ROBOTER TAR GULVVASKEN

Nye og mer avanserte roboter kan korte ned tiden både for rengjøringsbransjen og folk flest.

Publisert Sist oppdatert

Én av tre kvinner bruker mer enn to timer i uka på rengjøring, viser ny undersøkelse YouGov har gjort for rengjøringsselskapet ISS.

– Husvasken kan aldri bli helt overtatt av maskiner, men det kommer stadig nye og bedre roboter som gjør rent. Vi er blitt vant til at de klipper plenen på egenhånd, nå tar de seg snart av gulvvasken og støvsugingen også. Robothjelp vil bli vanligere fremover, sier Stig Ronander, fagsjef for renhold i ISS.

Rengjøringsbransjen er opptatt av roboter for å kunne jobbe mer kostnadseffektivt. For deg og meg, som vasker huset hjemme, vil de kunne være svaret på en gammel drøm om å slippe slikt tidkrevende husarbeid.

Husvasken kan aldri bli helt overtatt av maskiner, men det kommer stadig nye og bedre roboter som gjør rent

33 prosent av kvinnene og 19 prosent av mennene bruker mer enn to timer i uka på rengjøring, viser undersøkelsen.

28 prosent oppgir at de bruker 30-60 minutter, like mange at de bruker én til to timer. Svarene er gitt uavhengig av størrelsen på bolig, og inkluderer rydding først.

Nylig testet ISS i Norge en høyteknologisk vaskerobot beregnet på proffmarkedet. Teknologien er utviklet i USA.

– Det er først nå man har klart å lage en maskin som leser området først og så lager en optimal rute for hvordan den skal vaske. Tidligere modeller har kjørt rundt på måfå. Det er første gang en slik maskin er i Europa, hevder Henrik Andersen i selskapet Sealed Air, som står bak roboten IntelliBot.    

Hver tredje nordmann tror at husholdningen deres kommer til å ha robotstøvsuger før eller senere, 17 prosent innen fem år, viser ISS-undersøkelsen. Elkjøp-kjeden har så langt solgt flest robotstøvsugere, men tror gulvvaskerne blir mye vanligere fremover.

– Etter en periode med mange tilbydere av robotstøvsugere i alle prisklasser, ser vi at interessen har stabilisert seg for kvalitetsprodukter til en del tusenlapper. En robot må fungere meget godt hvis den ikke skal bli gjenstand for misnøye og havne på loftet, sier Øistein Braathu i Elkjøp.