TID FOR FOTOBOK

Når høstmørket senker seg er det på tide å samle sommerminnene i en bok som kan tas fram igjen og igjen. Her er fotobransjens egne tips til hvordan du lager den beste fotoboken.

Publisert Sist oppdatert

Fotobok er på kort tid blitt et av de mest populære produktene hos fotobutikkene. Hele kvart million bøker blir laget hvert år.

– I takt med at vi tar stadig flere bilder og lagrer disse digitalt, vil flere og flere gjerne ha noe håndfast å bla i, et utvalg av de beste fotografiene. 20 prosent av nordmenn sier de har laget en form for fotobok eller -hefte, sier Marte Ottemo, kommunikasjonssjef i Stiftelsen Elektronikkbransjen.

Og det er ikke bare bilder tatt med speilrefleksen som egner seg til å trykke opp. Med stadig bedre mobilkamera kommer nå en stor del av bildene nettopp fra telefonen.

Bransjen har møtt utviklingen på mobil med både mobiltilpassede sider og apper for bestilling og lagring av bilder

Mer mobilt

– Tidligere gjorde dårlig oppløsning og optikk at mobilbilder sjeldent egnet seg å skrive ut i bokform. Men utviklingen har gått kjemperaskt, og siden mobilen alltid er med, er ofte de beste impuls-skuddene nettopp på telefonen. Vi ser at opp til 20 prosent av fotobok-bildene kommer fra mobilen, sier Stephan Stein, daglig leder i Japan Photo.

– Bransjen har møtt utviklingen på mobil med både mobiltilpassede sider og apper for bestilling og lagring av bilder. Løsningene er brukervennlige, og mange av har enkel kobling mot eksterne skytjenester og sosiale nettverk som Dropbox og Instagram, noe som gjør det enda morsommere å lage sine egne bøker, sier Cecilie Gaustad, daglig leder i FotoKnudsen. 

Her er bransjens egne tips:

•      Se over bildemappen på PCen og før over bildene fra mobiltelefonen, og gjør et utvalg av bildene du vil ha med i boken. Sorterer du bildene i én mappe før du begynner, blir det både enklere å sette sammen fotoboken og du får med alle blinkskuddene.

•      Du bør ha minimum 30 bilder i en bok, men bruk gjerne flere.

•      Ikke tenk at du bare vil ha de perfekte bildene, se dem del av en helhetlig historie. Et uskarpt bilde kan bli en flott effekt sett i riktig sammenheng.

•      Sett samme flere bilder i én collage, for å bryte opp inntrykket og få med flere minner.

•      Skann inn barnetegninger, konsertbilletter, restaurantmenyer eller kartutsnitt og legg til i boken.

•      Varier sideoppslagene, fra helsides bilder til flere på én side.

•      Har du en designer i magen kan du starte med blanke ark og få det helt slik du vil. Er du nybegynner kan du bruke en av de mange malene som ligger i verktøyene.

•      Legg inn en god tittel på forside og rygg slik at boken blir lett å finne igjen når du får en samling.

•      Husk på teksten også. Lager du bok fra et bryllup, ta med navn på gjestene. Reiseskildring? Legg til fakta om stedet du har vært. Skriv ned morsomme sitat og hendelser mens det er friskt i minne.

•      Lag boken så tett på begivenheten som mulig, så husker du de små detaljene som gjør den store forskjellen.

•      Scann inn gamle bilder, de kan også finne plass i fotoboken.

•      Blanke sider gir rom for personlige hilsener, enten det er fra gjestene i 50-årsdagen, eller besøkende på hytta.

•      Lag din egen kokebok med bilder og oppskrifter, pekebok til babyer eller egen nattahistorie med bilder til barnet.

Powered by Labrador CMS