TRYGGE PÅ SUKSESS

– Norden er verdensledere innen teknologi. Vi er trygge på at Windows 8 raskt vil gjøre suksess på verdensbasis, og at det i hvert fall vil gjøre det i Norden.

Publisert Sist oppdatert

Det sa Microsofts sjef for Vest-Europa, Eric Boustouller, under lanseringen av selskapets nye operativsystem, Windows 8. Stockholm var et av de få stedene på verdensbasis der selskapet kjørte et større arrangement i forbindelse med lanseringen.

– Vi har valgt Stockholm og Norden fordi dere er teknologiske trendsettere, sier Boustouller.

Han ramset opp en rekke områder der spesielt Sverige ligger lengst fremme, men nevnte også Norge der 94 prosent av befolkningen har tilgang til en datamaskin.

Det er mange som føler at dette er en moderne måte å konsumere på

– Windows 8 er ikke bare enda en oppgradering. Vi har samarbeidet tett med maskinvareleverandørene, og det kommer en lang rekke nye produkter med helt ny design. I forbindelse med Windows 8 vil det komme en lang rekke nye applikasjoner. Windows 8 er personlig. Startskjermen kan du få akkurat som du vil. Du kan både arbeide og spille, skape og konsumere, sier Boustouller.

Raskt og flytende

Svenske Jonas Persson har vært ansvarlig for utviklerarbeidet globalt i Microsoft.

– Vi gir forbrukerne en ny dataopplevelse, uavhengig av enhet. Windows Store er en viktig del av opplevelsen. Vi har lagt vekt på at designet skal være enkelt å finne frem i - raskt og flytende, sier Persson.

Han forteller at Microsoft vil gi utviklerne fra 70 prosent av inntektene fra applikasjonene.

– Noe av det mest frustrerende for utviklerne i dagens applikasjons-butikker er begrensningene som finnes. Vi åpner også for muligheten til å prøve applikasjoner før man kjøper dem. Windows Store er tilgjengelig i de samme språkene som Windows. Vi har de senere månedene møtt utviklere i 87 land for å evangelisere for Windows Store, og mottakelsen har vært svært god, sier Persson.

Viktig for Norge

Administrerende direktør Hege Skryseth i Microsoft Norge har gledet seg til lanseringen av Windows 8.

– Dette er en veldig viktig begivenhet for oss. Vi ønsker å omfavne forbrukeren tydeligere enn vi har gjort tidligere, på tvers av bedrifter og forbrukere, og vi er overbevist om at Windows 8 blir en suksess, sier Skryseth.

Hun mener Windows 8 handler om å sette mennesker i sentrum, der den enkelte selv bestemmer hvilket miljø man skal ha på tvers av plattformene. Skryseth trekker frem de nye hybridmaskinene, som kan benyttes som et nettbrett med full PC-funksjonalitet, med eller uten tastatur. Disse kommer i flere ulike varianter fra de ulike produsentene. Noen enheter kommer også med støtte for penn.

– Vi har de siste ukene og månedene arbeidet tett med en rekke firma fra IT-bransjen. Entusiasmen har vært stor. Det er mange som føler at dette er en moderne måte å konsumere på. Mange ønsker å tilby sine ansatte en innovativ grenseflate, som følger dem gjennom arbeidsdagen og over i fritiden. Vi ønsker å tilby applikasjoner som gjør arbeidsoppgavene enklere, oppgaveorienterte applikasjoner, men også applikasjoner for underholdning, sier Skryseth.

Levende fliser

Christian Almskog er produktsjef for Windows 8 i Norge.

– Personalisering av enhetene er viktig. Live Tiles, fliser, som plasseres hvor man måtte ønske. Ut av boksen er det åtte-ti bokser som følger med. Flisene bringer informasjonen til skrivebordet, slik at man slipper å lete etter informasjon. Vi er veldig fornøyd over at vi fra dag én har med store og tunge norske aktører, som Goboken, Telenor, Rimi Pluss, Smart Bok, Drammens Tidende, TVNorge pluss, TV 2 Sumo og VG-TV med oss, sier Almskog.

Med Windows 8 lanseres også Internet Explorer 10 (IE10). Nettleseren er bygd for berøring, men fungerer også med tastatur og penn. IE10 har også nye innebygde sikkerhetsfunksjoner.

– Alle appene er bygd opp på samme måte. Kan du én, kan du i praksis alle, sier Almskog.

På arbeid og hjemme

Også han legger vekt på at Microsoft har ønsket å gjøre det enklere å bruke én og samme enhet på arbeid og hjemme, og demonstrerer hvordan datteren hans kan logge seg på sin egen profil ved å klikke på øyne og munn i riktig rekkefølge på at bilde av seg selv.

Windows Store er en av de store nyhetene i Windows 8. Microsoft godkjenner alle applikasjonene som legges tilgjengelig, og de går god for dem også sikkerhetsmessig. Bedrifter kan bestemme hvilke applikasjoner de ansatte får tilgang til.

– Lanseringen av Windows Store er starten på noe veldig stort. Det er mange flere aktører på gang, disse vil være med å forbedre opplevelsen ytterligere, sier Almskog.

Ved lansering er det 8.000-10.000 applikasjoner tilgjengelig. Fra Norge har Microsoft samarbeidet med et 50-talls partnere, som ønsket å være med fra starten.

Kvalitet fremfor kvantitet

– Microsoft fokuserer på kvalitet fremfor kvantitet, sier Almskog og hevder at det hos konkurrerende applikasjonsbutikker finnes 400.000 apper som aldri er blitt lastet ned.

Microsoft lanserer samtidig med Windows 8 en versjon for nettbrett; Windows RT.

– Det er kommet en ny og mer mobil formfaktor drevet av en produsent som heter ARM. Du kan bruke de samme applikasjonene i begge operativsystemer. RT-enheter kan ikke kjøre tradisjonelle PC-programmer som er tilpasset Intels prosessorarkitektur. Vi må være tydelig på hva som er forskjellen; det ene er en PC og det andre er et nettbrett, sier Almskog.

WINDOWS 8

Microsofts nye operativsystem, som erstatter Windows XP, Vista og 7, er optimalisert for berøringsskjermer men skal like godt kunne brukes på datamaskiner uten. De fleste tidligere programmer kan normalt også brukes på Windows 8. Med Windows 8 har Microsoft introdusert Windows Store, der man kan kjøpe programmer tilpasset Windows 8 og Windows RT. Programmene følger Microsoft-kontoen, og kan installeres på brukerens ulike Windows 8 og Windows RT datamaskiner og nettbrett.

WINDOWS RT

Microsofts nye operativsystem tilpasset nettbrett. Skal ha rask oppstartstid og batteritid. Kan kun kjøre programmer man finner i Windows Store. Beregnet på nettbrett der man ikke trenger en fullverdig datamaskin. Windows RT levers med Office 2013 (Word, Excel, PowerPoint og Onenote). Man får ikke Outlook, men Windows RT har innebygd epostleser som støtter både pop, imap og Exchange ActiveSync. Programmene man kjøper via Windows Store følger kontoen og kan installeres på brukerens ulike Windows 8 og Windows RT datamaskiner og nettbrett.

WINDOWS PHONE 8

Microsofts nyeste operativsystem for mobiltelefoner. Windows Phone 8 bygger på den samme plattformen som Windows RT. Utviklere kan dermed lage ett program for Windows Store til Windows RT og Windows 8, og deretter lage en tilpasset utgave for Windows Phone 8. Og omvendt. Man må likevel kjøpe disse programmene som egne Windows Phone 8 versjoner.

Powered by Labrador CMS