Synology mener en privat skyløsning kan være et alternativ til lagring av for eksempel bilder. Foto: Synology
Synology mener en privat skyløsning kan være et alternativ til lagring av for eksempel bilder. Foto: Synology

PRIVAT SKYLØSNING SOM ALTERNATIV

KRONIKK: Siden det å miste telefonen betyr at man mister verdifulle minner, er det viktig at filene er sikret. Da kan du vurdere en privat skyløsning.

Publisert

Det ble i fjor ble tatt utrolige 1,2 billiarder bilder (1.200.000.000.000.000), hvorav 85 prosent ble tatt ved hjelp av smarttelefoner. Vi lagrer våre minner i bildene, slik at vi kan gå tilbake å se øyeblikkene som formet livet vårt, eller fortelle historier til venner og familie. Siden det å miste telefonen betyr at man mister verdifulle minner, er det viktig at filene er sikret.

Vanlige skytjenester for sikkerhetskopiering kan være fristende, siden de blant annet automatisk vil ta kopi av alle bildene dine, og er integrert på smarttelefoner som er primærkameraet for de fleste. Dette er forståelig, siden telefoner har begrenset lagringskapasitet, og så godt som alltid er koblet til internett. Men det er også begrensninger og risikoer knyttet til å stole på vanlige offentlige skytjenester for et slikt formål.

En sentral begrensning er at dataene er på servere som kun kan aksesseres via internett. Dette betyr at du er uten fysisk tilgang til harddiskene, som holder dine personlige data. Om du skulle miste tilgangen til tjenesten gjennom å glemme passordet eller ved uhell eller feil låse kontoen, for eksempel gjennom å ikke lengre ha mulighet for tofaktor-autentisering, risikerer du å miste alle dine bilder og andre data. Tjenester kan også forsvinne – kanskje usannsynlig når det gjelder tjenestene fra teknologigigantene. En tjenestetilbyder kan imidlertid bli slått konkurs, gjøre radikale endringer i brukerbetingelsene eller få større tekniske problemer – hvilket kan gjøre det vanskelig eller dyrt å få tilgang til bildene sine igjen.

Men det er også begrensninger og risikoer knyttet til å stole på vanlige offentlige skytjenester

Hacket?

Å lagre bildene i skytjenester kan også innebære å gjøre dem sårbare for hackere. De mest omtalte sakene omhandler gjerne kjendiser som har fått sine kontoer hacket – eksempelvis skuespilleren Jennifer Lawrence, som opplevde at sensitive bilder kom på avveie. Selv om sladremediene ikke er interessert i dine feriebilder, er det ikke bare kjendiser som er i faresonen. Ifølge en rapport fra Google, antas det at mer enn 15 prosent av internettbrukerne globalt har fått en konto hacket. Et nylig eksempel er sikkerhetsbruddet Gooligan, hvor over én million Google-kontoer var berørt, og potensielt ga hackere tilgang til brukernes personlige bilder og andre sensitive data.

Det er naturligvis en rekke fordeler med slike skytjenester – også ut over det enkle og praktiske med dem, blant annet det faktum at flere av dem er gratis å bruke. Det er i tillegg restriksjoner og begrensninger, som for eksempel at enkelte tjenester lagrer bildene med maksimalt 16 megapiksels oppløsning. Gratistilbudet er logisk nok for å lokke deg til tjenesten, og gjøre deg avhengig av den slik at du senere velger å betale for økt lagringsplass. Man må også vurdere hvorvidt en gratistjeneste egentlig er gratis. Det er du som blir produktet, og verdien ligger i dine data – data som kan være langt mer verdt for selskapet som tilbyr tjenesten, enn de få kronene du betaler i måneden. Ved å abonnere på og bruke tjenesten, blir det personvernet du ofrer. Hvis dette er noe du er villig til å akseptere, kan en skytjeneste være løsningen for deg. Men det er også et bedre og mer sikkert alternativ tilgjengelig – å sette opp en privat skylagringsløsning.

Den private skyen

En privat skylagringsløsning skiller seg fra en offentlig løsning på et sentralt område; det er du som eier maskinvaren og harddiskene, og du har tilgang til dine bilder selv når din internettforbindelse er nede. Med andre ord er du ikke i skytjenesteleverandørens nåde.

Du kan da legge fokus på å ta bilder, i stedet for jobben med å kategorisere dem!

Den vanligste måten å sette opp en privat skyløsning er via en NAS (Network Attached Storage). I likhet med en lagringsløsning i skyen, kan du fortsatt ha tilgang til dine bilder via internett når du er utenfor hjemmet. Dette kan gjøres via løsninger som Synology QuickConnect – da uten statisk IP-adresse eller en DDNS-tjeneste, noe som ellers kan være en forutsetning for å nå en NAS hjemme. Via QuickConnect ID-en kan egne data nås både via nettleser og apper på telefonen. Fortsatt er det naturlig nok muligheter for uautorisert tilgang, for de med tilgang til brukernavnet og passordet ditt. Men en forskjell her er at hackere gjerne vil være fokusert på større og mer omfattende angrep, der millioner av brukerkontoer kan nås. Din egen personlige NAS vil være et langt mindre attraktivt mål.

For ytterligere sikkerhet kan man via NAS-en sette opp en VPN-forbindelse (Virtual Private Network). Her vil kun brukere som i tillegg er satt opp med VPN-tilgang, kunne nå NAS-en og videre dine personlige bilder. VPN-forbindelsen lar deg også nå andre enheter på ditt nettverk.

Det er også fordeler med en privat skyløsning ut over det sikkerhetsmessige. En god NAS-basert privat skyløsning kan også synkronisere bilder og videoer på tvers av enheter, og noen har også tilrettelagte løsninger for administrasjon og deling av bilder. Synology Moments er et eksempel her. Løsningen baserer seg på maskinlæring og vil på en smart måte kunne gruppere bilder, basert på hvem eller hva det er bilde av og hvor bildet ble tatt. Du kan da legge fokus på å ta bilder, i stedet for jobben med å kategorisere dem!

Hva er minnene verdt?

Jeremie Francois, Business Development Analyst i Synology Inc.
Jeremie Francois, Business Development Analyst i Synology Inc.

Å lagre bildene dine på egen fysisk maskinvare er klart sikrere, enn å vie all tillit til skytjenester. For sikkerhetskopiering er det imidlertid også kritisk at man har kopier på flere lokasjoner. Flere NAS-løsninger vil gi deg mulighet til å kopiere dataene til en annen NAS, eller synkronisere dataene mot tradisjonelle skyløsninger. Dette er i samsvar med Schofields andre lov om databehandling, som sier at data egentlig ikke eksisterer med mindre du ikke har to kopier av dem.

Er det også ulemper med en privat skyløsning? Kostnad kan være en viktig faktor, som da ellers er med på å gjøre gratisløsningene for skylagring attraktiv. Det hele kan komme ned til to spørsmål man må stille seg selv – hvilken verdi har minnene som ligger i dine bilder og videoer, og verdsetter du ditt personvern? Hvis svaret er ja, kan kostnaden av en NAS-basert privat sky for lagring klart være verdt det.

Powered by Labrador CMS