Norgessjef i Dell Technologies, Geir Rostadmo-Strømme. Foto: Dell

UNGE MEST POSITIVE TIL KUNSTIG INTELLIGENS

Fire av ti under 30 år tror kunstig intelligens (AI) vil ha en stor påvirkning av arbeidsplassen deres innen fem år. Én av fire over 50 tror det samme.

Publisert

Dette kommer frem i en undersøkelse utført av analyseselskapet YouGov på vegne av Dell Technologies, om kunstig intelligens – eller artificial intelligence (AI) på engelsk.

– Det er et faktum at kunstig intelligens vil påvirke våre liv, både privat og på jobb. Det kan skje om ett år, det kan skje om fem år, eller om ti år. Hvordan det forandrer arbeidsdagen vil variere fra bransje til bransje og person til person, sier Norgessjef i Dell Technologies, Geir Rostadmo-Strømme, i en pressemelding.

Han mener folk må stålsette seg for en annerledes arbeidshverdag i fremtiden.

Undersøkelsen er utført blant 1008 personer over 18 år. Her kommer det frem at 4 av 10 under 30 år tror at kunstig intelligens vil ha en stor påvirkning på arbeidsplassen om fem år. Kun 25 prosent av de over 50 år, og en av ti over 60 år er av samme mening. 

Uunngåelig

– Kunstig intelligens er uunngåelig. Det er fremtiden enten vi vil det, eller ei. Likevel er det nok mange som ikke tenker over hvordan denne teknologien påvirker arbeidshverdagen deres allerede i dag, langt mindre på hvordan den vil gjøre det om fem år. Regjeringen og digitaliseringsminister, Nikolai Astrup, skriver at det vanskelig å spå om fremtiden, men at digitalisering og ny teknologi er nøkkelen for å få det til. Vi kunne ikke sagt det bedre selv, sier Rostadmo-Strømme i pressemeldingen.

Undersøkelsen viser samtidig at ni av ti mener det er viktig å lære seg nye ferdigheter i dagens arbeidsliv.

Nå som mange jobber forsvinner, og nye titler og yrker skapes, er behovet for opplæring, omskolering og oppskolering større enn noensinne

– Det er svært oppløftende. Det viser at arbeidstakere forstår at store endringer er på gang, og er tilsynelatende villige til å legge ned innsatsen som trengs i et tiår der teknologien endrer våre jobber radikalt. Nå som mange jobber forsvinner, og nye titler og yrker skapes, er behovet for opplæring, omskolering og oppskolering større enn noensinne, sier Rostadmo-Strømme.

Menn mer bekymret

Mens de unge er mest positive til kunstig intelligens, er det denne gruppen som mener det er minst viktig å lære seg nye ferdigheter. Andelen som oppgir at dette er «svært viktig» stiger i takt med alderen, heter det i pressemeldingen. Dette fremheves av seks av ti blant de som har passert 50 år og av dem med høyest inntekt.

Undersøkelsen har også tatt for seg forventninger til sikkerhetstrusler innen IT i inneværende år. Her er det et skille mellom kjønnene, der 31 prosent av menn tror de selv eller bedriften de jobber i kommer til å bli utsatt for dette i 2020, mens mindre enn 18 prosent av kvinnene mener det samme.

– Det er klart at hver og en av oss er potensielle ofre for de som hacker. Vi leser om store selskaper med høy IT-sikkerhet som blir utsatt for angrep der sensitiv kundeinformasjon blir stjålet. Det er en selvfølge at dersom disse selskapene kan bli utsatt for dataangrep, så kan vi det også. Både som bedrifter og privatpersoner, sier Rostadmo-Strømme.

Han mener ifølge pressemeldingen at det er naivt å tro at man er helt sikret mot digitale trusler.

– Selv om digitale rutiner er etablert og man har en godt rustet IT-avdeling, vil det alltid være en fare for å bli utsatt for dataangrep, sier Dell-sjefen.

AI allerede her

Kunstig intelligens er et samlebegrep for alle metodikker som gjør at maskiner og programmer kan forstå og lære av omgivelsene sine og ta klokere valg. Et eksempel på kunstig intelligens er når du får opp anbefalinger til musikk i Spotify. Programmet gir deg forslag til musikk du kanskje liker, etter å ha analysert det du allerede hører på.

Pressemeldingen viser til markedsundersøkelsesfirmaet IDC, som mener kunstig intelligens allerede har påvirket mange arbeidsplasser.

– Har du for eksempel snakket med en chatbot på en nettside? Da har du fått hjelp av kunstig intelligens! IDC mener at vi kommer til å jobbe tettere med og samarbeide mer med smarte maskiner, heter det.

Det vises til at mange frykter at kunstig intelligens og digitalisering kommer til å fjerne arbeidsplasser.

– Kunstig intelligens vil ikke erstatte jobbene våre, men hjelpe oss med å jobbe mer effektivt, mener IDC.

– Det kommer de til å gjøre ved å hjelpe oss med blant annet å kommunisere mer effektivt, bistå i rekrutteringsprosesser og analysere all mulig data som gjør at vi kan lære mer om kunder, sier Rostadmo-Strømme i pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS