ENERGIMERKING VIRKER

Energiforbruket som spares på at produktene får strengere krav til strømforbruk, sørger for at EU sparer like mye energi som hele Italias forbruk.

Publisert

De fleste produkter i vår bransje er energimerket, og forbrukerne har blitt vant til å se på det når de handler. Kravene blir stadig strengere, og på grunn av dette vil EU i 2020 spare energi tilsvarende totalforbruket i Italia. I 2015 utgjorde det rundt 6.500 petajoule.

20 prosent ned i 2020

Den store besparelsen utgjør samtidig nesten halvdelen av de 20 prosentene som EU-landene har som mål å spare innen år 2020. Samtidig er det en fjerdedel av den CO2-reduksjonen som også skal nås samme år. Årsaken til dette er Ecodesign-direktivet, som kom i 2003. I følge dette skal EU-kommisjonen i samarbeid med bransjen utforme energi- og miljøkrav til foreløpig 29 produkttyper. Av disse er 16 merket med de kjente A-G-merkene. Kravene blir stadig strengere, og de produkter som ikke lever opp til kravene, blir etterhvert forbudt i EU. Fra 1.september ble det nye krav til støvsugere, og det arbeidet nå med strengere krav til store hvitevarer.

En familie sparer 2.500,- i året

Den europeiske forbrukerorganisasjonen Beuc har regnet ut at det er store besparelser for en gjennomsnittlig familie. Energimerkingen gir en familie på tre minst 2.500 kroner i besparelse i strøm grunnet energimerkingen. Om et par med et barn som bor i en treroms leilighet alltid velger beste energimerking, så vil de spare helt opp til 3.405 kroner. Da er det tatt utgangspunkt i at de har rundt 20 elektriske apparater og 45 lyspærer. Den største enkelte besparelsen er kr 893,- på varmtvannsbeholder, mens støvsuger gir 48 kroner i besparelse. Kjøleskapet er også en god bidragsyter med rundt 225 i besparelse.

Powered by Labrador CMS