Jörg Lösche, seniordirektør for Sentral- og Øst-Europa i Netgear, med det nye Orbi-systemet. Foto: Stian Sønsteng

ENKEL WIFI-DEKNING I HELE HUSET

– Dette er en ny kategori i markedet. Orbi gir ikke bare wifi-dekning i hele huset, men en sømløs dekning med ett og samme nettverksnavn.

Publisert Sist oppdatert

Det sier Jörg Lösche, seniordirektør for Sentral- og Øst-Europa i Netgear, når vi møter ham på IFA-messen i Berlin.

Han sier brukeropplevelsen er enkel, og at systemet er lett å sette opp.

– Det er en del fallgruver man kan gå i, hvis man ikke vet akkurat hva man gjør, for eksempel hvis man kombinerer en ruter med ekstendere. Orbi er et wifi-system, der både hovedenheten og satellitten gir høy hastighet i hele hjemmet via mesh-teknologi på tre frekvensbånd, sier Lösche.

Han sier det er viktig at en eventuell eksisterende ruter slås av, slik at Orbi kan ta over wifi-dekningen i hjemmet.

– Når Orbi-ruteren er koplet til hjemmets eksisterende bredbåndsforbindelse, kan satellittenheten plasseres et annet sted i huset. De to enhetene er allerede konfigurert mot hverandre, og det er ikke behov for synslinje mellom dem, sier Lösche.

– Hva skjer hvis datamaskinen eller mobiltelefonen dekkes av både hovedenheten og satellitten?

– Det er en intelligens i systemet. Orbi registrerer kontinuerlig hvilke enheter som er koplet til, og både hovedenheten og satellitten er så sterke at begge typisk vil være innen rekkevidde. Hvis for eksempel tre brukere strømmer 4K-video fra satellitten, og en fjerde enhet koples til, vil Orbi sømløst fordele kapasiteten på en mest mulig effektiv måte, sier Lösche. 

1,7 Gbps mellom enhetene

Han understreker at det er en dedikert 1,7 Gbps 5 GHz quad stream-forbindelse mellom hovedenheten og satellitten, som kun brukes til dette. Denne kan altså overføre 1.700 Mbps, mens raskeste fiberhastighet tilgjengelig i det norske privatmarkedet i dag er 1.000 Mbps.

Maksimal trådløs båndbredde for AC3000-teknologien Orbi benytter er i henhold spesifikasjonene for IEEE 802.11ac-standarden 3 Gbps: 400 Mbps på 2,4 GHz-, 1.733 Mbps på 5 GHz- samt 867 Mbps på 5 GHz-båndet. Den opplevde hastigheten og rekkevidden kan variere.

– Fra både hovedenheten og satellitten går det to separate frekvensbånd. Det gir bedre dekning og høyere hastighet til alle enhetene i hjemmenettverket, og kan sammenlignes med å ha en virtuell kabelforbindelse, sier Lösche.

Begge enhetene gir 1.266 Mbps fordelt på 400 Mbps på 2,4 Ghz- og 866 Mbps på 5 GHz-båndet.

Både hovedenheten og satellitten har Gigabit Ethernet-svitsj med fire porter og USB 2.0-port. Blant de avanserte funksjonene er MU-MIMO, IPv6, dynamisk DNS, port forwarding, foreldrekontroll og aksesspunktmodus. Systemet oppdateres automatisk med nyeste versjon av styringsprogramare og sikkerhetsoppdateringer, og de to enhetene skal ifølge Netgear uten problemer dekke enhver krok av et hjem på opptil 350 kvadratmeter. Innen utgangen av 2016 vil det være mulig å kjøpe Orbi-systemer med flere satellittenheter, samt separate satellittenheter for utvidelse av eksisterende Orbi-system. 

Like rask som Nighthawk

Orbi er tilgjengelig i norske butikker fra september, til 4.800 kroner. Hovedenheten selges separat for 2.800 kroner.

– Er dette deres nye flaggskip?

– Dette er ingen konkurrent til for eksempel vår Nighthawk 8500, men en ny plattform. Våre Nighthawk-produkter har større fleksibilitet og flere muligheter, hvis man vet hva man gjør. Orbi har et annet og mer stilfullt design vi tror appellerer til flere. Systemet er utviklet for dem som vil ha et wifi-system det er enkelt å sette opp, til og med enklere enn Nighthawk der dette også har vært et viktig parameter. Med fire-fem klikk i nettleseren er Orbi satt opp, og vi kommer snart med en app til smarttelefoner og nettbrett som vil gjøre det enda enklere. Man gir nettverket et navn, og det samme vil gjelde for både hovedenheten og satellitten, både på 2,4 og 5 GHz. Når man kopler til satellitten, vil en fargekode fortelle deg om forbindelsen til hovedenheten er god nok. På to minutter er systemet klart til bruk, sier Lösche.

– Vil en Nighthawk-ruter gi bedre ytelse enn Orbi?

Dette er ingen konkurrent til for eksempel vår Nighthawk 8500, men en ny plattform

– Det er ikke rettferdig å sammenligne en enkelt Nighthawk-ruter med et par Orbi-enheter. Da vil Orbi alltid være bedre. Hvis man sammenligner hovedenheten til Orbi med en Nighthawk 8500, blir det omtrent dødt løp. Ruterne har begge tre frekvensbånd og den samme antenneteknologien, så dekningen og hastigheten blir ganske lik.

Powered by Labrador CMS