KJØLESKAP FRA CIRKA 1930

I forrige nummer av Elektronikkbransjen etterlyste vi Norges eldste hvitevare. Tor Bjelde fra Fetsund har et kjøleskap fra rundt 1930.

Publisert Sist oppdatert

Bakgrunnen for artikkelen i forrige nummer av bladet var at Teknisk Ukeblad for en tid siden skrev om et kjøleskap fra 1937 sammen med flere andre gamle produkter og etterlyste Norges eldste hvitevare. Tor Bjelde fra Fetsund, som er abonnent av fagbladet Elektronikkbransjen, har skrevet til oss og fulgt opp saken. I en epost skriver Bjelde blant annet:

– Jeg viser til artikkelen hos dere med presentasjon av Norges antatt eldste fungerende hvitevare. Vi har selv et kjøleskap i daglig drift som er vesentlig eldre enn det dere skriver om i artikkelen. Skapet vi har er laget i treverk, men har innvendig vegger av metall. Det er også noe metall i veggene utvendig. I en glasskolbe på undersiden av skapet sitter den originale termostaten som har flytende kvikksølv. Termostaten virker slik at den vipper om en akse og kopler dermed elementet ut og inn. Termostaten fungerer utmerket, men jeg tror nok ikke at en slik åpen glasskolbe med kvikksølv mellom bena på skapet en halv meter over gulvet er helt etter dagens standard, hverken teknisk eller miljømessig.

Innvendig mål i kjøleskapet er: høyde 63 cm, bredde 42 cm og dybde 30 cm. Det gir et innvendig volum på cirka 80 liter. Skapet har også en liten fryseboks.

Jeg tror nok ikke at en åpen glasskolbe med kvikksølv mellom bena på skapet en halv meter over gulvet er helt etter dagens standard

L30c

Bjelde forteller videre at kjøleskapet er av merket Electrolux. Den har en annen logo enn det konsernet bruker i dag. På typeskiltet står det modellnavnet L30c og serienummer 2192124. Skapets typebetegnelse er 423EA1.

– Jeg har vært i kontakt med Electrolux både i Norge og Sverige for å prøve å finne ut når dette skapet ble laget. Dem jeg har vært i kontakt med har imidlertid ikke funnet noen registre som går langt nok tilbake, men de har antydet at skapet ble produsert rundt 1930. Skapet fra 1937 som dere viste bilde av i forrige nummer ser jo hypermoderne ut i forhold til det vi har.

Bjelde håper at bladets lesere kan hjelpe han med å finne ut nøyaktig alder på kjøleskapet. Han har selv solgt hvitevarer i cirka 40 år.

– For rundt 30 år siden tok jeg kontakt med Electrolux med tilbud om å bytte dette skapet mot et nytt kombiskap. Det ønsket de ikke å gjøre. Nå er jeg faktisk glad for at de takket nei, for jeg regner jo med at jeg har et av de eldste fungerende kjøleskap i landet. Det er ikke lengre til salgs.

Les også: Norges eldste hvitevare?

Powered by Labrador CMS