ZTE MED FIREFOX OS

Kinesiske ZTE lanserte to nye mobiler på årets Mobile World Congress (MWC). Den ene kjører på det splitter nye operativsystemet Firefox OS.

Publisert Sist oppdatert

ZTE kom med to nyheter under MWC i år, Firefox-mobilen ZTE Open, og ZTE Grand Memo.

Firefox er for de fleste kjent som en nettleser, men eieren Mozilla har i lengre tid også jobbet med et åpent operativsystem for mobiltelefoner. Selskapet har tatt i bruk sine erfaringer med nettleseren under utviklingen av Firefox O.

Hele operativsystemet er nettleserbasert og alle applikasjonene er basert på HTML5, noe som betyr at applikasjonene vil fungere like godt på PCen, nettbrettet og telefonen. Firefox OS skal være et helt åpent system, og utviklerne kan distribuere sine applikasjoner gjennom Firefox Marketplace. I motsetning til web-apper på andre telefoner, skal Firefox OS-appene ha tilgang til maskinvaren, som betyr at en applikasjon kan bruke akselerometeret eller kameraet for å utføre operasjoner, slik det er mulig med dedikerte apper.

Vi ønsker å utvikle ZTE til å bli et naturlig alternativ i butikk og hos operatør

Billigmodell først

I første omgang er ikke ZTE Open en telefon beregnet på det norske markedet. Telefonen får en 3,5 tommer stor skjerm med 480 × 320 pikslers oppløsning, det er betraktelig lavere enn de fleste konkurrentene. Med 256 MB hurtigminne og et kamera på 3,2 megapiksler er det ingen tvil om at dette blir en lavpristelefon. Men trådløst nettstøtte, GPS og akselerometer har ZTE likevel funnet plass til.

På sin pressekonferanse fortalte kineserne at ZTE Open først vil lanseres i Spania, Venezuela og Colombia.

Vil det komme modeller basert på Firefox OS på det norske markedet?

– Vi vurderer dette fortløpende, med det foreligger ikke noen konkrete planer om dette per dags dato. Men som sagt, dette er et løpende prosjekt og vi evaluerer mulighetene. Men Norge blir mest trolig ikke første landet vi ser Firefox, sier Ronen Hansen, salgssjef for mobile terminaler i ZTE Norge til fagbladet Elektronikkbransjen.

Øker konkurransen

– Kan du si litt om bakgrunnen for at ZTE nå velger å lansere produkter med dette nye OS-et?

– Det er en kombinasjon av flere faktorer, blant annet behovet for en helt åpen plattform for mobiltelefoner, noe som ikke finnes i dag. Det er også et behov for flere operativsystemer ute i markedet, og da særlig i andre markeder enn Norden, hvor Android OS dominerer og hvor Windows Phone ikke er til stede. Det er veldig spennende prosjekt som kan gi et dynamisk operativsystem, og Mozillas Firefox OS er HTML5-basert med helt åpenkildekode slik at brukerne av ZTE Open vil kunne bruke apper og se på nettsider uten at man mister funksjoner på veien. Dette inkluderer dynamisk innhold og funksjoner som mer personlige søketjenester, sier Hansen.

Først kraftkar

Mer beregnet på det norske markedet er nok kraftpakken ZTE Grand Memo. Dette er en stor mobiltelefon, og kanskje verdens kraftigste. Grand Memo er nemlig først ute på markedet med Qualcomms nye plattform, Snapdragon 800.

De vitale målene er 158 x 82 x 8,6 mm, og skjermen er på 5,7 tommer. I likhet med Huaweis nye toppmodell har heller ikke Grand Memo full-HD-skjerm, men nøyer seg med en oppløsning på 1280 x 720 piksler. Kameraet er på 13 megapiksler, og telefonen har også støtte for 4G-nettet.

– Vil nye Grand Memo komme til Norge?

– Ja, vi har planer om å lansere denne i Norge så snart den er tilgjengelig. Vi har ikke konkret dato ennå, men jobber mot en lansering til sommeren. Prisen er vanskelig å antyde, men kan ligge på 3.500 kroner uten abonnement, sier Hansen.

Det er ingen tvil om at både Huawei og ZTE har store ambisjoner.

–ZTE er verdens fjerde største mobilprodusent, og har uttalt mål om å bli nummer tre innen 2015. I Norge har vi som mål å utvikle ZTE brand til å være en verdig utfordrer, og tilby mobiler som gir det mye for pengene på alle nivå. Vi ønsker å utvikle ZTE til å bli et naturlig alternativ i butikk og hos operatør, sier salgssjefen.

Powered by Labrador CMS