Kjedeleder Kjell Roar Unes samlet 165 teknikere i Tønsberg. Her avbildet med en Blast Chiller (hurtigkjøler) fra AEG. Foto: Jan Røsholm

ELESCO MOT 300 MILLIONER

Servicekjeden Elesco har nå mest fokus på hvitevarer. I 2019 er planen å runde 300 millioner i omsetning.

Publisert

Kjeden har nå 27 medlemsverksteder, men samarbeider samtidig med 15 eksterne verkstedpartnere. De eksterne verkstedene dekker geografiske hull, og bidrar til å dekke opp en stadig økende oppdragsmengde.

Ny kjedeleder

Kjell Roar Unes overtok som daglig leder i Elesco den 1. februar 2019.

– Jeg startet i kjeden i 2009 som servicecontroller, og jobbet med flyt av garantiservice mellom leverandør og verksted, sier Unes.

På samlingens første dag var verkstedlederne samlet til administrasjonskurs. Foto: Jan Røsholm.

Fagbladet Elektronikkbransjen møter ham på kjedens samling som avholdes i Tønsberg i september. Her møttes 165 teknikere for teknisk kursing fra ulike leverandører.

– Året 2019 ser lovende ut, og vi regner med å runde 300 millioner i omsetning, dette er fordelt på rundt 120 000 serviceoppdrag, sier Unes.

Elesco utfører serviceoppdrag for de fleste leverandører i Norge, både innen brune- og hvitevarer.

– Vi har nå inngått samarbeid med Sharp og Toshiba, som primært selges via Power, sier Unes.

Året 2019 ser lovende ut, og vi regner med å runde 300 millioner i omsetning

Kjeden innfører i tillegg noen endringer rundt leverandøravtaler.

– Tidligere hadde vi «alle eller ingen-prinsippet» når det gjaldt avtaler med leverandørene, men nå åpner vi for sentralavtaler i deler av landet, sier Unes.

Samsung var på plass i Tønsberg. Fra venstre Petronella Mossberg, Alexandra Hutanu, Camilla Brox-Sundholm og Christopher Drenzel. Foto: Jan Røsholm.

Hvitevarer viktigst

Elesco startet som en ren servicekjede for brunevarer, men har nå flest oppdrag innen hvitevarer. Av kjedens 27 medlemmer er det kun tre som ikke tilbyr service på hvitevarer. De 15 samarbeidende verkstedene tilbyr kun hvitevareservice.

Kristoffer Bahr (til venstre) og Tom Bahr fra Hvitevareteknikk forklarte om lærlingordningen. Foto: Jan Røsholm.

– Hvitevareservice har hovedfokus, men vi ser også etter andre produktområder. Elektriske sparkesykler er et eksempel på et nytt produktområde vi ser på, sier Unes.

Rekruttering er kritisk

På samlingens første dag var verkstedlederne samlet for kursing i administrative rutiner, mens serviceteknikere deltok fra andre dagen med teknisk kursing. Et viktig punkt på agendaen under kjedesamlingen var rekruttering av teknikere.

– Vi har for få verksted og for få teknikerne i Norge, sier Unes til fagbladet Elektronikkbransjen.

Tilgangen på lærlinger er ifølge kjeden for lav.

Electrolux kurset verkstedlederne på Elesco samlingen. Fra venstre Arnfinn Mælhum, Jan Vidar Olsen, Per Gunnar Schøyen og Rune Basmoen. Foto: Jan Røsholm.

– Vi sliter med å være konkurransedyktig på lønn, blant annet i konkurranse med elektrobransjen. Her må leverandørene på banen, og betale oss mer, ellers har bransjen mange færre verksteder om ti år, sier Unes.

Ifølge Unes er målet at alle Elescoverkstedene skal bli godkjente lærlingebedrifter. Verkstedet Hvitevareteknikk var invitert til å fortelle om sin erfaring som lærlingebedrift.

– Vi har til enhver tid lærlinger hos oss, og det er kun en positiv erfaring, sier Tom Bahr i Hvitevareteknikk.

Han hadde med seg Kristoffer Bahr, som er fagsjef for lærlingene.

– Opplæringskontoret gir lærlingestøtte på 157.000 kroner, samt at støtteordningen fra leverandørene er på 50.000 for en lærling. Men verdien lærlingen tilfører, både sosialt og faglig, er høyere, sier Bahr.

Artikkelen ble første gang publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 5/2019, som ble distribuert 9. oktober. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.

Lærlingene hos Hvitevareteknikk kommer etter andre året på videregående skole.

– Da er de ferdige med VG2 Elektrofag, og etter to år som lærling er fagbrevet i boks, sier Bahr.

Powered by Labrador CMS