MOT GIGABYTESKATT I SVERIGE

– Privatkopiering av musikk og film har stort sett opphørt. Samtidig vil Copyswede innføre en gigabyteskatt ved kjøp av mobil, nettbrett og PC.

Publisert Sist oppdatert

Dette uttaler administrerende direktør Klas Elm i svenske ElektronikBranschen i en pressemelding.

Ifølge en undersøkelse utført av Ipsos på oppdrag fra ElektronikBranschen er andelen som kopierer musikk fem, tre og åtte prosent for henholdsvis mobil, nettbrett og PC, mens tilsvarende tall for film og serier er tre, fem og ni. Prosenttallene representerer andelen av de spurte som har privatkopiert i løpet av de siste 30 dagene.

– Det dramatiske resultatet intensifierer behovet for at det svenske systemet for privatkopieringserstatning umiddelbart endres, heter det i pressemeldingen.

Denne kan beløpe seg opp til 450 kroner når de kjøper en smarttelefon

Gigabyteskatt

– Svenske forbrukere risikerer å bli pålagt urettferdige ekstrakostnader, siden opphavsrettsorganisasjonen Copyswede vil de skal betale privatkopieringserstatning ved kjøp av mobil, nettbrett eller PC. Denne kan beløpe seg opp til 450 kroner når de kjøper en smarttelefon, avhengig av hvor stor lagringskapasiteten er. Skal hjemlandet for det ledende selskapet innen strømmede musikktjenester ha en gigabyteskatt som straffer slike tjenester? Dette vil innebære urettferdige dobbeltbetalinger for forbrukerne. Det er absurd å øke denne avgiften samtidig som privatkopiering stort sett har opphørt, sier Elm i pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS