Han Herman (Herman Grindahl) fra Sarpsborg på scenen på Vulkan Arena under Bylarm. Foto: Stian Sønsteng

ÅPNER FOR BYLARM-DELTAKELSE

Bylarm-festivalen samler norsk musikkbransje med konserter og konferanseprogram. Nå åpner Norsk musikkbransjeråd for å delta.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har aldri hatt noen kontakt med Bylarm når det gjelder samarbeid, men det er vi selvsagt åpne for, sier styreleder Erik Østby i Norsk musikkbransjeråd.

Michelle Ullestad omtalte etterpå den halvtimen hun sto på scenen på Rockefeller som den gøyeste i sitt liv. To uker senere ble hun kåret til «Årets Urørt» av NRK P3. Foto: Bylarm

Foreningens medlemmer er leverandører og forhandlere av musikkinstrumenter, studioutstyr, lys- og lydutstyr og annet som brukes til å formidle musikk og lyd for privat og profesjonell bruk, og har siden 2017 vært en undergruppe i Stiftelsen Elektronikkbransjen.

Vi som leverer utstyret som blir brukt på scenene hører absolutt hjemme på en bransjefestival som Bylarm

Med 121 artister og 195 konserter på årets Bylarm-program, er mye av utstyret som foreningens medlemsbedrifter selger godt representert på de 14 scenene som ble brukt de tre dagene festivalen varte i Oslo, fra 15. til 17. september.

Erik Egenes i Bylarm holder døren åpen for Norsk musikkbransjeråd.

Oslo-rapperen Jonas Benyoub ble på Sentrum scene under Bylarm utpekt til Årets stjerneskudd, og fikk en sjekk på 500.000 kroner fra Norsk tipping. Foto: Stian Sønsteng

– Vi har ikke begynt planleggingen av neste års konferanse i detalj ennå, så det er litt tidlig å si noe bestemt om hvordan programpostene vil se ut, men vi er absolutt åpne å diskutere dette videre, sier Egenes til fagbladet Elektronikkbransjen.

Utfordringer

Østby ser derimot også enkelte utfordringer ved en eventuell deltakelse på Bylarm.

Ole Koefoed Larsen i det danske synthpop-bandet EmmaDop tar selv i et tak før de skal på scenen på Pokalen. Foto: Stian Sønsteng
Benedicte Maurseth mottok Nordic Music Prize av kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen. Foto: Bylarm

– De fleste av musikerne og de som arbeider med lyd og lys på Bylarm har nok allerede en relasjon til en eller flere av våre medlemsbedrifter, hvor de kan se og prøve aktuelle produkter. Dette er også et spørsmål om kapasitet bemanningsmessig, og selvsagt også det økonomiske. Når det er sagt; vi som leverer utstyret som blir brukt på scenene hører absolutt hjemme på en bransjefestival som Bylarm, sier Østby.

Årets Bylarm var den 25. i rekken. Den første festivalen ble arrangert i Trondheim i 1998, og frem til 2007 ble Bylarm arrangert i forskjellige byer hvert år. Siden 2008 er Bylarm blitt arrangert i Oslo.

I tillegg til tre kvelder med konserter, som stort sett varer en halvtime, består Bylarm av et konferanseprogram torsdag og fredag med foredrag, kurs og debatter, preget av festivalens samarbeidspartnere som blant annet er TONO, GramArt, NOPA, Gramo, Music Norway, Fritt ord, Norsk kulturråd, Innovasjon Norge, samt plateselskap, skoler og leverandører.

Ministeren åpnet

Posisjonen Bylarm har oppnådd illustreres godt av at den offisielle åpningen torsdag ble foretatt av kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap). Her ble Nordic Music Prize på 100.000 kroner, som ble innstiftet av Bylarm i 2010 og skal gå til årets nordiske album, tildelt den norske artisten Benedicte Maurseth for albumet «Hárr». Lørdag ble Oslo-rapperen Jonas Benyoub utpekt til Årets stjerneskudd, der han fikk en sjekk på 500.000 kroner fra Norsk tipping, en annen av Bylarms samarbeidspartnere.

Erik Østby i EM Nordic AS er styreleder i Norsk musikkbransjeråd. Her sammen med salgssjef Theresa L. Hoffman i C. F. Martin & Co under Musikmesse 2017 i Frankfurt. Foto: Stian Sønsteng

På konsertprogrammet finner vi hovedsakelig norske artister, men de seneste 15 årene har også nordiske artister sluppet til. Disse er ifølge festivalen på randen til å bryte gjennom, enten i hjemlandet eller internasjonalt, og får på Bylarm vist seg frem for bransjefolk fra Norge og Norden, som festivalansvarlige, plateselskap, produsenter og bookingagenter, samt media og vanlige publikummere.

I tillegg til det offisielle Bylarm-programmet, kommer gratisfestivalen Torggatafest, der 19 artister lørdag spilte på fem scener.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 5/2022, som ble distribuert 12. oktober. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS