Lenovo lanserer en rekke nye PCer, nettbrett og skjermer på det norske markedet. Foto: Lenovo

KJEMPELANSERING FRA LENOVO

PC-spesialisten har lansert en hel rekke nye maskiner og tilbehør i sommer, og den nye, hybride jobbhverdagen preger produktene.

Publisert Sist oppdatert
Marthin Storm Hansen, daglig leder i Lenovo Norge, sier den nye, hybride hverdagen krever produkter som både er pene, sikre og lette. Foto: Lenovo

– Som produsent må du ha produkter som støtter den hybride hverdagen, med hjemmekontor og hjemmeskole. Men den nye lanseringen fortsetter vi vår trend med tynne, lette og smarte modeller, med sikker tilkobling lengre. Det kommer ikke til å hete arbeidsplass lengre, jobben får du gjort hvor som helst, sier Marthin Storm Hansen, daglig leder i Lenovo Norge, til fagbladet Elektronikkbransjen.

– Dere har jo hatt en stor lansering nylig, kan du si noe om hva fellestrekkene og trendene i PC-markedet er?

– PCen skal ikke bare være en sort, kjedelig maskin lengre, den skal se bra ut og kunne brukes både på jobb, skole og hjemme. En annen trend som dukker opp når mange jobber hjemmefra er hvordan bedriftene nå skal håndtere IT-sikkerhet og -support, sier han.

Hjemmekontor og mer tjenester

Storm Hansen sier Lenovo kommer til å satse mer på tjenester framover.

ThinkPad X1 Extreme Gen 4 er nyutviklet og ombygd for å gi mer kraft, bedre tilkobling og kommer i flere konfigurasjonsalternativer. Foto: Lenovo

– Lenovo satser på «alt-i ett» som en tjeneste, everything as a service. IT-avdelingene på skoler og i bedrifter har utfordringer med å få reparert PCer når folk i større grad jobber hjemmefra, og må kunne tilby sikkerhet og support også når folk jobber hjemme eller er på reise. Produsentene kommer til å både tilby den tjenesten selv eller via partnere. Vi har ulike løsninger og kommer til å lansere flere – det er kanskje den største trenden i den hybride arbeidshverdagen, sier han.

Lenovo lanserer to nye PCer i ThinkPad- og ThinkVision-seriene sine. ThinkPad X1 Extreme Gen 4 er nyutviklet og ombygd for å gi mer kraft, bedre tilkobling og kommer i flere konfigurasjonsalternativer. Maskinene kommer med opp til nyeste 11. generasjons Intel Core i9 H-Series vPro-prosessorer, og tilgjengelig med de nyeste Nvidia GeForce RTX Laptop GPUer, opp til 64GB DDR4 minne og dobbel SSD-støtte. Støtte for 5G er også et tilvalg, og den 16 tommers skjermen kan leveres med oppløsning opp til 4K. PCen veier i underkant av 1,81 kilo.

Lenovo introduserer også ThinkPad L13 Gen 2 og L13 Yoga Gen 2, drevet av de nyeste AMD Ryzen 5000 Series Mobile-prosessorene.

For hjemmekontoristene lanserer Lenovo web-kameraet MC50 for en bedre videoløsning. Foto: Lenovo

ThinkPad L13 Yoga Gen 2 er selskapets første Windows 10-konvertible bærbare PC, drevet av de nyeste AMD Ryzen Mobile prosessoren. Den 13,3-tommer store maskinen har opptil 10,6 timer batterilevetid, mens den valgfrie integrerte pennen er designet for å fungere på den berøringsaktiverte skjermen, og gir nøyaktige skrive-, tegne-, bla- og sveipfunksjoner.

ThinkPad L13 Yoga Gen 2 er selskapets første Windows 10-konvertible bærbare PC, drevet av de nyeste AMD Ryzen Mobile prosessoren

For hjemmekontoristene eller de som trenger ny skjerm på jobben, lanserer Lenovo en helt ny ThinkVision M15 mobile monitor på 15,6 tommer som skal gi en fleksibel nummer to-skjerm, samt web-kameraet MC50 for en bedre videoløsning.

– Med så mange som har jobbet hjemmefra, har dere sett utfordringer rundt sikkerhetsaspektet?

Vi selger stadig mer Chromebook også i Norge, som lenge har vært et annerledesland i Norden

– Vi har sett overraskende lite sikkerhetsproblemer i denne perioden, men under koronatiden har vi hatt en stor økning i det vi kaller utvidet support. Da avhjelper vi kunden, eleven eller læreren hjemme uavhengig av plattform og om det er et maskinvare- eller programvareproblem, sier Storm Hansen.

Chromebook-salget vokser

For de som ser etter et rimeligere alternativ til hjemmekontoret, lanserer Lenovo også en ny portefølje rettet mot forbrukermarkedet. Serien inkluderer den nye IdeaPad 5i Chromebook på 14 tommer, og to-i-ett-maksinen IdeaPad Flex 5i Chromebook på 13 tommer.

Lenovo retter IdeaPad 5i Chromebook mot for unge voksne og studenter som foretrekker det skybaserte Chrome OS-økosystemet til Google. Foto: Lenovo

– Vi selger stadig mer Chromebook også i Norge, som lenge har vært et annerledesland i Norden. I Sverige har Chromebook solgt svært godt over lang tid, nå kommer tar salget i Norge seg også sakte men sikkert opp. Det har vært særlig økning i offentlig sektor, men vi ser også at en større andel private selskaper nå velger Chromebook. Tidligere har ikke produktene vært sexy nok, men for eksempel vår nye C13 ser lekker ut og er laget for et bedriftsmarked, sier norgessjefen.

Vi har hatt periferi-produkter tidligere også, men det er enda mer aktuelt i den hybride hverdagen

Lenovo retter IdeaPad 5i Chromebook mot for unge voksne og studenter som foretrekker det skybaserte Chrome OS-økosystemet til Google. Maskinen fås med opptil 11. generasjons Intel i5-prosessor, og 512 GB SSD-lagring. Batterilevetiden er på 10 timer, og en fysisk utløser for web-kameraet gir økt sikkerhet.

Den nye, konvertible IdeaPad Flex 5i Chromebook veier bare 1,35 kilo, og har et 360 graders hengsel som lar brukeren velge mellom ulike modus basert på sitt behov. Foto: Lenovo

Den nye, konvertible IdeaPad Flex 5i Chromebook veier bare 1,35 kilo, og har et 360 graders hengsel som lar brukeren velge mellom ulike modus basert på sitt behov.

Lenovo introduserer også L15 Mobile Monitor som skal være lett å ha med seg på farten, og kommer med spesialbygd dobbel USB-C-inngang og enkeltkablet, seriekoblet strømgjennomgang for konfigurering av flere skjermer på små områder. Web-kameraet LC50 Monitor Webcam kan festes med magnet og brukes til å sette opp en hub for videokonferanser hjemmefra sammen med skjermene Lenovo L32p-30 og Lenovo L27m-30.

De to sistnevnte er også nye, og L32p-30 Monitor er en 31,5 tommer stor 4K-skjerm med blant annet HDR10-teknologi. 27-tommeren Lenovo L27m-30 Monitor er ifølge selskapet designet for å betjene flere behov, fra daglig arbeid til hjemmeskole og uformell gaming, med en responstid på 4ms.

Nettbrett og mer hjemmekontor-utstyr

Lenovo satser også på nettbrett og lanserer tre nye produkter, Yoga Tab 13, Yoga Tab 11 og Lenovo Tab P11 Plus.

Yoga Tab 13 kommer med en stor mobilskjerm og har et kantdesign som gjør at nettbrettet kan brukes i flere posisjoner. Foto: Lenovo
Lillebror Yoga Tab 11 kommer også som valgfri LTE-variant. Foto: Lenovo

Yoga Tab 13 kommer med en stor mobilskjerm, er belagt i et anti-fingeravtrykksbelegg og har et kantdesign som gjør at nettbrettet kan brukes i flere posisjoner uten at du trenger å holde i det. Lenovo Prevision Pen 2.2 lar deg tegne og skrive rett på brettet, og det har et åtte megapikslers kamera for videosamtaler. Lillebror Yoga Tab 11 kommer også som valgfri LTE-variant, og leveres med mange av de samme underholdnings- og produktivitetsfunksjonene som sine forgjengere. Lenovos kundesupporttjeneste Premium Care blir nå også tilbudt på utvalgte Android-nettbrett.

Foreløpig gir ikke miljø utslag i offentlige anbudsprosesser, pris og spesifikasjoner trumfer det meste når kontraktene gis

Kineserne har tidligere dyppet tærne i smart-markedet, og kommer nå med andre versjon av sin Smart Clock. Nattbordsklokken har fått nytt design og trådløs ladestasjon, en fire tommer trykkfølsom skjerm og støtte for Google Assistent.

Den nyeste merkevaren fra Lenovo er Go, en portefølje av PC-tilbehør. Her lanserer de blant annet den nye Lenovo Go Wireless Multi-Device Mouse, som kan kobles sammen med opptil tre enheter. Lenovo Go Wired Speakerphone fungerer sammen med Microsoft Teams, mens hodetelefonene Lenovo Go Wired ANC Headset og Wireless ANC Headset passer bedre for de som holder til i åpent landskap.

Den bærbare skjermen Lenovo L15 Mobile Monitor som skal være lett å ha med seg på farten. Foto: Lenovo

– Vi har hatt periferi-produkter tidligere også, men det er enda mer aktuelt i den hybride hverdagen. Jeg tror mange opplevde at det gikk greit på hjemmekontor den første måneden, men etter hvert som situasjonen ble mer permanent så mange verdien av å ha skikkelig utstyr også hjemme. Vi kommer nå med mange nye produkter som også har blitt smartere enn før, og det å ha riktig skjerm, mus, tastatur og headset har blitt viktigere enn tidligere, sier norgessjefen.

Lenovo lanserer web-kamera også rettet mot forbrukermarkedet, med LC50 Monitor Webcam. Foto: Lenovo

Venter flatt PC-salg

– Hvordan har PC-salget gått for Lenovo Norge i det spesielle året vi har vært gjennom?

ThinkPad L13 Gen 2 kommer i svart og sølv, og inkluderer innebygd ThinkShield-sikkerhetsløsninger. Foto: Lenovo

– Vi er den klart største PC-leverandøren i Norge målt i totalsalg, og i året som gikk kunne vi nok solgt flere PCer dersom det ikke hadde vært mangel på både chipper og konteinere. Det var en vekst på 55 prosent i PC-salget globalt i fjor, og ifølge analyseselskapet IDC var vi det selskapet som klarte å levere mest. Vi er nummer én globalt, og aldri før har gapet fra oss og ned til nummer to vært større, sier Storm Hansen.

– Nå åpner Norge igjen, hvilken innvirkning tror du det vil ha på PC-salget framover?

– I Norge tror jeg ikke kontorgjenåpningen vil påvirke salget så mye. Vi var allerede et modent marked før nedstengingen, hvor de fleste hadde bærbar PC som sitt primære arbeidsverktøy. Vi forventer et relativt flatt PC-salg målt i antall framover, men med en økning i verdi fordi prisene stiger på grunn av komponentmangelen der ute, sier han.

– Det snakkes mye og om det grønne skiftet om dagen, hvordan jobber Lenovo med bærekraftspørsmål?

– Bærekraft og miljøhensyn er viktig. Hvordan frakter vi produktene fra A til B, hvordan pakker vi dem? Lenovos nye lanseringer pakkes kun med bambus som papp. Vi jobber også med resirkulering av plast, og minst 50 prosent av plasten vi bruker i maskinene skal være gjenbrukt. Vi har også endret på hvordan vi produserer PCene våre, og bruker en patentert metode for kald-lodding. 70 grader lavere varme gjør at vi har spart seks tusen tonn CO2-utslipp bare på det.

– Hvilke tiltak mener du bør gjøres for å drive dette arbeidet framover i Norge?

Den bærbare skjermen Lenovo L15 Mobile Monitor som skal være lett å ha med seg på farten. Foto: Lenovo
Nattbordsklokken Smart Clock 2 har fått nytt design og trådløs ladestasjon. Foto: Lenovo

– Når offentlige anbud legges ut er det stort fokus på bærekraft, men jeg skulle ønske at ord blir til handling. Foreløpig gir ikke miljø utslag i offentlige anbudsprosesser, pris og spesifikasjoner trumfer det meste når kontraktene gis. Jeg ønsker mer bærekraft veldig velkommen her, sier norgessjefen.

Den nyeste merkevaren fra Lenovo er Go, en portefølje av PC-tilbehør. Foto: Lenovo

Han forteller at den nordiske delen av Lenovo har vært med på å finne grønne løsninger for selskapet globalt.

– Vi har et eget CO2-offset sertifikat som ble oppfunnet her i Norden, slik at vi kan bistå våre kunders reise mot et bærekraftig arbeidsmiljø. Jeg tror vi er de eneste som kan si at «denne PCen er karbonnøytral», og gi kunden et dedikert sertifikat helt ned på produktnivå, sier han.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 4/2021, som ble distribuert 30. august. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS