DRONER GJØR JOBBEN

Statnett vil la droner gjøre jobber på kraftlinjer som i dag utføres fra helikoptre eller av montører oppe i mastene.

Publisert Sist oppdatert

Dermed kan arbeidene gjøres mer miljøvennlig og sikrere, skriver selskapet i en pressemelding.

Statnett prøver for tiden ut forskjellige typer droner. Flere nordiske droneselskaper demonstrerer hvordan ubemannede farkoster kan gjøre jobber som i dag blir gjort med helikoptre eller av mannskap i mastene. Dette blir testet ut i et forsknings- og utviklingsprosjekt i Statnett.

– Det foregår en rivende utvikling på dronefronten, og vi ønsker å finne ut hvordan denne teknologien kan brukes i vår virksomhet. Jeg har tro på at droner kan bidra til å gi våre ansatte en enda tryggere arbeidsdag, sier seniorrådgiver Rolf Aaberg Broch i Statnett.

Det foregår en rivende utvikling på dronefronten, og vi ønsker å finne ut hvordan denne teknologien kan brukes i vår virksomhet

Én av oppgavene dronene får brynt seg på er å dra pilotliner mellom nybygde kraftmaster. Dette oppdraget uføres i dag av helikoptre og krever høy presisjon fra mannskapet.

– Helikopterpilotens oppgave kan sammenlignes med å føre en tråd gjennom et nåløye. Når nåla som pilotlina er festet i er tredd gjennom, hektes nåla inn på masten. Så må helikopteret fly over masten og hente den igjen. Alt dette skjer svært nær master og kraftliner, så det krever høy presisjon. En drone vil kunne gjøre dette enklere og bortimot helt uten risiko, sier Broch.

Kan brukes til transport

Statnett har tidligere testet ut ubemannede droner til å inspisere skader i terreng etter anleggsarbeid og å skaffe data for masseberegninger i utbyggingsprosjekter. De har tatt i bruk droner for å inspisere kraftmaster, og vurderer også å bruke dem til løfte- og transportoppdrag.

– I dårlig sikt, mørke eller dårlig vær er det ikke sikkert at helikoptre kan fly. Da kan en drone være redningen slik at jobben blir gjort. De kan navigere ved hjelp av instrumenter og trenger ikke fri sikt, sier administrerende direktør Knut Roar Wiig i Nordic Unmanned.

Det Sandnes-baserte droneselskapet Nordic Unmanned er en av kandidatene til å få jobbe for Statnett og deres entreprenører. De overrasket med å ta med seg jumbodronen Skeldar V-200 til Norge for første gang. Det over fire meter lange og 200 kg tunge ubemannede helikoptret er den største sivile dronen som har fløyet her til lands.

Powered by Labrador CMS