FÅ HAR KOMFYRVAKT

Komfyren er det hyppigste arnestedet for brann. Likevel har ni av ti ikke installert komfyrvakt, viser en ny undersøkelse.

Publisert Sist oppdatert

Hver femte boligbrann med kjent brannårsak starter på komfyren, viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, DSB. Foreløpige tall for 2014 viser litt høyere andel enn de to foregående årene. 

– Folk glemmer å slå av plata, eller at de slo den på, og så tar kjelen fyr når temperaturen blir høy nok. Vi håper flere blir klar over at det finnes et enkelt tiltak for å unngå følgene av så skjebnesvangre forglemmelser, sier informasjonsdirektør Jon Berge i If Skadeforsikring.

En komfyrvakt er en innretning som slår av strømtilførselen hvis plata blir overopphetet, ved at en varmedetektor følger med på temperaturen på koketoppen.

Vi ser et stort potensial for at svært mange komfyrbranner kan unngås

Komfyrvakt ble påbudt som fastinstallasjon i alle nye boliger fra 2011, men resten av boligmassen er det dårlig stelt med heter det i en pressemelding fra If. Ni av ti husstander har ikke komfyrvakt, viser en ny undersøkelse TNS Gallup har gjort for selskapet.

– 29 prosent vet ikke hva en komfyrvakt er, i tillegg svarer 59 prosent at de ikke har planer om å skaffe en. Men det anbefaler vi sterkt at de gjør, sier Berge.

Også Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap ønsker at flere skaffer seg komfyrvakt.

– Vi ser et stort potensial for at svært mange komfyrbranner kan unngås. Det gjelder særlig husholdninger med keramiske topper eller støpjernstopper. Induksjonstopper har en større sikkerhet mot overoppheting, sier avdelingsleder Bjørn Nyrud i DSB. 

Det finnes komfyrvakter du kan montere selv, gitt at de kan plugges i eksisterende strømuttak.

Dersom komfyrvakten er en del av den faste installasjonen og koblet fast til en strømkilde, skal jobben utføres av en elektriker. En komfyrvakt koster mellom 3000 og 4000 kroner.

Powered by Labrador CMS