tider, der vi testet ut de nye mulighetene, sier Gaustad.

– Hvor ble det av bildene kundene lastet opp for 22 år siden?

At vi nå produserer så mange fotobøker til jul er litt gøy

– De ligger her hos oss, den dag i dag, så lenge de er aktive kunder i tråd med gjeldende personvernreglementet.

– Hvor store er Fotoknudsen i Norge sammenlignet med selskapene i de andre landene?

– Hvis du ser på året utenom jul, er vi ganske små, og vi klarer ikke helt å hevde oss sammenlignet med Frankrike, Storbritannia og Nederland. I julesesongen, derimot, er situasjonen en helt annen, med våre lange tradisjoner her i Norge for å gi en kalender til jul, og for å lage julekort. At vi nå produserer så mange fotobøker til jul er litt gøy, siden dette ennå ikke like innarbeidet i det norske markedet, sier Gaustad.

 

Raymond Michelsen gjennomførte en jubileums-quiz, der blant annet Fotoknudsens nettside anno 2004 ble vist. Foto: Stian Sønsteng

Størst i Europa

– Hva hvis du ser på besøk og omsetning i forhold til befolkningstall?

– Da klarer ikke de andre nettstedene i gruppen å hevde seg.

– Er det slik at de andre markedene prøver å kopiere julesalget hos dere?

– De lurer jo litt på hva som skjer her oppe i nord. Men, det er klart, hvis du sitter i Spania og det er 20 grader ute, er du kanskje ikke like mye i modus for å lage disse produktene. Slik sett ligger forholdene til rette her i Norge, for at vi vender nesen litt innover i hjemmet og synes det er hyggelig å kose seg med å lage bildeprodukter. Grunnen til at vi nå setter nye rekorder, er kanskje fordi privatøkonomien for mange er trangere. Da tenker du deg kanskje litt ekstra om når det gjelder hva du vil gi i julegave. Produktene våre koster ikke all verden, samtidig som du kan gi en gave du har laget selv, med mye mening bak. Dette er kanskje også et tegn på at folk søker noe mer ekte og nært, enn å kjøpe seg en ny sofa eller bestille en dyr ferie, sier Gaustad.

Malin Grønnevik Kvalheim (foran) og Bård Taule Jensen (f. v.), Freddie Pettersson, Johan Palm og Marianne Hallseth arbeider ved kundesenteret. Foto: Stian Sønsteng

– Hva gjør dere for å øke salget resten av året?

– Vi spiller mye på store og små anledninger, og er også store på konfirmasjon, bryllup, barn og jubileer, sier Gaustad.

– Hva med skolefoto og lagbilder?

– Det er det også en god del av. Dette er ikke det største segmentet for oss, men her er vi inne på partnersiden for skolefotografer, sier Gaustad.

Selskapets 65-årige historie har en sentral plass hos Fotoknudsen.no i Bergen. Foto: Stian Sønsteng

– Hvilke markedsføringskanaler bruker dere?

– Det meste skjer digitalt, kanskje ikke overraskende. Vi er ikke på TV, og heller ikke så mye i aviser og magasiner, men satser digitalt på målrettet og personalisert markedsføring, på for eksempel Snapchat, Tiktok og Instagram.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 1/2024, som ble distribuert uke 8. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.

 

Powered by Labrador CMS