Elons toppsjef Stefan Lebrot blir administrerende direktør og konsernsjef, mens Electra-sjef Anneli Sjöstedt blir nestkommanderende. Her er de fotografert i april 2019, da de først innledet et samarbeid. Foto: Elon

NYE ELON FÅR 900 BUTIKKER

Elon og Electra slår seg sammen. Konsernet får en omsetning på seks milliarder svenske kroner og 900 butikker i Norden – hvorav 71 i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Hvis avtalen godkjennes i generalforsamlingene og hos de svenske konkurranse- og finansmyndighetene, vil Electra Gruppen AB og Elon Group AB i løpet av første halvdel av 2022 slå seg sammen i et nytt selskap med navnet Elon AB. Her vil eierne av Electra og Elon ha henholdsvis 35 og 65 prosent av aksjene, og den største eieren med 51-55 prosent vil være Elon Group Holding som kontrolleres av drøyt 250 Elon-handlere.

Anneli Sjöstedt og Stefan Lebrot utenfor Elon Ljud & Bild i Täby C i november 2019. Foto: Elon

– Fusjonen skaper en sterk aktør som blir enda bedre posisjonert til å tilby sine kunder konkurransedyktige produkter og tjenester. Med Electras og Elons brede tilstedeværelse i markedet, med produkter og tjenester som tilbys via mer enn 900 butikker eid av frivillige faghandlere og entreprenører spredt over de fem nordiske landene, samt avanserte løsninger innen IT og logistikk, blir kundetilbudet sterkere, heter det i en pressemelding fra de to selskapene.

HK i Stockholm

I april 2019 inngikk Elon og Electra et samarbeide der 100 Audio Video-butikker i Sverige ble omprofilert til Elon Ljud & Bild, og medlemmene i Digital Butikerna-kjeden fikk tilbud om å gjøre det samme. På dette tidspunktet hadde Elon ansvaret for innkjøp og distribusjon av hvitevarer til butikkene i de to selskapene, mens Electra hadde det samme for brunevarer. I august 2019 begynte Elon Norge å kjøpe utvalgte brunevarer via Electra, og i juni 2020 ble netthandelen for hvite- og brunevarer i Sverige samlet på Elon.se.

Det nye hovedkontoret legges til Stockholm, med avdelinger i Ørebro og Kalmar der henholdsvis Elon og Electra er basert. Elons toppsjef Stefan Lebrot blir administrerende direktør og konsernsjef, mens Electra-sjef Anneli Sjöstedt blir nestkommanderende.

Synergier

Utgiftene i det sammenslåtte konsernet reduseres med cirka 50 millioner svenske kroner

– Utgiftene i det sammenslåtte konsernet reduseres med cirka 50 millioner svenske kroner, og oppnås gradvis i løpet av fem år, først og fremst på grunn av overlappende funksjoner. Samtidig kommer betydelige synergier på inntektssiden, ved at Electra og Elon kan tilby det sammenslåtte produktsortimentet til sine kunder, heter det i pressemeldingen.

Electra ble grunnlagt i 1949 av familien Lissinger, som vil ha drøyt ti prosent av aksjene i det nye selskapet. Electra driver og utvikler butikkonsept for frittstående handlere, blant disse er Elon ljud & bild størst med 139 butikker i Sverige, etterfulgt av Digital Butikerna (116), Ringup (50) og møbelkjeden Em home (32 butikker). Detaljhandelsbiten av Electra står for 68 prosent av omsetningen, mens de resterende 32 prosentene kommer fra logistikk og IT.

Elon har 286 Elon-butikker i Sverige, 161 El-Salg-butikker i Danmark, 71 Elon-butikker i Norge, 67 Veikon Kone-butikker i Finland og 11 Heimilistæki-butikker på Island.

Powered by Labrador CMS