M5 FYLLER ET HULL

– Vi har tidligere hatt kompakt systemkamera for nybegynnere, men Canon EOS M5 er vår første speilløse modell for entusiasten, på høyde med 80D.

Publisert Sist oppdatert

Det sier Trond Sliper i Canon Norge når vi møter ham på Photokina-messen i Køln.

– M10 er for nybegynneren, mens M3 ligger nivået over. M5 er ikke bare for entusiasten, men også for profesjonelle som ønsker å ha med seg et kamera nummer to, sier Sliper.

M5 leveres også med adapter, slik at man kan bruke Canons EF- og EF-S-optikk, i tillegg til EF-M som er laget for de speilløse modellene.

M5 er ikke bare for entusiasten, men også for profesjonelle som ønsker å ha med seg et kamera nummer to

– Kompakt system har ikke vært et fokusområde for Canon?

– Det har alltid vært fokus hos oss. Samtidig har vi en arv å ta vare på når det gjelder speilrefleks, der vi er forpliktet til å gi kundene nye modeller og god optikk. Sammen med M5 lanserte vi EF-M 18-150-objektivet, som er vårt første som dekker så vidt. Med dette har vi sju objektiver for våre speilløse kamera, sier Sliper.

Han mener M5 er intuitivt i bruk, med en vippbar skjerm der man kan sette fokus ved å trykke på skjermen. Dette kan også gjøres med at man samtidig med at man bruker den elektroniske søkeren på kameraet, kan flytte fokuspunktet rundt på skjermen ved å trykke og skyve det rundt med fingeren.

Femakslet stabilisering

Sliper innrømmer at det er noen tøffe konkurrenter i prisklassen rundt 10.000 kroner.

– M5 er også utviklet for video, og de nye objektivene våre med brennviddene 18-150 og 15-45 mm er designet slik at de arbeider sammen med stabiliseringen i kamerahuset; en gyro gir femakset stabilisering, noe noe som gir svært gode og stabile videoopptak, sier Sliper.

Bildebrikken i M5 er en APS-C på 24 MP. Sliper mener dette er en god vekting mellom oppløsning og lysstyrke. Kameraet har iso opp til 25.600. Prisen for hus og 18-150 mm er 14.000 kroner.

– Hvilke tanker har Canon om kompaktkamera, kompakt system og speilrefleks?

– Vi tilbyr enkle og avanserte modeller i alle tre kategorier. På denne måten har vi alternativer uansett hva kunden ønsker, og vi har en svært bred produktlinje.

På skriversiden har Canon kommet med fire nye blekkmodeller for hjemmebruk; PIXMA 5050-, 6050-, 8050- og 9050-serien.

– Dette er multifunksjonsmodeller som dekker behovet man har hjemme, sier Sliper.

– Hvilken endring har dere sett når det gjelder interessen for foto og kamera?

– Den største endringen er selvfølgelig at alle alltid har med seg et kamera, med mobiltelefonen. Samtidig ser vi at mange blir glade når de opplever hvilken forskjell et fotoapparat gjør for resultatet, og det er stor oppmerksomhet rundt bilder som ikke bare er flate og knipset, men har dynamikk og dybdeskarphet, sier Sliper.

Powered by Labrador CMS