Om EU-parlamentet vedtar forslaget, så er det USB-C ladere som gjelder mange produkter. Foto: Samsung

FORESLÅR USB-C SOM LADESTANDARD

EU foreslår å standardisere USB-C som ladekontakt, og vil forby produsentene å legge med andre ladere sammen med produktet.

Publisert Sist oppdatert

Lovforslaget omfatter ladekontakter til mobiltelefoner, kamera, nettbrett og alle andre bærbare produkter som trenger lading. Bakgrunnen for forslaget er å gjøre det enklere for forbrukeren, som da får færre ladere å forholde seg til. Det vil også redusere andelen av EE-avfall kraftig.

Vært en lang prosess

EU har lenge forsøkt å få til en felles ladestandard på disse produktene.

Ifølge EU-kommisjonen, som er forslagsstiller, kjøper EUs innbyggere ekstra ladere for over 25 milliarder kroner i året. Mange av laderne havner også som EE-avfall, og det utgjør hele 11 tusen tonn.

Det er EU-parlamentet som skal vedta om dette blir gjort gjeldene

Produsentene klarte ikke å bli enige om en felles plugg, og det er en kjent sak at Apple har vært motstander av USB-C, som nå er foreslått. Apple har som kjent sin egen Lightning-plugg på sine produkter, men har kommet med USB-C på for eksempel sin 2021 iPad Mini.

I lovforslaget er det satt krav til at hurtigladere også må være kompatible mellom de ulike produsentene. Det er EU-parlamentet som skal vedta om dette blir gjort gjeldene. Da vil disse reglene også gjelde i Norge. Det er foreslått en overgangsordning på to år, slik at produsentene kan omstille produksjonen til USB-C.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 5/2021, som ble distribuert 11. oktober. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS