Daglig leder Erik Østby i EM Nordic AS og internasjonal salgssjef Theresa L. Hoffman i C. F. Martin & Co. Foto: Stian Sønsteng

C. F. MARTIN & CO. TIL EM NORDIC

C. F. Martin & Co. er et nytt agentur for EM Nordic AS. – Martin er nummer én. Det er som å få Mercedes Benz-agenturet, sier daglig leder Erik Østby.

Publisert

– Vi har nettopp fått det, etter en lang og hard kamp. Dette kommer til å bety utrolig mye for oss omsetningsmessig, og det vil også gi oss en økning i de andre merkene, siden vi i enda større grad blir en totalleverandør, sier Østby. Han er daglig leder ved EM Nordics Norges-kontor, og vi møter ham på Musikmesse i Frankfurt den første uken i april.

C. F. Martin & Co., Inc. leverer håndbygde akustiske gitarer med stålstrenger, og de har produsert to millioner av dem siden starten i 1833. Hovedkontoret deres ligger i Nazareth i Pennsylvania i USA. Tidligere har Gulmoen og Engh AS hatt agenturet i Norge, de har nå lagt ned virksomheten.

Fra før hadde vi allerede Paul Reed Smith, PRS Guitars, som nesten har samme status, men innen elektriske gitarer

– Vår styrke er at vi er i hele Norden, men det ironiske er at vi kun har fått C. F. Martin & Co. for Norge. Vi arbeider nordisk med de fleste agenturer, men denne muligheten var så god at vi ikke kunne takke nei, sier Østby.

En Dreadnought-modell i silkefinish laget med tanke på det europeiske marked. Pris: 24.000,-.

– Du sammenligner selskapet med Mercedes; hvilken posisjon har C. F. Martin & Co. i musikkbransjen i Norge?

– Det er dette alle ønsker seg. Det er ikke et rimelig merke, de ordentlige gitarene koster fra 15.000 til 60.000 kroner, og det finnes også noen spesielle modeller som koster 100.000 kroner. Men, det er ganske mange i Norge som bruker 40.000-50.000 kroner på en gitar.

Paul Reed Smith

– Lages de på bestilling, eller er de serieproduserte?

– De er serieproduserte, men de bygger på bestilling. Da vi overtok agenturet måtte de begynne å bygge for oss, så den første containeren er på tur inn.

– Hva betyr dette for deg som sjef for EM Nordic i Norge?

– Det er en liten seier, for vi var flere som ville ha dette agenturet.

Martin 0-18 er en modell i Standard Series, med litt mindre kropp og kortere hals for raskt fingerspill og eksplosiv dynamikk. Lokk i gran, sarg og bunn i mahogni. Pris: 31.000,-.

– Hvor mange Martin-gitarer selges det i Norge i løpet av et år?

– Vi estimerer 600-700 gitarer.

I tillegg til C. F. Martin & Co., har EM Nordic gitarer fra blant annet Takamine, Paul Reed Smith, Music Man og Hagström.

– Vi er en av de største gitarimportørene i Norge, så C. F. Martin & Co. topper kaka. Fra før hadde vi allerede Paul Reed Smith, PRS Guitars, som nesten har samme status, men innen elektriske gitarer. C. F. Martin & Co. leverer kun akustiske stålstrengere, samt ukuleler.

– Hva kjennetegner en Martin-gitar?

Clapton, Dylan og Lennon

– Alle artistene du har hørt og vokst opp med spiller på disse gitarene; Clapton, Dylan, Lennon og alle de andre. Det er denne gitarlyden alle vil ha.

– Er ukulelene til Martin noe du har forventninger til?

– Ikke fra Martin. De koster stort sett 20 ganger så mye som en gjennomsnittlig ukulele, så dette er for de virkelige entusiastene som vil betale 5000 kroner, ler Østby.

EM Nordic har hovedkontor i Stockholm. Selskapet har en historie tilbake til 1962, og er representert i alle nordiske land.

– I Norge er vi seks ansatte, og vi omsetter for cirka 30 millioner. I Norden er vi 91 ansatte, og omsetter for cirka 200 millioner kroner, sier Østby.

Blant de viktigste varemerkene nevner han Marshall og VOX gitarforsterkere, Zildjian cymbaler, Mapex trommer, samt Korg keyboard og synth.

Mapex Saturn V er et trommesett i lønn/valnøtt; shell-pack, det vil si at stativer og skarptromme er ikke med i pakken. Pris: 17.500,-.

– Er du fornøyd med porteføljen?

– Jeg synes den er veldig fin. Digitale miksere fra QSC er også veldig viktige for oss, disse selger vi gjennom salgsselskapet XL Audio.

Korg Minilogue er en firestemmers analog synthesizer med innebygd sequencer for moderne musikk - med retro-følelse. Pris: 5.600,-.
Powered by Labrador CMS