LEICA SL3 VIL NÅ NYE KUNDER

Butikksjef Arash Taheri ved Leica Store Oslo med nye Leica SL3. Foto: Stian Sønsteng

– Vi tror Leica SL3 vil selge godt, både til eksisterende, men også nye kunder, sier Arash Taheri ved Leica-butikken hos Foto.no.

Publisert

Den 7. mars kunne han avduke Leica SL3 under et arrangement i Leica-butikken, som ligger i lokalene til Foto.no ved Oslo S. Foto.no er eier av Leica Store Oslo, og er distributør av Leica i Norge.

Tredje generasjon av systemkameraet har fått ny fullformatsensor og nytt autofokussystem, det er litt mindre og lettere, mens prisen på 84.000 kroner ligger 13.000 kroner lavere enn forgjengeren.

– Leica er et premiummerke i øvre sjikt, med svært dedikerte og gjerne pengesterke kunder. At prisen for SL3 ved lansering ligger lavere enn forgjengeren SL2 er veldig spennende. Samtidig er kameraet forbedret på alle nivå, med prosessor, autofokus, sensor, ergonomi og menysystem. Vi tror dette vil tiltrekke seg langt flere kunder enn tidligere. Det eneste som ikke er endret er søkeren, men den har vært i verdensklasse siden SL kom i 2015, sier butikksjef Arash Taheri til fagbladet Elektronikkbransjen.

– Hvilke kunder vil være aktuelle?

Leica SL3 har er lettere og mer kompakt enn forgjengeren, og berøringsskjermen på baksiden er blitt vippbar. Foto: Leica

– Gjerne fotoentusiaster. For mange kan Leica ha ligget for høyt i pris. At det nå kommer en ny flaggskipmodell hvor Leica faktisk går litt ned i pris, er et signal om at de ønsker å tiltrekke seg nye brukere. M-systemet med rammesøker har alltid vært det mest populære fra Leica, men det er et litt sært system. Enten elsker du det, fordi det har en helt unik brukeropplevelse, eller så hater du det, fordi du ikke mestrer det. SL-serien er et moderne kamerasystem som fotografer på ulike nivå mestrer, sier Taheri.

 

L-Mount Alliance

Første generasjon SL kom i 2015. I 2019 kom SL2, og med dette doblet Leica ifølge Taheri SL-salget.

– Jeg tror det samme vil skje med SL3, sier Taheri.

– Hvor viktig er videofunksjonen?

– Den er svært viktig, og SL3 støtter full 8K ProRes, som gjør det mulig å arbeide på profesjonelt nivå, også som et B-kamera i profesjonelle produksjoner, sier Taheri.

Dette er det raskest voksende og mest moderne kamerasystemet til Leica

Ved salgsstart hadde han fire kamera tilgjengelig, i tillegg til demokameraet han har utstilt i Leica-butikken.

– Ett gikk til Foto.no-avdelingen i Bergen, og her på åpningsdagen har vi solgt to kamera. Vi har fremdeles åtte forhåndsreservasjoner, så de fem kameraene vi snart får inn blir nok solgt ganske fort, sier Taheri.

Batterigrepet og remen til Leica SL3 selges som tilbehør. Foto: Leica

– Hvilken posisjon har SL-serien i Leica-universet?

– Dette er det raskest voksende og mest moderne kamerasystemet til Leica. Det er allsidig både når det gjelder still- og videofotografering. For snart åtte år siden inngikk Leica sammen med Panasonic og Sigma et samarbeid, L-Mount Alliance, der de sammen med DJI og Blackmagic bruker samme L-fatning, slik at optikken kan brukes om hverandre. Dette gir kundene langt flere valg, noe som ikke minst er viktig når det gjelder pris, sier Taheri.

 

Tysk ingeniørkunst

Vi har trofaste og lojale Leica-brukere som har vært med oss hele veien

– SL-serien appellerer til dem som verdsetter tysk ingeniørkunst. Det er et estetisk kamera som det også er en fryd å bruke. Jeg har selv brukt SL-serien profesjonelt siden 2015, og det inspirerer meg til å ta bilder, sier Taheri.

I tillegg til M- og SL-systemene, har Leica også Q-systemet.

– Dette er i dag det mest solgte systemet, og det viktigste når det gjelder å få inn nye kunder og generasjoner som Leica-brukere. Mange SL-kunder har kommet inn i Leica-verdenen via Q1, Q2 eller Q3, og Q-systemet er utviklet parallelt med SL-systemet, slik at de supplerer hverandre veldig bra. Q3 koster nærmere 77.000 kroner. Det er lett å bli skremt av prislappen, men man må huske at man her får det beste av teknologiene fra M- og SL-systemene, sier Taheri.

– Hvilken posisjon har Norge hos Leica?

Leica SL3 har L-fatningen, som også Panasonic, Sigma, DJI og Blackmagic bruker. Foto: Leica
Skjermen på Leica SL3 er blitt vippbar. Foto: Leica

– Vi er et lite land, og dette gjenspeiler også volumet. Men, vi har trofaste og lojale Leica-brukere som har vært med oss hele veien. For eksempel har vi solgt over 90 Leica Q3-kameraer, og det er ganske bra når man ser på tidene vi har vært gjennom, sier Taheri.

 

769 gram

Når det gjelder Leica SL3, er det tyskproduserte fullformatkameraet IP54-sertifisert, og det er både lettere og mer kompakt enn forgjengerne. Kamerahuset i magnesium og aluminium veier 769 gram uten batteri og SD-kort, mens SL2-S veier 840 gram.

BSI CMOS-sensoren har Triple Resolution Technology, registrerer råfiler i DNG- eller jpeg-format med en oppløsning på enten 60, 36 eller 18 MP. Det dynamiske området er utvidet til 15 f-nivå, og ISO-området går fra 50 til 100.000.

Autofokussystemet bruker tre teknologier; fasegjenkjenning (PDAF), dybdemapping (Object Detection AF) og kontrastgjenkjenning (Contrast Detection AF), og støtter i tillegg intelligent gjenkjennelse av motiv.

EyeRes-søkeren bruker et optisk system der motivet blir gjengitt med opptil 120 bilder per sekund og en oppløsning på 5,76 millioner bildepunkter, der Live Preview-funksjonen med forhåndsvisning skal gi full kontroll selv før lukkeren utløses. I tillegg har kameraets berøringsskjerm på tre tommer blitt vippbar.

Søkeren er den samme som tidligere. Foto: Leica
Leica SL3 koster ved lansering 84.000 kroner. Foto: Leica
Den doble batteriladeren selges som tilbehør. Foto: Leica
Arash Taheri (t. v.) ved Leica Store Oslo, sammen med Espen Bjørlo fra Oppegård som var en av de to første SL3-kundene. Foto: Stian Sønsteng
Leica SL3 har USB-C-port for høyhastighetsdataoverføring, tilkobling og strømforsyning, samt en fullstørrelses HDMI 2.1-utgang. Foto: Leica
Leica SL3 har kortspor for CFexpress type B og UHS-II-SD. Foto: Leica

 

Vendbar meny

Videoopptakene på opptil 8K støtter kodeker som H.265 og ProRes fra Apple, samt tidskoder for bilde- og lydsynkronisering på sett. Her skal Maestro-IV-prosessoren med L-teknologi enkelt håndtere store datamengder, ifølge pressemeldingen med «praktfulle fargenyanser og utmerket støyprestasjon».

Brukergrensesnittet er nytt, med forbedret grep, knapper og generell kameradesign. Menyene har fargekoder for foto- og videomodus, i rødt og gult, og som en nyhet fra tidligere SL-modeller vendes menyene ved fotografering og filming på høykant.

SL3 har minnekortspor for CFexpress type B og UHS-II-SD, en USB-C-port for høyhastighetsdataoverføring, tilkobling og strømforsyning, samt en fullstørrelses HDMI 2.1-utgang for eksterne skjermer eller opptaksutstyr. Blåtann og wifi med MIMO-teknologi brukes for tilkobling til appen. SL3 er Apple-sertifisert som «Made for iPhone and iPad»-tilbehør.

Som ekstrautstyr selges det nye BP-SCL6-batteriet, sammen med den doble laderen, samt et nytt håndgrep og en USB-C DC-Coupler DC-SCL6 strømforsyning. Denne kan settes inn i kameraets batterispor, for å sikre en kontinuerlig strøm via USB-C.

 

Powered by Labrador CMS