SMAKSTURNÉ NORGE RUNDT

Electrolux starter opp sin sous vide-truck og besøker fire høyfjellsbyer for å fortelle om dampovnens fortreffelighet. Så går turen til resten av landet.

Publisert Sist oppdatert

Med sin mobile «Taste Truck» innledet Electrolux kampanjen «Tour de Taste» i påsken. Målet er åvise forbrukerne hvor enkelt man kan gjenskape restaurantliknende opplevelser hjemme på kjøkkenet ved bruk av damp og sous vide i matlagingen.

Turneen ble innledet med prolog på Mathallen i Oslo, før ferden gikk videre til Hallingdal.

Fagbladet Elektronikkbransjen møtte markedssjef i Electrolux, Lena Wånemark, på Mathallen, hvor flere sultne påskehandlere fikk teste smaksprøver tilberedt med damp.

I samarbeid med våre meritterte kokker, Terje Ness og Kim Spangholt, vil vi gjennomføre en rekke live-demonstrasjoner, både på veien og i utvalgte butikker over hele Norge

– I samarbeid med våre meritterte kokker, Terje Ness og Kim Spangholt, vil vi gjennomføre en rekke live-demonstrasjoner, både på veien og i utvalgte butikker, over hele Norge. Vi håper tiltaket og smaksopplevelsene vil føre til at flere fårøynene opp for damp og sous vide i matlagingen, sier hun.

Posemat er luksusmat

Electrolux har gjort forbrukerundersøkelser som viser at damp og sous vide er lite kjent og brukt i Norge. Tidligere ble sous vide avvist som gourmetmat, og holdningen var at å koke mat i pose var alt annet enn luksus. De siste årene har imidlertid metoden fått en renessanse på toppkjøkken i hele verden.

– Tilbereding av mat med damp og sous vide får frem de rene og gode smakene i råvarene, samtidig som næringsstoffer og vitaminer bevares bedre enn ved andre tilberedingsmåter. Det er også bra for midjen, siden tilberedning med damp gjør at du trenger mindre fett og salt i matlagingen, sier Wånemark.

Dampkoking i vakuumforseglende poser betyr at du kan klargjøre maten lenge før du koker og spiser den, uten at det går på bekostning av smak eller konsistens. I tillegg er det enkelt å vaske opp siden det ikke er noen panner du må skrubbe, når du er ferdig kan du bare kaste posen.

Electrolux har samarbeidet med profesjonelle kokker i over 90 år, og selskapet sier selv at halvparten av alle restauranter med Michelin-stjerne i Europa bruker produkter fra Electrolux, mange for matlaging med damp og sous vide. – Våre produkter er testet ut i noen av de mest krevende profesjonelle kjøkkenene i verden, og vi har overført alt vi har lært til våre dampovner til forbrukermarkedet, sier Wånemark.

Påskemeny fra bil

Det er kokk Kim Spangholt som starter påsketuren på Mathallen i Oslo, og jobber seg opp til Geilo hvor sous vide-trucken møter opp med Bocuse d’Or-vinner Terje Ness. Tour de Taste går fra Hallingdal til Flå og Hemsedal, før de snur etter oppholdet på Geilo og jobber seg nedover igjen.

– Vi har klargjort et halvt tonn med sous vide-retter. På menyen står sesongaktuelle retter som lammebog, lammepølse, ramsløkpølse og skalldyrsuppe med bakt ørret. Her bør det være noe for enhver smak. Vi håper tiltaket og smaksopplevelsene vil føre til at flere får øynene opp for damp- og SousVide, sier Wånemark.

Hun regner med å servere mellom 2-3000 retter og smaksprøver i løpet av uken.

På kvelden gir Electrolux påskegjestene mulighet til å bestille Taste Truck privat for en helaften hjemme eller på hytta for venner og familie.

– Sammen med våre kokker tilbyr vi en hemmelig, tre retters gourmetmeny som tilberedes og serveres fra vår Taste Truck hjemme hos den som bestiller den. Totalt åpner vi for fire bookinger fra skjærtorsdag til 1. påskedag. Her er det førstemann til mølla, sier Wånemark.

Landsturné i etterkant

Når påsketurneen er gjennomført tar Electrolux sine aktiviteter ut i butikkene, og arrangerer tilsvarende smaksarrangement i utvalgte kjøkkenbutikker over hele Norge.

«Taste Stores»vil arrangeres i tidsrommet 20. april til 20. mai med live demonstrasjonerfra selskapets egne folk, og larnordmenn lære hvordan man lager mat ved hjelp av damp og sous vide hjemme på sitt eget kjøkken.

- Alle som møter opp i våre «Taste Stores» får selvsagt smake på maten vi lager. De som kjøper våre ovner med damp og sous vide får også en unik mulighet til åutvikle sine kokkeegenskaper gjennom et gratis kokkekurs i samarbeid med Kulinarisk Akademi i Oslo, sier Wånemark.

– Er det kjøkkenbutikkene dere gjør dette med, eller er også elektronikkbutikkene med på smaksturen?

– Det er i første omgang kjøkkenbutikkene vi har snakket med, men om noen av de store elektronikkbutikkene ønsker å være med så er vi selvsagt åpen for det, sier Wånemark.