1 AV 2 HAR BRENT SEG PÅ STRYKEJERNET

Electrolux lanserer sitt nye strykejern 5Safety, og har samtidig gjort en undersøkelse som viser at én av to nordmenn har brent seg på strykejernet.

Publisert Sist oppdatert

Det viser resultatene fra en landsdekkende undersøkelse gjennomført for Electrolux. Halvparten av alle nordmenn har brent seg på strykejernet, og mange glemmer også å koble fra strømmen etter bruk, noe som øker faren for brann i hjemmet.

– Glemsel og dårlige sikkerhetsfunksjoner må ta mye av skylden, sier kategorisjef Nina Lorentzen i Electrolux i en pressemelding.

Tall fra forsikringsbransjen viser også at uaktsomhet i forbindelse med bruk av elektrisk utstyr er den mest hyppige brannårsaken i norske hjem.

I dag finnes det strykejern som slår seg av automatisk med tidsintervall når det ikke er i bruk

Glemmer å koble fra

I følge undersøkelsen svarer en av fire at de har glemt å ta ut stikkontakten fra strykejernet etter bruk. Dermed blir strykejernet stående varmt over tid. Spesielt blant de yngste mellom 18-29 år er det mange (34 prosent) som har glemt å koble fra strømmen etter bruk. De eldste over 65 år er mer påpasselige. Her er tilsvarende andel kun 15 prosent.

– For gamle strykejern er ofte stikkontakten av og på-funksjonen. Da blir det spesielt viktig å koble fra strømmen etter bruk. I dag finnes det strykejern som slår seg av automatisk med tidsintervall når det ikke er i bruk. Dette vil forhåpentligvis redusere omfanget av både brann og brannskader i norske hjem, sier Lorentzen i pressemeldingen.

Brenner seg

I følge undersøkelsen har én av to også opplevd å brenne seg på strykejernet. Av disse oppgir hele 17 prosent at dette skjer ofte.  Kvinner er mer utsatt enn menn.

Med lanseringen av Electrolux «5Safety» vil selskapet gjøre strykning av tøy sikrere. Den nye modellen har treveis automatisk avstenging. Dersom man går fra et jern som står på hælen, vil det automatisk slå seg av etter åtte minutter. Dersom jernet blir stående stille med sålen ned, vil det slå seg av etter 30 sekunder. Det samme gjelder dersom jernet skulle falle på siden. Strykejernet kommer også med ekstra stor gummihæl slik at det ikke lett skal velte.

Powered by Labrador CMS