Fredag den 25. mars er årets Vaffeldag, og årets feiring skjer med et rekordsalg av vaffeljern. Foto: iStockPhoto/kleiness

LØRDAG ER DET VAFFELDAG

Lørdag 25. mars markerer vi nok en gang Vaffeldagen, og salget av vaffeljern har vært stort de senere årene. Siden 1987 er det solgt 6,5 millioner av dem.

Publisert
Vaffeldagen i Norge skjøt for alvor fart, etter at Wilfa rykket inn denne annonsen i fagbladet Elektronikkbransjen nr. 2/2010.

Det var i 2010 vi for alvor begynte å skrive om vaffeldagen, direkte inspirert av en annonse vaffeljernleverandøren Wilfa rykket inn i bransjebladet.

Det ble i 2022 solgt 183.000 vaffeljern i Norge, en kraftig nedgang etter kjempesalget under pandemiårene 2020 og 2021, med en topp i 2021 på hele 420.000 vaffeljern, som knuste alle foregående rekorder.

– Både 2020 og 2021 stod i vaffeljernets tegn, og mye av årsaken er nok at folk har kost seg hjemme under pandemien. Da er det å vente at salget i fjor stabiliserte seg til litt under gjennomsnittet de siste ti årene, sier administrerende direktør i Stiftelsen Elektronikkbransjen, Jan Røsholm.

6,5 millioner siden 1987

Siden Stiftelsen Elektronikkbransjen i 1987 startet å måle salget av vaffeljern, er det solgt 6,5 millioner vaffeljern i Norge.

Ifølge medieovervåkningsverktøyet Retriever ble vaffeldagen første gang nevnt i norske medier i 2003, og inspirasjonen er hentet fra Sverige.

I middelalderen ble «Jungfru Marie bebådelsedag» feiret den 25. mars, dette var dagen da Jomfru Maria fikk budskapet fra engelen Gabriel om at hun var svanger med Jesusbarnet.

Administrerende direktør Jan Røsholm i Stiftelsen Elektronikkbransjen. Foto: Marte Ottemo

Dagen ble i Sverige også kalt Vårfrudagen, og historien skal ha det til at dette igjen ble til Våffeldagen fordi navnet ble slurvete uttalt. Det er ifølge svenske Nationalencyklopedin sagt at man spiste vafler denne dagen fordi man hadde større tilgang til egg og melk etter vinteren.

Egen side på Facebook

De første vaffeljernene ble utviklet allerede på 1300-tallet i Tyskland og Nederland. Dette var smidde jern som lagde store og firkantede vafler, det vi i dag kjenner som belgiske vafler. Vaflene spredte seg i Europa og til USA, og i 1869 patenterte Cornelius Swarthout of Troy et vaffeljern den 24. august. Denne datoen er blitt amerikanernes vaffeldag. I 1911 kom det første elektriske vaffeljernet på markedet.

I årene som er gått siden 2010, har den 25. mars satt seg som vaffeldagen i Norge, men frem til dette har det vært en røre rundt datoen. Les hele historien om dagen og jernet, og få oppskriften på vaskevaffelen.

Planlegger din bedrift å markere Vaffeldagen? Send oss et tips, og vi deler på vår helt egen Vaffeldag-side; facebook.com/vaffeldagennorge.

Powered by Labrador CMS