FLYVENDE LUFTRENSER VANT

En flyvende luftrenser vant Electrolux Design Lab 2012. For første gang kom en norsk deltaker til den internasjonale finalen.

Publisert Sist oppdatert

Det norske bidraget EasyStir nådde ikke helt opp i finalerunden, men fikk ifølge en pressemelding fra Electrolux likevel meget gode skussmål fra fagjuryen. Dette var første gang i konkurransens historie at et norsk bidrag kom til finalen. Konseptet er en rørepinne som utnytter induksjonsenergi og magnetfeltet i induksjonsplaten for å skape ”rørebevegelse” i kjeler og kasseroller.

– Selv om jeg ikke vant, ble juryen begeistret for konseptet. Juryen påpekte at Easystir er et vakkert designkonsept som løser et reelt forbukerbehov og var kanskje det mest realiserbare designkonseptet i årets konkurranse, sier den norske finalisten, Lisa Frodadottir Låstad i pressemeldingen.

Svevende vinner

Årets vinner endrer definitivt vår oppfatning av en tradisjonell luftrenser

I konkurranse med 1.200 bidrag fra fem kontinenter stakk polske Jan Ankiersztajn fra Uniwersytet Artystyczny w Poznaniu av med seieren i årets Electrolux Design Lab-finale. Ankiersztajn utkonkurrerte ni andre finalister i kampen om seieren med vinnerbidraget Aeroball, et revolusjonerende konsept som skal forbedre luften der vi bor. En samling av selvlysende, svevende baller som kan filtrere og tilsette luften i et rom ulike duftvarianter. De holder seg flytende ved hjelp av helium og daler ned til gulvet når de er klare til å bli skiftet ut med nye ”støvjegere”.

Helhetstenkning

Juryen lot seg ifølge pressemeldingen imponere over studentenes kreative og innsiktsfulle designbidrag til årets konkurranse. Årets tema var design som kan bidra til flere sanseopplevelser. Gode omgivelser er av stor betydning for at vi skal trives, og med Aeroball får man et rent og friskt bomiljø takket være ballene som både filtrerer og tilsetter duft. Med bruk av gassene argon og helium har aeroball ingen betydning for ozonlaget, og er derfor også meget miljøvennlig.

Dekker forbrukerbehov

– Vi stoler på våre sanser og disse sansene er en viktig faktor når man skal utforme fremtiden husholdningsapparater. Årets vinner, Aeroball, er et innovativt konsept som bruker rommet på en unik måte, og som samtidig sprer glede til våre omgivelser. Det endrer definitivt vår oppfatning av en tradisjonell luftrenser, fordi den har også har en vakker og estetisk utforming. Den er samtidig meget relevant, fordi den dekker et forbrukerbehov, sier Thomas Johansson i pressemeldingen.

Han er designsjef i Electrolux og leder av årets jury for Electrolux Design Lab 2012.

Åpen kjølevegg

Ben de la Roche fra New Zealand ble nummer to i konkurransen med sitt designkonsept Impress. Hvor mange ganger har du satt matrester i kjøleskapet, glemt dem, og så kjent lukten av dårlig mat én uke senere? Impress skal forandre måten vi oppbevarer mat på ettersom det er en kjølevegg som holder mat og drikke i fri luft og ikke bak lukkede dører. På den måten vil du alltid huske lunsjen eller andre matrester før de går ut på dato. Og hvis du ikke oppbevarer noe i Impress, så bruker den heller ikke strøm. Impress benytter termo-akustisk teknologi.

Juryens begunnelse: «Impress er en visuell opplevelse som er energibesparende og som forenkler forbrukerens liv».

Automatisk smaksindikator

Tredjeplassen gikk til Tastee av Christopher Holm-Hansen fra Danmark. Hans designkonsept er en smaksindikator som benyttes under matlagingen for å hjelpe kokken med å få frem de beste smakene i maten. Tastee er formet som en skje, men har en vesentlig forskjell, den smaker for deg. Den bruker reseptorer som er basert på de menneskelige smaksløkene, og den forteller deg hva du trenger eller hva du eventuelt må fjerne av overflødige smaker.

Juryens begrunnelse: «Tastee er et verktøy som gir din gane den veiledningen du trenger for å hente ut kokken som bor i deg.» Tastee ble også kåret til folkets favoritt etter at den mottok over 1000 unike stemmer på Facebook.

Juryen

Årets Design Lab jury besto av juryleder Thomas Johansson, Design Director i Electrolux, den prisbelønte kokken Davide Oldani, designeren Dante Donegani og designbloggeren Kelly Beall.

Electrolux Design Lab inviterer årlig industri- og designstudenter til å presentere innovative ideer for fremtidens husholdningsapparater. Ti finalister presenterte sine bidrag for en internasjonal jury i Milano 25. oktober.

Årets tema var design som stimulerer flere sanseopplevelser. Vinneren mottar et seks måneders lønnet studieopphold ved et av Electrolux’ globale designsentre, i tillegg til pengepremie på 5.000 euro. Andre- og tredjeplass fikk pengepremier på henholdsvis 3.000 og 2.000 euro.

Powered by Labrador CMS