VIRTUELL VINNER UNDER JULETREET

Julen 2016 reiser mange inn i en virtuell verden med Sony PlayStation VR, skal vi tro kåringen av årets julegave.

Publisert Sist oppdatert

VR-brillene, der VR står for Virtual Reality, er av fagbladet Elektronikkbransjen utpekt til årets julegave. Hodesettet, som brukes sammen med spillkonsollen PlayStation 4, kom i handelen i oktober.

– VR og 360 graders bilder og video har det vært snakk om lenge. Nå ser vi at det begynner å komme produkter som gjør dette tilgjengelig for folk flest, og Sonys produkt kan både brukes til spill og til å se 360-graders film, video og stillbilder, sier ansvarlig redaktør Stian Sønsteng i fagbladet Elektronikkbransjen.

Han har ledet juryarbeidet i kåringen som har involvert 51 bransjefolk og teknojournalister, samt en hovedjury som har valgt årets julegave blant 13 kategorivinnere.

Som bransjens eget magasin ønsker vi med denne kåringen å gjøre det enklere for folk å finne frem i julegavejungelen

– Hovedjuryen kom raskt frem til at VR var den mest aktuelle kategorien. Det er flere produkter på markedet som kan vise VR, og enda flere der brukeren selv kan filme og ta bilder i 360 grader. Vi endte derfor med en avstemning mellom PlayStation VR som produkt og VR/360 som kategori, der førstnevnte gikk av med seieren med knapt flertall, sier Sønsteng.

Han mener likevel at PlayStation VR er en verdig vinner.

Også til film

– Det finnes en rekke løsninger og produkter der man får en fin VR-opplevelse med en mobiltelefon. PlayStation VR er et dedikert VR-produkt, som brukes sammen med en av de store konsollene i markedet; PlayStation 4. I tillegg til VR-settet, som koster rundt 4.800 kroner, trenger man et PS4-kamera som registrerer bevegelsene. Det blir spennende å se hvordan spillutviklerne utnytter denne plattformen. Når det gjelder visning av stillbilder og video i 360 grader er dette også mulig, og det er ventet at mulighetene og tilbudet her vil bli større. Man kan også se en vanlig film eller video med PlayStation VR, der man ifølge Sony kan velge mellom de virtuelle skjermstørrelsene 117, 163 og 226 tommer sett fra to-tre meters avstand, sier Sønsteng.

PlayStation VR er en forholdsvis dyr julegave, men jurylederen tror mange likevel vil ønske seg – og få – den.

– Dette er det første VR-produktet i en forholdsvis fornuftig prisklasse, fra en av de store aktørene i spillbransjen. Hovedjuryen venter at kategorien som helhet kommer til å ha en kraftig utvikling, og vi vil se flere nye aktører kaste seg på bølgen. Allerede i dag finnes det mange løsninger i ulike prisklasser, fra Googles papp-briller og Samsungs mobilbaserte system, til dedikerte rigger som HTC Vive og Sony Playstation VR. VR kommer ikke bare til å brukes til spill og underholdning; teknologien er allerede tatt i bruk for eksempel av eiendomsmeglere og i opplæringsøyemed, sier Sønsteng.

Han håper det blir nok produkter tilgjengelig i julehandelen.

– Nordisk film, som er norsk distributør av PlayStation, er spent på om de klarer å levere nok, sier Sønsteng.

Kåring nr. 13

Dette er trettende året på rad fagbladet Elektronikkbransjen har kåret årets julegaver. I 2004 var vinneren MP3-spillere.

– Interessen for kåringen er blitt større år for år, og en undersøkelse utført av undersøkelse Respons Analyse for bladets utgiver, Stiftelsen Elektronikkbransjen, viser at 23 prosent ønsker seg forbrukerelektronikk til jul, sier Sønsteng.

En annen trend som skilte seg ut i årets kåring, er at også hvitevarer og småelektriske produkter blir smarte og trådløse.

– I alle de tre hvite kategoriene ble det et trådløst produkt som stakk av med seieren. Det viser at markedet nå er klare for smarte produkter også på kjøkkenet, badet og vaskerommet, sier redaktøren.

Det er kåret årets produkt i tretten kategorier. Disse er stemt frem av fagjuryer bestående av bransjefolk fra kjeder og nettbutikker, samt teknologijournalister fra en rekke redaksjoner. I kategorien bildeprodukt, er det tre medlemmer i Fotorådets styre som har utgjort juryen.

– Vi vil rette en stor takk til alle som har bidratt. Tiden frem mot jul er en svært viktig salgsperiode, der alle ledd i næringskjeden bretter opp ermene for å tilby kundene de beste produktene de har å tilby. Som bransjens eget magasin ønsker vi med denne kåringen å gjøre det enklere for folk å finne frem i julegavejungelen, sier Sønsteng.

I kåringen er det lagt vekt på at produktene skal være nye av året og i handelen før jul. Juryene har sett på om produktene tilfører markedet noe nytt, og forventet popularitet hos det norske folk.

ÅRETS KJØKKENPRODUKT 2016/2017

Nespresso Prodigio

Den første kaffemaskinen fra Nespresso med trådløs tilkobling, som kan styres fra leverandørens app. Brukeren kan fjernstyre bryggingen av kaffe, bli varslet når det begynner å bli få kaffekapsler igjen, når det er på tide å avkalke maskinen eller kapselbeholderen er full. I appen kan man også bestille kapsler, skru av maskinen og starte bryggingen. To modeller, som begge kommer i fargene sølv eller titan. Prodigio&Milk kommer med integrert melkeskummer, mens Prodigio er uten. Pris: 2.500,- og 2.000,-

ÅRETS VR-/SPILLPRODUKT 2016/2017

PlayStation VR

Hodesettet for virtuell virkelighet kan brukes sammen med alle PlayStation 4-konsoller såfremt man også har koplet til et PlayStation-kamera (550,-). Med to linser og sensorer med 3D-dybde sporer dette plasseringen til de ni led-lysene på hodesettet, PlayStation Move- og Dualshock 4-kontrollerne. Hodesettet har en 5,7-tommers oled-skjerm med 920x1080 oppløsning per øye, cirka 100 graders synsfelt og en hastighet på inntil 120 bilder i sekundet. Innebygd akselerasjonsmåler og gyroskop. Stereoørepropper og demoplate med åtte spill følger med. Pris: 4.800,-

ÅRETS BILDEPRODUKT 2016/2017

Bilder på aluminiumsplater

Bilder på aluminiumsplate et produkt det ifølge leverandørene knyttes stor interesse rundt for tiden, og disse er i ferd med å overta for de mer tradisjonelle lerretsbildene. Fotointeriør på aluminium skal holde en kvalitet som tidligere var forbeholdt profesjonell bruk i museer og utstillinger. I dag er produktet tilgjengelig for alle, og bildebransjen merker betydelig økt interesse for fotointeriør. Bilder på aluminium skal gi et moderne og eksklusivt uttrykk der bildet blir langt mer synlig enn selve materialet det er laget på.

ÅRETS LYDPRODUKT 2016/2017

Sony MDR-1000X

Hodetelefoner med blåtann, ifølge produsenten med markedets beste støykansellering. Denne tilpasses ved å analysere hodeform og hvordan 1000X sitter over ørene. Ved å legge en hånd på utsiden av øreklokken slippes tale gjennom. Støtter Hi-Res Audio. Med DSEE HX oppskaleres komprimerte musikkfiler til nær høyoppløst kvalitet – selv ved trådløs bruk. Med LDAC-kompatible enheter overføres tre ganger mer data enn blåtann. S-Master HX skal redusere forvrengning. Batteritid 20 timer. Leveres med skinnetui. Vekt 275 gram uten kabel. 40 mm driver. NFC. Foldbare. Pris: 4.300,-

ÅRETS DAB-PRODUKT 2016/2017

Tiny Audio C6

Biladapteret fra TT Micro henter strøm fra 12V-uttaket i bilen, og sender dab-lyden videre som radiobølger over FM. Skjermen viser kanal-, låt og programinformasjon, og den kan også kobles via aux-inngangen i bilen for bedre lydkvalitet. Tiny Audio C6 har også “service following”, slik at man slipper å gjøre nye kanalsøk når man krysser frekvensområder i NRK-nettet. Det følger også med en høykvalitets aktiv filmantenne, som skal gjøre mottaket optimalt. Pris: 1.200,-

ÅRETS FOTOPRODUKT 2016/2017

Sony Alpha A6300

Kompakt systemkamera med E-fatning. 4D Focus-systemet skal låse fokus på 0,05 sekunder, med 425 fasedeteksjon-punkter. Exmor-sensoren skal gi klare og ukomprimerte 4K-videoer, hastigheten på stillbilder er 11 per sekund med kontinuerlig autofokus. APS-C 24,2 MP Exmor Cmos-sensor. Bionz X bildeprosessor. 4K videoopptak med full piksel-avlesing og 30 bilder per sekund. Innebygd wifi og NFC, fukt- og støvsikkert hus. Iso-følsomhet fra 100 til 51.200. Elektronisk oled-søker på 0,39 tommer. 3-tommers vippbar skjerm. Innebygd blits. Støtte for ukomprimert 14-bit raw-format. 3,5 mm kontakt til ekstern mikrofon. Pris: 12.000,-

ÅRETS SMARTUTSTYR 2016/2017

Fitbit Charge 2

Charge 2 er oppfølgeren til Fitbits mest populære aktivitetsarmbånd, og skal gi kontinuerlig pulsmåling, bedre oversikt på kaloriforbrenning og et bilde av helsen. Charge 2 har fått to nye funksjoner, Cardio Fitness Level som automatisk måler formen basert på estimert VO2 Max, og Guided Breathing Sessions som bruker pulsmåleren til å gi pusteøvelser for å senke pulsen. Den nye modellen har fått større skjerm, og mer avansert multisport-moduser. Reimene kan også skiftes ut. Pris: 1.600,-

ÅRETS MOBIL 2016/2017

Samsung Galaxy S7 og S7 edge

Fagjuryen har valgt å slå sammen de to modellene, som har samme maskinvare, programvare, kamera og Super Amoled berøringsskjerm med 16 millioner farger, 1440 x 2560 punkter og Corning Gorilla Glass 4. S7 har en skjerm på 5,1 tommer, veier 152 gram og har et Li-Ion 3000 mAh-batteri med taletid på 22 timer (3G). S7 edge har en skjerm på 5,5 tommer som er buet på to sider, den veier 157 gram og har et Li-Ion 3600 mAh-batteri med taletid på 27 timer (3G). Modellene har fått mye oppmerksomhet for sitt 12 MP-kamera med en lysstyrke på f/1.7. Pris: 6.000,- og 7.200,-

ÅRETS SMÅELEKTRISKE 2016/2017

Oral-B Genius 9000

Den elektriske tannbørsten har blåtann-støtte og kommer med en egen app til mobilen. Med på kjøpet følger en holder som festes på speilet, der mobilen kan plasseres. Tannbørsten bruker posisjonsteknologi for å holde styr på hvor man pusser, via kameraet på smarttelefonen. Den sier også fra om trykk på tannbørsten er for kraftig, og hvor lenge pussingen pågår. I pakken følger det med fire børstehoder og et reiseetui. Pris: 1.900,-

ÅRETS DATAPRODUKT 2016/2017

Nvidia GeForce GTX 10-serien

Også i datakategorien er det en spillrelatert vinner. Nvidias serie grafikkprosessorer (GPU) er kjent under navnet Pascal. GPU-arkitekturen skal være energieffektiv, basert på 16 nanometer FinFET-teknologi og støtter DirectX 12 for hurtige og jevne spillopplevelser. Det er de tre toppmodellene 1080, 1070 og 1060 som er kåret av fagjuryen, nylig kom budsjettmodellen 1050. Pascal skal møte kravene til neste generasjon skjermer, inkludert VR, ultra-høy oppløsning og flere monitorer, med Nvidia GameWorks som også gir mulighet for 360-graders bildeopptak. Pris fra 2.100,-

ÅRETS TV 2016/2017

LG OLED55B6V

55 tommers smart-TV med oled-skjerm og HDR-teknologi. TVen har full støtte for både Dolby Vision og Ultra HD Premium. 4K/UHD-oppløsningen er fire ganger høyere enn Full HD, og HDR (High Dynamic Range) skal sikre at de mørke delene av bildet vil se mørkere ut, samtidig som de lyse områdene vil virke lysere. Intel WiDi teknologi skal gi trådløs direkteoverføring av musikk, filmer, video og ulike apper fra en WiDi-kompatibel datamaskin. Pris: 25.000,-

ÅRETS VIDEOPRODUKT 2016/2017

GoPro Hero 5 Black

Action- og livsstilskamera. Det mest kraftfulle og brukervennlige fra GoPro noen sinne, ifølge produsenten, med 4K video med 30 bilder per sekund, 2-tommers berøringsskjerm med nytt grensesnitt, og vanntett design ned til 10 meter. Elektronisk videostabilisering. Stillbilder med 12 MP. Automatisk opplastning av bilder og videoer til skyen når kameraet lader, via GoPro Plus. Talestyring for foreløpig syv språk. Kompatibel med eksisterende GoPro-tilbehør, samt Karma-dronen. Automatisk stereoopptak og vindstøy-reduksjon. Vidvinkelvideo uten forvrenging og bilder med ny lineær-visningsinnstilling (ikke fish eye). Fotoinnstillinger for RAW og WDR. GPS. Vekt: 118 gram. Pris: 4.200,-

ÅRETS HVITEVARE 2016/2017

Bosch WAWH2699SN

Smart vaskemaskin med wifi-støtte og Boschs Home Connect-system som gjør det mulig å styre maskinen via en app på mobilen. iDos-systemet doserer vaskemiddelet helt automatisk for det beste vaskeresultatet, og maskinen er stillegående med et lydnivå på kun 48dB/74 dB. VarioDrum-trommelen vasker tøyet skånsomt, og ComfortControl viser energi- og vannforbruk. Easy Start anbefaler det riktige programmet, det eneste man trenger å gjøre er å oppgi fargen på tøyet, hvor skittent det er og hvilket materiale tøyet er i, så velger maskinen selv riktig program. Pris: 16.000,-

Powered by Labrador CMS