CD-SPILLER FRA KØBENHAVN OG CALIFORNIA

– Denne CD-spilleren trenger ingen feilkorrigering, fordi det ikke blir noen feil i dataene som leses. Forskjellen på lyden er bemerkelsesverdig.

Det sier Richard Schram, som i 1981 grunnla San Francisco-selskapet Parasound. På High End-messen i München viste han frem sin nye CD1 sammen med Thomas Holm i danske Holm Acoustics, som også har sin egen modell med teknologien. Hos Parasound inngår CD1 i Halo-serien, og Schram forteller til fagbladet Elektronikkbransjen at spilleren retter seg mot folk med store CD-samlinger som ikke er klare for å lagre disse på en datamaskin eller harddisk.

– Det er kanskje få under 30 år som ønsker et slik produkt, mens det for eldre folk som meg vil være en av de siste virkelig gode CD-spillere som er tilgjengelig, sier Schram.

I Norge selges Parasound av Norwegian Custom Media Solution AS (NCMS). MaikMaagerømener mottakelsen spilleren har fått lover godt.

CD-ROM

Schram forteller at CD1 fungerer på en helt annen måte enn andre CD-spillere.

– Den bruker ikke en tradisjonell CD-mekanisme, disse spinner plata i ganske lav hastighet og er langt fra perfekte i måten de henter dataene fra CDen. Dette gjør at tradisjonelle CD-spillere trenger et system som korrigerer feil og nærmest gjetter hva dataene som mangler skal være. Vårt system er helt annerledes. Vi bruker en CD-ROM-spiller som spinner mye raskere og leser dataene inn på en datamaskin fra Intel. Hvis den oppdager feil i datastrømmen leser den plata flere ganger inntil dataene er perfekte. Vi kan gjøre dette takket være en buffer som er rundt tusen ganger større enn i en standard CD-spiller. Ut av datamaskinen i spilleren kommer en ren datastrøm, som gjøres asynkron og mates inn i en svært spesiell D/A-omformer designet av Holm Acoustics. Spilleren er svært solid bygd, der hver seksjon er isolert fra hverandre. Det er tre separate strømforsyninger, for den digitale og analoge delen av spilleren – samt en for hvilemodus, sier Schram.

Linux

Holm forteller at datamaskinen drives med operativsystemet Linux.

– En programvare henter musikkdataene fra CDen minst to ganger. Vi lager ingen interpoleringer, men tar selv kontroll over musikken. Vi kan lese av den samme sektoren på platen i 30 sekunder uten at musikken brytes. De digitale dataene overføres via USB til et internt asykrontinterface og videre inn i D/A-omformeren via I2S med ekstremt lavt jitter, sier Holm.

– Hvor lang er oppstartstiden?

– Det tar 19 sekunder, men det er vesentlig mindre enn med vanlige datamaskiner.

Schram forteller at Parasounds versjon vil koste rundt 5.000 dollar.Holm Acoustics CD1D koster 5.000 euro (med digital output), mens CD1DA (digital og analog output) koster 6.200 euro.

– Hva er forretningsideen til Parasound?

Produseres i Taiwan

– Den er egentlig ganske likefrem og har vært lik siden starten; vi ønsker å bygge High End-produkter som kan gjengi vakker musikk like godt som produkter som koster tre-fire ganger mer, men til moderate priser folk ikke hadde ventet. Når vi testes er det ofte nettopp sammen med produkter som koster tre-fire ganger mer, sier Schram.

Når det gjelder CD1 er 95 prosent av designet gjort i Danmark, i motsetning til det meste av Parasounds øvrige portefølje som designes i USA.Produksjonen har siden starten foregått i Taiwan.

– Vi bruker Taiwan først og fremst fordi enkelte ting lages bedre der, ikke nødvendigvis fordi det er rimeligere.

Samarbeidet med Holm Acoustics er ikke første gang Parasound ser til Norden.

Flerkanalsprosessorer fra Finland

– Siden vi er et lite selskap har muligheten til å gå til de beste designerne for de ulike prosjektene. Vi hadde ikke digital ekspertise i selskapet, og gikk derfor til Finland der alle våre 5.1- og 7.1-prosessorer er laget. Da vi møtte Thomas Holm og hans radikalt nye CD-system, som jeg i starten ikke forsto noe av, forsto jeg at han er den skarpeste hjernen på feltet. Jeg håper vi også får anledning til å arbeide videre med ham, sier Schram.

De to møttes på fjorårets CES i Las Vegas. Holm forteller at han så at Parasound manglet en CD-spiller i produktlinjen.

– Mange har hele sitt musikkarkiv på CD-plater, og vi ville gjerne lage et produkt som kunne ha en lang levetid, sier Holm.

Holm Acoustics har en komplett produktlinje, som i tillegg til CD-spillerenblant annet består av en forforsterker med digital signalprosessering.

– Vi har laget system der man kan korrigere en pulsrespons fra høyttaleren, slik at man får en betydelig bedre faserespons fra høyttaleren, sier Holm.