UTVIDER SAMSUNG-FAMILIEN

Er det et mobilkamera eller en kameramobil? Samsung viser fram flere ulike hybridløsninger, både på mobil og nettbrett.

Publisert Sist oppdatert

I juni samlet Samsung journalister fra hele Europa i London for å vise fram sine siste nyheter i Galaxy- og Ativ-familien. Selskapet betalte reise og opphold for fagbladet Elektronikkbransjens medarbeider. Bare tre måneder etter at elektronikkgiganten viste fram flaggskipmodellen Galaxy S4, lanserte selskapet to nettbrett og tre PC-modeller i Ativ-serien, det splitter nye Android-kameraet Samsung Galaxy NX, og relanserte Galaxy S4-produktene S4 Mini, S4 Zoom, og S4 Active.

Fokus på Windows

Med de nye modellene Galaxy S4 Mini, Galaxy S4 Active and Galaxy S4 Zoom kan vi endelig si at Galaxy S4-rekken er komplett

Galaxy-serien er Samsungs Android-produkter, mens Ativ er serien med Windows-produkter, og det var sistnevnte som fikk størst oppmerksomhet under showet i London.

Den kanskje aller mest spennende nyheten er hybrid-nettbrettet Ativ Q, som kjører både Android og Windows 8. Ativ Q har også et integrert tastatur, slik at du kan bruke brettet som en PC når det er behov. Nettbrettet lar deg svitsje frem og tilbake mellom operativsystemene uten at du trenger å starte på nytt, og du kan både laste ned Android-apper fra Google Play og overføre og dele filer mellom Windows 8 og Android. Hybrid-brettet kan styres både med tastaturet, S Pen eller fingrene dine.

Tastaturet ligger under skjermen, og du dytter i skjermen for å avdekke det. Du kan også vippe skjermen hele veien rundt, og bruke det som stativ når du skal se film.

Uklar lanseringsdato

Ativ Q veier under 1,3 kilo, er 13,9 millimeter tynn, og skryter på seg en 13,3 tommer stor skjerm med verdens høyeste oppløsning på 3200x1800-oppløsning og en pikseltetthet på 275 ppi.

Skjermen skal også være laget for å kunne brukes utendørs, hevder Samsung.  Hybriden er ellers utstyrt med en Intel Haswell Core i5-prosessor som ifølge selskapet gir en batteritid på ni timer. Men noen endelig lanseringsdato er foreløpig ikke klar.

– Samsung vurderer nå produksjonen og markedet for å finne den beste lanseringsdatoen for Ativ Q, sier Stig-Ove Langø, salgssjef i Samsung Norden, til fagbladet Elektronikkbransjen.

10 tommer ren Windows

Det andre Windows-nettbrettet Samsung lanserte er Ativ Tab 3 – et 10,1 tommer stort nettbrett basert på Windows 8.

I sin presentasjon lover Samsungs salgs- og markedssjef for IT og mobil, DJ Lee, samme kraft i Ativ Tab 3 som en PC, og det hele pakket i det Lee hevder er verdens tynneste nettbrett. Med en tykkelse på 8,2 millimeter er ikke nettbrettet tykkere enn en vanlig smarttelefon, og vekten er på 550 gram. På utsiden har den samme design og profil som enheter i Samsungs Galaxy-serie.

Med den interaktive pennen S Pen, den samme du finner i Galaxy Note-serien, kan man klippe, lime, tegne, skrive og skissere rett på skjermen. Ativ Tab 3 har også Windows Office Home & Student forhåndsinstallert, og et batteri som skal vare i opptil 10 timer takket være den strømsnåle Atom Z2760-prosessoren. Brettet har 2 GB arbeidsminne, og en skjerm med 768 x 1366 punkter. Lagringsminnet er på 64 GB, og du har en port for minnekort av typen MicroSD.

Komplett S4-serie

Den andre store nyheten fra Samsung var det splitter nye Galaxy-kameraet NX, et speilløst systemkamera med Android. Men før vi fikk sett nyvinningen trakk DJ Lee fram de nye mobilmodellene i Galaxy S4-rekken.

– Med de nye modellene Galaxy S4 Mini, Galaxy S4 Active and Galaxy S4 Zoom kan vi endelig si at Galaxy S4-rekken er komplett, sier DJ Lee i sin presentasjon.

Samsung Galaxy S4 Mini er som navnet sier en noe mindre smarttelefon, med en 4,3 tommers skjerm. Modellen er rettet mot den midtre delen av markedet, og har lite til felles med storebror S4 foruten en lik design. S4 Mini er en direkte erstatning for Galaxy S3 Mini, og kan skilte med en 1,7 GHz dobbeltkjerneprosessor og et 8 megapikslers kamera.

– Vi kommer nå også med nye farger for S4 Mini. Vi vet at mobilen for mange også er et mote-accessoir, og nå kan forbrukerne velge mellom fem nye farger, i tillegg til sort og hvitt, sier Jean-Daniel Ayme, sjef for telekom i Samsung. De nye fargene er blått, lilla, rosa, brunt og rødt.

Galaxy S4 Active

Med Galaxy S4 Active går Samsung etter Sonys hittil dominans i markedet for tøffere telefoner, en kategori som tradisjonelt gjør det godt i det norske markedet. De nye vann- og støvsikre modellene på markedet har ikke lenger gummikanter og store taster, men ser ut som sine mindre tøffe søskenmodeller. Galaxy S4 Active er IP67-sertifisert, noe som gjør den motstandsdyktig mot støv, og kan ligge på én meters dyp i opptil 30 minutter. Active har beholdt S4s 5 tommer store skjerm og 1,9 GHz firekjernerprosessor, men har et 8 megapikslers kamera i stedet for flaggskipmodellens 13 megapiksler.

– Active har også en egen «aqua mode» for å ta gode bilder under vann, sier Ayme.

Super-zoom

Siste medlem i S4-familien tar kameraoppløsningen enda videre, og Galaxy S4 Zoom kan skilte med 16 megapikslers oppløsning og 10 ganger optisk zoom. Designmessig ligner Zoom mer på et kompaktkamera enn en mobiltelefon, og er over 15 mm tykk og veier over 200 gram. Skjermen er på 4,3 tommer, og kamerafonen kjører på en 1,5 GHz dobbeltkjerneprosessor.

– Zoom er en hybrid der smarttelefonen møter kompaktkameraet. Man har alt det unike fra smarttelefonen, men får i tillegg et produkt med avansert kameraoptikk, sier Langø.

Han har også de norske prisene for modellene klare. Active vil koste rundt 4.700 kroner, mens Zoom med 4G får en prislapp på 4.500 kroner. 3G-versjonen vil koste 4.100 kroner, og GS4 Mini 3.500 kroner i norske butikker.

Men den aller største nyheten i Galaxy-familien er Galaxy NX, et speilløst systemkamera som kjører Android.

Systemkamera på nett

Galaxy NX er ifølge Samsung det første avanserte systemkameraet med sim-kort og Android operativsystem.

Med den 4G-støtte er Galaxy NX alltid tilkoblet via mobilnettet, og du kan – på samme måte som på smarttelefonen din – surfe blant mange apper i Google Play og skreddersy kameraet etter din egen smak og behag. Med Android om bord kommer en rekke smarte ekstrafunksjoner, som for eksempel at kameraet selv kan avgjøre hvorvidt det er lurt å aktivere nattmodus eller portrettmodus.

Selve kamerasensoren er en APS-C cmos-sensor med 20,3 megapikslers oppløsning. Du kan ta bilder med en lukkertid på inntil 1/6000 sekunder, og det er mulig å ta inntil 8,6 bilder i sekundet. Blits er innebygget, men du får også en blitssko dersom du vil koble til en annen blits. Som de andre kompakte speilløse systemkameraene i NX-serien er det mulig å bytte objektiv. Akkurat nå er det hele tretten kompatible NX-objektiver tilgjengelig, alt fra kompakte pannekakeobjektiv og fish eye til makro- og teleoptikk tilgjengelig for kameraet.

Nytt på PC

Kameraet hele måler 136,5 x 101,2 x 25,7 mm (uten objektiv), og veier knapt 500 gram. Skjermen er på 4,8 tommer. Men billig er det ikke med nyvinningen, Galaxy NX kommer i salg i august, og skal koste 12.000 kroner.

I tillegg introduserte Samsung tre nye pc-er: Ativ One 5: En 21,5-tommers alt-i-ett-pc med trykkfølsom skjerm. Ativ Book 9 Plus: En 13-tommers bærbar med 3200x1800-skjermoppløsning, Windows 8 og opptil 12 timer batteritid. Og Ativ Book 9 Lite: En billigere variant av den foregående, med 13-tommers skjerm og lavere 1366x768-oppløsning.

Powered by Labrador CMS