Nescafe Dolce Gusto og TerraCycle lanserer et returprogram for Dolce Gusto-kapsler i Norge. Foto: Nestle
Nescafe Dolce Gusto og TerraCycle lanserer et returprogram for Dolce Gusto-kapsler i Norge. Foto: Nestle

MER MILJØVENNLIG FRA NESCAFE

Nescafe Dolce Gusto har gått sammen med gjenvinningsekspertene TerraCycle for å lansere et returprogram for Dolce Gusto-kapsler i Norge.

Publisert

Det nye programmet gjør det for første gang mulig å gjenvinne Nescafe Dolce Gusto-kapsler gratis i hele Norge, samtidig kan du som kaffedrikker bidra med midler til skoler, veldedige organisasjoner eller andre allmennyttige formål etter eget ønske.

– Dessverre har vi manglet tilfredsstillende infrastruktur for å gjenvinne blandet plast her i Norge, og majoriteten av kaffekapslene har derfor blitt kastet og brent med ordinært restavfall. Vi er derfor stolte av å sammen med TerraCycle lansere et nytt gjenvinningsprogram for Nescafe Dolce Gusto, sier Tanja Serup, digital markedsansvarlig i Nescafe Dolce Gusto Nordic, i en pressemelding.

Hjelper på plastproblemet

Alle kan nå gjenvinne Nescafe Dolce Gusto-kapsler gratis. På www.terracycle.no kan man registrere seg, enten som privatpersoner eller et offentlig sted som er synlig på TerraCycle-kartet som et nytt oppsamlingspunkt for flere. 

TerraCycle belønner forsendelser over 1 kg, tilsvarende rundt 40 kapsler, med en donasjon på 10 øre per kapsel til et allmennyttig formål senderen selv velger. Gjenvinnes for eksempel 100.000 kapsler, forblir 2,5 tonn materiale innenfor sirkulærøkonomien, mens 10 000 kroner samles inn til allmennyttige formål.

Ifølge Ellen MacArthur Foundation går 95 prosent av all plastemballasje tapt, en årlig verdi på 80-120 milliarder dollar. Fortsetter utviklingen vil det være mer plast enn fisk i havet, målt etter vekt, innen 2050, heter det i meldingen.

Dessverre har vi manglet tilfredsstillende infrastruktur for å gjenvinne blandet plast her i Norge

Kaffekapsler er en kompleks blanding av materialer som kaffe, plast og aluminium. Derfor har de tradisjonelt blitt brent istedenfor gjenvunnet her i Norge.

TerraCycle gjenvinner komplekse materialer fra blant annet kaffekapsler, tyggegummi og sigaretter. Når TerraCycle mottar kapslene, separeres kaffe-, plast- og aluminiumsmaterialene.  Kaffen komposteres, mens plasten smeltes og pelleteres før den blandes med annen plast for å lage nye produkter, som slitesterke utendørsmøbler. Aluminiumet gjenvinnes og brukes i for eksempel sykkelrammer eller bokser.

Slik fungerer det:

  1. For å delta i dette nye gjenvinningsprogrammet går du til www.terracycle.no for å opprette en gratis konto.
  2. Så snart du er registrert, kan innsamlere bruke hvilken som helst boks til å samle kapslene i. Fjern all væske først ved å skvise og riste de avkjølte kapslene over en kum. Kapslene bør deretter plasseres i en forseglet plastpose før de legges i fraktesken.
  3. Når pakken er full og klar for sending, laster du ned en forhåndsbetalt fraktetikett fra Bring fra kontoen din og leverer den til nærmeste postkontor, sender den fra post i butikk eller tar den med til et offentlig leveringspunkt.
  4. Så snart pakken mottas av TerraCycle, veies og sorteres innholdet. Ett TerraCycle-poeng tildeles for hver kapsel samlet inn, i en forsendelse som veier mer enn én kilo. Hvert poeng kan løses inn for en donasjon på 10 øre per kapsel til en skole, veldedig organisasjon eller et allmennyttig formål senderen selv velger. Alle kapsler som sendes inn blir deretter gjenvunnet og brukt for å lage produkter som utendørsmøbler.
  5. To ganger i året betaler TerraCycle ut alle poeng som er løst inn av deltakere til det allmennyttige formålet.
Powered by Labrador CMS