300 MILLIONER 4G-ABONNENTER

I dag er det på verdensbasis rundt 300 millioner abonnenter på 4G-nett. To tredeler av dem bruker operatører som har utstyr fra svenske Ericsson.

Publisert Sist oppdatert

Det opplyser strategimarkedsdirektør Mats Alendal. LM Ericsson er blandt verdens ledende når det gjelder utvikling og produksjon av LTE/4G. Alendal forteller at utviklingen går veldig fort, men legger samtidig vekt på at 3G vil være dominerende i lang tid ennå.

Video og TV

4G være nødvendig for å få tilstrekkelig kvalitet på signalstrømmen i full HD på mobilnettet

Det er i første rekke overføringen av høyoppløst video og TV som trenger 4G-teknologien. Når man sammenligner 4G med 3G og GSM, vil bruken av de ulike systemene være sterkt avhengig av kostnadene for dataoverføringen. Derfor vil GSM og 3G kunne brukes til det aller meste til det som normalt sendes i mobilnettene. Slik overføring har rimelige eller moderate kostnader. Foreløpig er kommunikasjon i 4G-nettene dyrt, og Alendal legger vekt på at det derfor mest vil være bundet til profesjonell kommunikasjon slik som TV-kanaler og høyoppløst video.

– Her viser vi overføring av levende TV på 4G-nett for å demonstrere hvilken kvalitet vi snakker om. Svensk TV4 filmet kronprinsessebryllupet i fjor og overførte det på 4G-nettet i byen. Det viste hvilken kvalitet dette nettet gir mulighet for, sier Alendal.

Han nevner også et annet eksempel: for videoovervåkningsutstyr, som politiet bruker, vil 3G være tilstrekkelig. GSM vil her ikke være nok for å få høyoppløste bilder.

– Men når vi snakker om store TV-skjermer hjemme, for eksempel på 50 tommer, vil 4G være nødvendig for å få tilstrekkelig kvalitet på signalstrømmen i full HD når den overføres via mobilnettet.

Alendal nevner også avanserte elektroniske spill, som etterhvert vil kreve 4G. I dag blir spill overført på 3G, men for meget krevende detaljer trenger vi 4G.

Mobil betaling

På messen i Barcelona viste Ericsson den nye elbilen fra Volvo, C30. Ericsson har utviklet et system for å tilpasse lading til telefonsystemet.

– Når du lader bilen, kan du få regningen på ditt eget mobilabonnement via operatøren du bruker. Dermed får du full kontroll over egen lading og kan betale strømmen du bruker uansett hvor du kopler til ladingen, sier Alendal.

Til mobil betaling, som egentilig er nettbasert, trenger man ikke LTE. Her er 3G fullt tilstrekkelig. Ericsson er også sterkt opptatt av denne utviklingen, og her er det store utfordringer, mener Alendal.

– Det er milliarder av mennesker verden over som ikke har bankkonto og bankkort. Mange av dem har imidlertid mobiltelefon og dermed mobilabonnement. Det betyr at det er enorme muligheter for utviklingen av mobile betalingstjenester som ikke inkluderer bankkort, sier han.

Powered by Labrador CMS