Kronikkforfatteren er administrerende direktør og styreleder i ombruksselskapet Release. Foto: Release

MVA I VEIEN FOR VIKTIGE REPARASJONER

KRONIKK: I et felles opprop fra slutten av april, tar åtte organisasjoner til orde for momsfritak på reparasjoner og reservedeler. I gjenbruksselskapet Release gir vi vår støtte til utspillet.

Publisert

Stiftelsen Elektronikkbransjen, Forbrukerrådet, Restarters Norge, OmBrukt, Fremtiden i våre hender, Naturvernforbundet og Regnskap Norge sendte 21. april 2022 oppropet til Finansminister Trygve Slagsvold Vedum.

Knust skjerm er i dag den vanligste skaden på mobiltelefoner. I en amerikansk undersøkelse fra 2018, svarer nesten seks av ti at de har byttet ut mobilen istedenfor å reparere den ved slike skader. Dette skjer i dag i stort omfang også i Norge. Praksisen er ikke bærekraftig, og trenden må snus.

For dyrt

I dag koster det rundt 2500 kroner inkludert merverdiavgift å bytte en knust skjerm på en iPhone 11. Det betyr at en ny skjerm koster en tredjedel av hva en ny mobil koster. Kostnaden for å reparere den to år gamle mobilen blir for høy, sammenliknet med hva det koster å kjøpe ny.

Skal mobilens levetid øke, må kostnaden for reparasjoner gå ned

Finansdepartementet har til nå vist liten interesse for momsfritak, selv om det kan redusere forbruket vårt ved å stimulere oss til å ta vare på tingene våre.

Innovasjonstakten på nye mobiler er ikke så høy som man forledes til å tro. De funksjonene nordmenn bruker mest på mobilen i dag, er de samme som for fem år siden. Det finnes med andre ord ingen teknologiske argumenter for hyppige mobil-bytter.

Må stimuleres

Ifølge Elektronikkbransjen kjøpte nordmenn over 1,5 millioner mobiltelefoner i fjor, og i snitt beholder vi mobilen i tre år. Skal mobilens levetid øke, må kostnaden for reparasjoner gå ned.

Vi som jobber med ombruk av mobiltelefoner, opplever at det er treghet i markedet. Hvis Norge skal bli en del av fremtidsprognosene som varsler en salgsandel på 50 prosent for ombruksmobiler i ledende EU-markeder innen utgangen av tiåret, må markedet stimuleres. Å fjerne MVA for reparasjoner vil være til glede for forbrukerne og miljøet, sette fart i en overgang som er helt nødvendig.

Powered by Labrador CMS