Prosjektselger Jan-Stefan Hansen i LydRommet med det første eksemplaret av medhørshøyttaleren IPS1 MkII. Foto: Stian Sønsteng

MEDHØR «MADE IN NORWAY»

– Stort sett alt er laget i Norge, og vi bygger medhørshøyttaleren IPS1 MkII hos oss på LydRommet, sier prosjektselger Jan-Stefan Hansen.

Publisert Sist oppdatert

Vi møter ham på LLB-messen i Telenor Arena på Fornebu den første uken i mars. Her viser han andre generasjon av LydRommets nettverksbaserte høyttaler, opprinnelig laget i 2011 til Kilden i Kristiansand, som i dag har rundt 220 enheter stående. Den nye har blant annet fått nytt sjassis og en mer diskret logo.

På LLB viser Jan-Stefan Hansen det første eksemplaret av MkII, tydelig merket med «Made in Norway».

– Det er vi som har utviklet og lager denne, med en helt egen programvare fra en av våre norske partnere. Denne leverer vi til teater, konsert- og kulturhus. Kilden var de første som fikk den, siden har mange tatt den i bruk, blant annet to hus i Danmark, og hos Riksteatret i Nydalen, sier Hansen til fagbladet Elektronikkbransjen.

Uten sentralenhet

IPS1 er et netteverksbasert, multikanals medhørssystem som får strøm over ethernet-kabelen (PoE). Hver enhet kan velge separat kanal og volum, som overstyres ved soneoppkall. I tillegg til medhør, kan IPS1 også strømme radio eller spillelister.

Daglig leder Ernst R. Berggren på scenen på Parkteatret, der selskapet viste noe av utstyret sitt for inviterte gjester fra LLB-messen. Foto: Stian Sønsteng.

– Man kan bryte inn for å gi beskjeder; enten til enkelte høyttalere eller ulike grupper. Du kan høre hva som foregår i de ulike salene, og et oppkall fra for eksempel inspisienten overstyrer alt annet. Man kan dele huset inn i ulike soner med en programvare fra oss, også med et hierarki når det gjelder hvem som er prioritert hvis flere kommer med et oppkall samtidig, sier Hansen.

Det er vi som har utviklet og lager denne, med en helt egen programvare fra en av våre norske partnere

Systemet er skalerbart, og det er ikke nødvendig med en sentralenhet. Det kan også integreres automatisk med brannalarm, med talevarsling og/eller alarmlyd, integrert med husets varslingssystemer.

– Vi har satt en veiledende pris på 12.500 kroner eks. mva. per enhet, men IPS1 er naturlig nok oftest en del av en større installasjonspakke.

God talelyd

Man kan i prinsippet starte med én eller to bokser, siden det ikke trengs noen sentralenhet, og bygge på etter hvert.

– Den eneste begrensningen er antall porter i nettverkssvitsjen, som også må kunne overføre strøm til enhetene, sier Hansen.

Som nevnt er det meste i IPS1 MkII produsert i Norge.

– Vi bruker svært dyktige underleverandører, faktisk leverer én av dem innflygingssystemer som benyttes ved flyplasser over hele verden. Selve sammenstillingen skjer hos oss på LydRommet, sier Hansen.

– Sitter du også og skrur?

– Jeg er delvis med, og instruerer dem som gjør det meste av dette arbeidet.

– Hva har dere lagt vekt på når det gjelder selve lyden fra boksen?

– Først og fremst skal det være god talelyd, men det er også en god gjengivelse av musikk, sier Hansen.

Artikkelen ble første gang publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 2/2019, som ble distribuert 10. april. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.

IPS1 MkII kan monteres både på vegg og innfelt. Den kommer også i en versjon med linje ut, for bruk med eksterne høyttalere. Denne koster en tusenlapp ekstra.

Powered by Labrador CMS