Dyson Purifier Humidify+Cool Formaldehyde er selskapets nyeste vifte og luftrenser. Foto: Dyson

DYPRENS FRA DYSON

Dysons nye luftrenser skal fjerne allergener, bakterier, pollen, muggsporer og gasser som formaldehyd.

Publisert

– Ifølge Folkehelsemyndighetene lider rundt 10 prosent av den norske befolkningen i varierende grad av overfølsomhet for dufter, og enda flere har allergi og astma, sier Julia Alqvist , PR- og kommunikasjonsansvarlig for Dyson Nordics, under en pressekonferanse i Oslo.

Selskapet har invitert presse og influensere til en presentasjon på et pilatesstudio, og viste fram sin nye luftrenser og vifteovn Dyson Purifier Humidify+Cool Formaldehyde.

Måler formaldehyd

– Vi er kanskje ikke like flinke til å tenke på luftkvaliteten innendørs, som kan være opptil fem ganger verre enn utendørs. Planter, pollen, dyrehår, utendørs luft når vi åpner vinduer og stearinlys bidrar alle til å forverre luften inne, sier Alqvist.

Viften har tre sensorer som overvåker luften konstant, diagnostiserer forurensninger på et molekylært nivå og viser rapporter om luftkvalitet i sanntid.

Vi er kanskje ikke like flinke til å tenke på luftkvaliteten innendørs, som kan være opptil fem ganger verre enn utendørs

– Den nye luftrenseren har tre hovedfunksjoner. Den merker hvilken forurensning som er i rommet, fanger dem og nøytraliserer dem. Den har tre ulike sensorer; temperatur, fuktighet og en partikkelsensor som forteller hva som er i luften, sier Will Tidy, produktansvarlig i Dyson.

En av nyhetene er en sensor som måler forekomsten av formaldehyd. Formaldehyd er en forurensende gass bestående av karbon, hydrogen og oksygen, som finnes i de fleste hjem. Vanlige kilder til formaldehyd kan være maling og lakk, luftfriskere, madrasser, møbler, rengjøringsmidler, tepper, sponplater og kryssfiner, elektronikk, tørketrommelark, neglelakkfjerner, møllkuler, leker, peiser og vedfyrte ovner. Den nye luftfukteren bryter ned stoffet til karbondioksid og vann.

Will Tidy og Sophie Bloomworth, produktspesialister i Dyson, viste fram selskapets nyeste vifte. Foto: Marte Ottemo

Renser og fukter

Purifier-enheten fungerer også som en luftfukter, og Tidy sier den nordiske luftfuktigheten er rundt 10 prosent lavere enn i Sør-Europa.

Dyson bruker ultrafiolett lys for å fukte på en hygienisk måte, og selve viften veier litt over åtte kilo og er like under meteren høy.

Om det er varmt ute, fungerer viften også som kjøling, og brukeren kan kontrollere og overvåke luftkvaliteten fra hvor som helst ved å bruke Dyson Link-appen. Om det er kjølig ute, kan viften også stilles inn til å spre luftstrømmen fra baksiden av maskinen, slik at man kan rense og fukte luften uten å kjøles ned.

Settes viften på AutoMode overvåkes luftkvaliteten konstant og justerer luftstrømmen automatisk for å oppnå og opprettholde det mest komfortable fuktighetnsnivået. En egen nattmodus renser på den mest stillegående innstillingen med dimmet skjerm. Tidsur for Sleep mode lar deg aktivere forhåndsinnstilte intervaller på mellom 15 minutter og 9 timer.

Dysons nyeste luftrenser + luftfukteren er designet vår for å være fullstendig forseglet i henhold til HEPA-standard 6 og skal fange opp både gasser og mikroskopiske partikler. Den skal fjerne 99,95 prosent av partikler så små som 0,1 mikrometer, og kombineres med et aktivt kullfillilter som også fjerner lukter og gasser, inkludert volatile organiske komponenter.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 4/2023, som ble distribuert uke 35. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS