HALVER DATABRUKEN

Norske Opera Software vil la deg konsumere mer data til samme pris som før. Opera Max lover å halvere dataforbruket.

Publisert Sist oppdatert

Har du strømmet film eller musikkvideoer på bussen eller toget, og plutselig nådd maksgrensen for månedens dataforbruk midt i underholdningen? Opera Max vil løse problemet.

Vi bruker stadig mer data på mobilen. Ifølge Telenor økte datatrafikken med 54 prosent bare i fjor, og utviklingen akselerer fortsatt.  Det kan bli dyrt, avhengig av hvilket abonnement du har.

Komprimerer video

Appen reduserer belastningen på nettverkene, og brukerne kan spare inntil halvparten av dataforbruket

Nettopp det irriterte datautvikleren Sergey Lossev seg over, og lagde sin egen måte å komprimere video på. I fjor kjøpte Opera Software Lossevs selskap SkyFire, og fikk med datautvikleren.

Opera Software har jobbet med datakompresjon i sine mobilnettlesere i mange år, men har ikke hatt en løsning for video. Det kommer nå med lanseringen av Opera Max på Mobile World Congress i Barcelona.

Tjenesten leveres som en app til Android-plattformen, og programvaren er utviklet ved Operas kontorer i Norge, Polen og USA. Når denne er installert rutes det meste av apptrafikken fra mobilen gjennom en av Operas servere. Der blir trafikken komprimert på samme måte som selskapet har gjort med nettlesertrafikken i tidligere år.

Styr databruken

Selskapet overvåker også datatrafikken som de andre appene dine bruker.

– I Opera Max får du full oversikt over dataforbruket til hver app. Her vises det også hvor mye Max har spart av data. Det er ganske avslørende når man får se hvordan enkelte apper ligger og trekker data hele tiden, og det lærer brukerne hva de bør og ikke bør gjøre om de vil redusere forbruket. Vi lar også brukerne styre oppførselen til apper slik som at de kan blokkeres fra å bruke data, eller bare få lov når man bruker wifi, sier Pål Unanue-Zahl, informasjonssjef i Opera Software, til fagbladet Elektronikkbransjen.

All trafikk blir analysert for å se hvor mye den kan komprimeres, men er trafikken kryptert blir den ikke komprimert. Det vil si at for eksempel Netflix-filmene dine ikke blir komprimerte.

Jobber med 4G

Han sier hastigheten ikke lider mye selv om trafikken må kjøres via Operas skytjeneste hvor kompresjonen gjør.

– Folk som bruker 2G vil oppleve at det går raskere. På 3G er hastigheten omtrent den samme, men på 4G vil det gå litt tregere. Men vi jobber med 4G også, og tror vi etter hvert vil få Max til å gå like fort som om vi kjørte uten kompresjon også her, sier Unanue-Zahl.

Han forteller at de som bruker appen kan velge mellom å betale en dollar i måneden, eller se en annonse per dag.

– Det kan jo også være at noen teleoperatører vil Opera Max til brukerne sine. Appen reduserer belastningen på nettverkene, og brukerne kan spare inntil halvparten av dataforbruket og avhengig av hvilken dataplan de har kan det bety mye penger, sier han.

Powered by Labrador CMS