Både Canon EOS R5 og R6 (bildet) har automatisk opplasting til image.canon, for sikkerhetskopiering og videre behandling av bildene. Foto: Canon
Både Canon EOS R5 og R6 (bildet) har automatisk opplasting til image.canon, for sikkerhetskopiering og videre behandling av bildene. Foto: Canon

TO SPEILLØSE FLAGGSKIP FRA CANON

De to seneste nyhetene fra Canon er speilløse fullformatkameraer beregnet for både proff- og entusiastmarkedet.

Publisert

Til tross for at kamerasalget globalt er nedadgående, kommer Canon med to toppmodeller i det norske markedet. Modellene EOS R5 og EOS R6 er to avanserte speilløse fullformatkameraer bygget på RF-fatningen. EOS R5 er primært rettet mot proffsegmentet, mens den litt rimeligere EOS er mer rettet mot fotoentusiasten og semiproffen. I tillegg lanseres fire nye objektiv og tre nye tilbehørsprodukter i EOS-serien.

Vil bli nummer 1 på fullformat

Produktspesialist Trond Sliper i Canon med EOS R6 og R5. Foto: Jan Røsholm.
Produktspesialist Trond Sliper i Canon med EOS R6 og R5. Foto: Jan Røsholm.

– Speilløse fullformatkamera er populært i Norge, hvor totalandelen er 85 prosent i første kvartal, mens forholdet speil- og speilløst i Europa er rundt femti-femti, sier produktspesialist Trond Sliper.

Fagbladet Elektronikkbransjen treffer ham i Canons lokaler på Holmlia i Oslo rett etter lanseringen. Den store etterspørselen i Norge er viktig for Canons strategi fremover.

– Vi satser nå mye på entusiast- og toppsegmentet, og har fullt fokus på speilløst fullformat, sier han.

Ifølge Canon er de markedsleder på speilløse kamera i Norge, med samme ambisjon også for speilløst fullformat.

– Canon er nummer én på speilløse kamera, og vi skal også på toppen av pallen når det gjelder speilløst fullformat, sier Sliper.

De to nye kameramodellene er begge basert på RF-plattformen, noe som ifølge produktspesialisten skal gi flere fordeler.

– Den store åpningen mellom huset og objektivet og selve RF-koblingen er kjernen i fullformat-satsningen vår, og det gir mange nye muligheter, sier Sliper.

Fokus og stabilitet

Canon har utstyrt både EOS R5 og EOS R6 med Digic-X prosessorteknologi. Dette er for øvrig den samme teknologien som er brukt i den profesjonelle toppmodellen EOS-1D X Mark III.

Begge kameraene er de første i EOS-serien med innebygget 5-akset optisk bildestabilisator.

Canon er nummer én på speilløse kamera, og vi skal også på toppen av pallen når det gjelder speilløst fullformat

– Flere har gitt tilbakemelding på at de nå legge igjen stativet hjemme, og det sier jo litt, sier Sliper.

Stabilitetssensoren sitter i huset, så den er ikke avhengig av objektiv med innebygget stabilitetssensor.

– Ved bruk av stabiliserende objektiv, vil kameraet og objektivet samarbeide, slik at stabiliteten og dermed bildet blir perfekt, sier Sliper.

– Tidligere kamera hadde enten fokus på fart eller bildekvalitet, men med disse to modellene får du begge deler, sier han.

Kjenner dyr og mennesker

På tidligere toppmodeller har det vært lagt inn en autofokusfunksjon som gjenkjenner ansikter og øyne på mennesker. Denne er nå videreutviklet til også å fungere på dyr.

– Nå vil kameraet faktisk gjenkjenne katter, hunder og fugler, både i stillbilde- og filmprogram, sier Sliper.

EOS R5 og EOS R6 vil dermed opprette et presist fokus og sporing uavhengig av motivets størrelse, holdning, orientering eller retning på ansiktet.

Canon EOS R5 er kameraet for proffen. Foto: Canon.
Canon EOS R5 er kameraet for proffen. Foto: Canon.

– Dette gjør det mulig å fotografere uforutsigbare motiver, sier Sliper.

Begge modellene har støtte for blåtann og wifi, slik at de kan kobles til smarttelefon og nettverk for overføring av filer. EOS R6 støtter wifi på 2,4 GHz, mens EOS R5 kommuniserer på 5 eller 2,4 GHz.

EOS R5 for proffen

– Dette kameraet tar stillbilder på 45 megapiksler med opptil 20 bilder i sekundet, og er det første speilløse fullformatkameraet som kan ta 8K 12-bit RAW-opptak med opptil 29,97 bilder i sekundet internt, sier Sliper.

Canon EOS R6 er kameraet for entusiasten. Foto: Canon.
Canon EOS R6 er kameraet for entusiasten. Foto: Canon.

Kameraet er utstyrt med Digic X-prosessor, cmos-sensor og RF-objektiv som sammen sørger for forbedret bildekvalitet med oppløsning på over 45 megapiksler. Autofokusdekningen oppgis til å være opptil hundre prosent, og det er 5940 valgbare autofokus-punkter.

– ISO-området er på 100-51.200, så motivet blir knivskarpt, selv i dårlige lysforhold, sier Sliper.

Det værbestandige kamerahuset i magnesium har to kortspor for minnekort. Canon EOS R5 kom i handelen i juli, til 53.700 kroner.

EOS R6 for entusiasten

EOS R6 er bygget på mye av den samme plattformen som storebror R5. Cmos-sensoren på 20,1 megapiksler har mange av de samme teknologiene og ytelsen som EOS-1D X Mark III. Det automatiske ISO-området er på 100-102.400.

Canon EOS R5 og R6 med tilhørende objektiver. Foto: Canon.
Canon EOS R5 og R6 med tilhørende objektiver. Foto: Canon.

– Er det mørkt, får du lysere bilder enn det ditt eget øye kan oppfatte, sier Sliper.

EOS R6 kan filme i 4K UHD-oppløsning med opptil 59,94 bilder i sekundet. Full HD med opptil 119,8 bilder i sekunder gir opptak i sakte film med autofokus.

– Det er satt på en vribar LCD-skjerm på tre tommer, som gjør det enkelt å ta bilder fra ulike vinkler, sier Sliper.

Kameraet har to spor til minnekort, og det kan gjøres opptak til begge samtidig. EOS R6 er tilgjengelig både som rent hus og i «kit» med objektiv. Pris for huset er 32.200 kroner, med et RF 24-105 mm-objektiv koster pakken 36.500 kroner. R6-modellen er i butikkene fra slutten av august.

Kameraene er utstyrt med stor vridbar skjerm på baksiden. Foto: Jan Røsholm.
Kameraene er utstyrt med stor vridbar skjerm på baksiden. Foto: Jan Røsholm.

Nytt EOS-tilbehør

– De nye kameraene har samtidig fått oppgradert tilbehøret, noe som gir brukeren en enda bedre opplevelse, sier Sliper.

Både EOS R5 og EOS R6 leveres med et nytt batteri med større kapasitet. Batteriet har fått betegnelsen LP-E6NH, og erstatter den tidligere modellen LP-E6N. Kapasiteten er økt med 14 prosent, og dette vil gi brukeren lengre brukstid før kameraet er tomt for strøm. Det nye batteriet er kompatibelt med alle tidligere kameraer som bruker batterier i LP-E6-serien. I tillegg er det utviklet et nytt batterigrep.

Artikkelen ble første gang publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 4/2020, som ble distribuert 31. august. <a href="https://www.mypaper.se/html5/customer/248/12936/?page=52" target="_blank" rel="noopener">Her kan du lese artikkelen</a> og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på <a href="https://www.elektronikkbransjen.no/historiskarkiv" target="_blank" rel="noopener">elektronikkbransjen.no/historiskarkiv</a>.
Artikkelen ble første gang publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 4/2020, som ble distribuert 31. august. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.

– Dette gir brukeren mulighet til å bruke to batterier, samt at grepet har ekstra kontroller som gir enklere betjening når kameraet er på høykant, sier Sliper.

WFT-10 er en ny wifi-sender i batterigrepsstil som er kompatibel med EOS R5. ved hjelp av 2 x 2 Mimo-antenner oppnår brukeren raskere overføring og lengre rekkevidde.

Automatisk opplasting

Den digitale tjenesten til Canon heter image.canon, og gir brukeren mulighet til å laste opp bildene. De havner da på et skrivebord, hvor brukeren i etterkant kan behandle, flytte eller lagre på andre områder, eller la brukeren selv automatisk overføre bilder og videoer.

– Både EOS R5 og EOS R6 er de første modellene som har automatisk opplasting til tjenesten, dette gir en ekstra sikkerhet til fotografen, sier Sliper.

Opplastingen skjer når kamera får nettverksdekning eller er koblet mot en smarttelefon.

Powered by Labrador CMS