Årets julegave ble kategorien smarthjem-produkter. Stian Sønsteng delte ut prisen til representanter fra hovedjuryen. Fra venstre Peter Andersson (NetOnNet), Pål Fredrik Berg (Komplett) og Asle Bjerkebakke (Elon). Foto: Tore Skaar

SMARTHJEM-PRODUKTER ER ÅRETS JULEGAVE

En hovedjury har kåret kategorien smarthjem-produkter til årets julegave. I tillegg er «Årets produkt 2019/2020» kåret i 15 kategorier.

Publisert

– Vi venter at det i år vil ligge mange smarte produkter under juletrærne, sier ansvarlig redaktør Stian Sønsteng i fagbladet Elektronikkbransjen, som for 16. år på rad har kåret årets julegave. I tillegg er «Årets produkt 2019/2020» kåret i 15 kategorier, samt en ny pris; «Årets norske leverandør». Her gikk selskapet Airthings av med seieren.

– Det ligger et omfattende arbeid bak denne kåringen, der 27 medlemmer i 15 fagjuryer har avgitt sine stemmer og kåret «Årets produkt 2019/2020». Til slutt utpekte en hovedjury med sju medlemmer «Årets julegave 2019». Det var tett i toppen, men til slutt gikk kategorien smarthjem-produkter av med seieren, sier ansvarlig redaktør Stian Sønsteng i fagbladet Elektronikkbransjen.

Prisen ble utdelt under et arrangement i Ingeniørenes Hus i Oslo den 7. november, der 160 bransjefolk og journalister deltok.

De to andre finalistene til årets julegave var robotstøvsugere som kategori, og de ladbare stavstøvsugerne i Philips SpeedPro Max-serien.

– Vi har snakket om smarthjem-produkter i mange år, men denne julen er de virkelig blitt bredt tilgjengelig med mange muligheter, også på tvers av de ulike plattformene. Det var derimot ikke et enkelt smarthjem-produkt som utpekte seg til å vinne hovedprisen, så juryen valgte å kåre hele kategorien som «Årets julegave», sier ansvarlig redaktør i fagbladet Elektronikkbransjen, Stian Sønsteng.

Smarthjem er en kategori som dekker flere ulike typer produkter, fra dørlåser du kan åpne med en app, til stemmestyring av lys, smarte hvitevarer og ikke minst smarte assistenter.

Venter kraftig vekst

Han er også juryleder i kåringen, der hovedjuryen besto av ledere i de største forhandlerne i Norge.

– For Elkjøps del ser vi en vekst på over 400 prosent innen kategorien, og inn mot julehandelen ser vi at dette blir svært populære produkter til de som har «alt». 2019 er året smarthjem-produkter ble bredt tilgjengelig, ble enklere å bruke, og ikke minst fungerer på tvers av økosystemer. Det er også fint at smarthjem-produkter er alt mellom himmel og jord, det finnes julegaver som koster noen hundrelapper til mange tusen. Dørlåser, ringeklokker og brannvarslere er de tre mest populære produktene, i tillegg til stemmestyrte høyttalere, sier administrerende direktør Fredrik Tønnesen i Elkjøp Norge.

For Elkjøps del ser vi en vekst på over 400 prosent innen kategorien, og inn mot julehandelen ser vi at dette blir svært populære produkter

Også salgsansvarlig hos Komplett, Pål Fredrik Berg, ser kraftig vekst i smarthjem-salget.

– De største elektronikkprodusentene satser enorme beløp på utvikling, og innovasjonstakten er høy. Tidligere var de ulike økosystemene litt fragmenterte, men nå ser vi i Komplett at stadig flere aktører snakker på tvers av de forskjellige økosystemene fra Google, Apple og Samsung. Dette gjør det enklere for forbrukeren.

– Hva er bestselgerne innen kategorien hos Komplett?

– Det selges nok definitivt mest innen lys og bilde, som for eksempel Philips Hue og overvåkningskameraer, men også værstasjoner og inneklimaprodukter er det god omsetning på. Jeg tror vi innen kort tid ikke vil skjønne hvordan vi klarte oss med produkter som ikke snakket sammen. Tingenes internett er på fremmarsj, og alt fra badevekter til kjøleskap kobles nå opp mot internett. Før var wifi-tilkobling kun tilgjengelig på premiumprodukter. Nå ser vi at dette blir tilgjengelig i alle prisgrupper, og dette vil naturligvis sørge for solid vekst i denne kategorien fremover, sier Berg.

Enklere rengjøring

Hjemmet står i fokus også hos de to andre finalistene til årets julegave; robotstøvsugere som kategori og de trådløse støvsugerene Philips SpeedPro Max-serien.

Salget av håndholdte, trådløse støvsugere har vokst kraftig de siste to årene, og står nå for nesten en firedel av alt støvsugersalg i Norge.

Til sammen har trådløse støvsugere og robotstøvsugere rundt 35 prosent av markedet

– Både salget av robot- og håndholdte støvsugere er sterkt økende og vi forventer en vekst også i 2020, sier Asle Bjerkebakke, administrerende direktør i Elon Norge.

I Norge viser statistikk fra Stiftelsen Elektronikkbransjen at robotstøvsugere står for nesten 10 prosent av støvsugersalget.

– Til sammen har trådløse støvsugere og robotstøvsugere rundt 35 prosent av markedet, det viser at folks rengjøringsvaner er i endring. Enkelhet er viktig, og flere av modellene i disse to kategoriene kan nå også vaske gulvet, ikke bare støvsuge, så disse produktene utvikles stadig, sier Sønsteng.

Kriteriene for å være med i kåringen, er at produktene skal være nye av året, og bredt tilgjengelig i handelen før jul.

– De langt fleste vinnerne er nok også å finne på Black Friday den 29. november, som for mange er blitt en dag de handler forbrukerelektronikk, sier Sønsteng.

Årets norske leverandør

– «Årets norske leverandør» er en ny pris av året, og hovedjuryen utpekte Airthings til vinner. Selskapet ble etablert i 2008 av tre kjernefysikere som arbeidet med partikkelfysikk, og fikk ideen om at de elektronisk kunne måle radongass. Ambisjonen var å tilby radondetektorer til folk flest, og at disse skulle bli like vanlige som røykvarslere. I dag har selskapet 60 ansatte med 16 nasjonaliteter, og de utvikler og selger smarte radon- og luftkvalitetsmålere som skal bidra til bedre helse, sier Sønsteng.

I denne kategorien har hovedjuryen sett på norske selskap som selv utvikler og produserer produkter under eget varemerke. I finalen i denne kategorien var i tillegg til Airthings selskapene Kygo Life, Temptech og Wilfa.

LES OM DE ANDRE VINNERNE HER:

ÅRETS JULEGAVE 2019:Smarthjem-produkter

ÅRETS BILDEPRODUKT 2019/2020:Retrobilder

ÅRETS BUDSJETT-TV 2019/2020:Samsung RU7445/55/75

ÅRETS DATAPRODUKT 2019/2020:AMD Ryzen 9 3900X

ÅRETS FOTO- OG VIDEOPRODUKT 2019/2020:GoPro Hero 8

ÅRETS HODETELEFON 2019/2020:Sony WF-1000XM3

ÅRETS HVITEVARE 2019/2020:Temptech Copenhagen CD180SB-B

ÅRETS KJØKKENPRODUKT 2019/2020:Bosch VitaMaxx

ÅRETS LYDPRODUKT 2019/2020:JBL Flip 5

ÅRETS MOBIL 2019/2020:Huawei P30 Pro

ÅRETS MUSIKKPRODUKT 2019/2020:Sennheiser XS Wireless Digital

ÅRETS NORSKE LEVERANDØR 2019/2020:Airthings

ÅRETS PERSONLIGE SMARTPRODUKT 2019/2020:Galaxy Watch Active 2

ÅRETS SMARTHJEMPRODUKT 2019/2020:Airthings Wave Mini

ÅRETS SPILLPRODUKT 2019/2020:Logitech G Pro X

ÅRETS SMÅELEKTRISKE PRODUKT 2019/2020:Philips SpeedPro Max

ÅRETS TV 2019/2020:Samsung Q70R

SE BILDENE FRA ÅRETS KÅRING

Powered by Labrador CMS