Nye Fitbit Sense har fått tre nye sensorer innebygd. Foto: Fitbit

NYE SENSORER I FITBIT-KLOKKENE

Smartklokke-produsenten lanserer tre nye helseklokker, og flaggskipmodellen Sense har fått helt nye sensorer.

Publisert Sist oppdatert

Fitbit kaller sine tre nylanseringer for helseklokker, og sier med det hvor i markedet for smarklokker de ønsker å legge seg med nye Fitbit Sense, Fitbit Versa 3 og Fitbit Inspire 2.

– Helse og sunn livsstil blir stadig viktigere for mange. Vi ser i ulike undersøkelser og tall fra bransjen at smart- og helseklokker fortsetter å øke i popularitet. Dette henger også sammen med at Fitbit ønsker å fokusere og investere i å bli den aller beste klokken innen helsesegmentet, sier Lina Kjällstrøm, senior markedssjef i Fitbit Nordic, til fagbladet Elektronikkbransjen.

Tre nye sensorer

Lina Kjällström (t.h), senior markedssjef for Fitbit Nordic, ved en tidligere Fitbit-lansering sammen med Christina Hovde Olsen, nordisk salgsansvarlig i Fitbit. Foto: Fitbit.

Fitbit Sense kombinerer ifølge selskapet selv verdens første sensorer for stress, måling av oksygen i blodet og hudtemperatursensor.

Stress-sensoren kalles en elektrodermal aktivitetssensor (EDA), og måler elektrodermal aktivitet direkte fra håndleddet. Ved å plassere håndflaten over klokken vil det oppdages små elektriske forandringer i huden, noe som ifølge Fitbit gir innsikt om kroppens respons på stressfaktorer. I appen finner man den nye nye Stress Management Score, som beregner ditt daglige fysiske stressnivå i sammenheng med data om blant annet søvn- og aktivitetsnivået.

Ved å holde hånden over klokken, måler den nye elektrodermal aktivitetssensoren stressnivået til brukeren. Foto: Fitbit.

Fibit sier Sense kan avdekke feber, sykdom og menstruasjonssyklus. I tillegg har klokken en ny sensor for hudtemperatur som oppdager endringer som kan være tegn på feber, sykdom eller start på en ny menstruasjonsfase. Sensoren måler hudens temperaturvariasjon over natten for bedre å identifisere små endringer over tid, slik at den registrerer når noe er utenfor normalen.

Vi ser i ulike undersøkelser og tall fra bransjen at smart- og helseklokker fortsetter å øke i popularitet

De nye klokkene har også fått en oppgradert pulsmåler, og under testsammenlikning med pulsbelte merker undertegnede at den nye pulsmåleren er mer nøyaktig enn i tidligere modeller.

Fitbit Sense kommer i to ulike farger, og man kan kjøpe ekstra bånd i ulike design og materialer. Foto: Fitbit.

EKG planlagt til Norge

Både Sense og Versa 3 har fått en ny mekanisme for å feste remmene på. Foto: Fitbit.

Pulsmålingen kalles PurePulse 2.0, og Sense har både fått en helt ny pulssensor og en oppdatert algoritme.

Det gjør det også mulig for Fitbit å levere personaliserte varsler om høy og lav puls rett på enheten, og klokken er også klargjort for EKG-måling. Her analyseres brukerens hjerterytme for tegn på atrieflimmer (AFib), en tilstand som rammer mer enn 33,5 millioner mennesker over hele verden. Denne funksjonen skal etter planen bli tilgjengelig i Norge i 2021.

– På grunn av norske myndigheters krav om at programvaren må være på norsk for at den skal bli godkjent, håper vi at EKG-funksjonen bli aktivert i klokken i Norge i 2021, når programvaren er oversatt til norsk, sier Kjällstrøm.

Fitbit Sense kommer i to ulike farger, og man kan kjøpe ekstra bånd i ulike design og materialer. Foto: Fitbit.

De nye sensorene gir mer innsikt i egen helse og Fitbit har også oppdatert dette i appen med nye funksjoner, men en del ligger i betalingsversjonen Fitbit Premium. En av disse er instrumentbordet Health Metrics som gir en oversikt over pustefrekvens hvilepuls, hjerterytme (variasjon av tid mellom hvert pulsslag) og hudtemperaturvariasjon. Du får også ny innsikt i SpO2-nivåer, det vil si mengde oksygen i blodet ditt.

Fitbit Sense inkluderer også alle de andre viktige helse-, trenings- og smartfunksjonene som finnes på Fitbits andre smartklokker, inkludert GPS, 20+ treningsmoduser, innebygget høyttaler og mikrofon for å ta anrop og svare på tekster med stemmekommandoer og Fitbit Pay.

Selve klokken minner om Versa-familien i utseende, med avrundene kanter og en størrelse på 40 mm. I stedet for den vanlig trykk-knappen på siden av klokken kommer Sense det nå i stedet en berøringsfølsom løsning.

Versa 3 ser ganske så lik ut som Fitbit Sense, men har færre sensorer innebygd. Foto: Fitbit.

Fitbit lover mer enn seks dager batterilevetid, og klokken kommer i to farger til en pris på 3.600 kroner. Ekstra reimer kan som vanlig kjøpes som ekstrautstyr.

Fitbit Inspire 2 kommer med flere ulike bånd som lar brukeren tilpasse designet til sin egen smak. Foto: Fitbit.

Ny Versa og Inspire

Oppkjøpet er betinget av de vanlige regulatoriske godkjenningene, og vi jobber fortsatt med Google og regulatørene for å svare på deres spørsmål

Fitbit introduserer også Fitbit Versa 3, som også har fått nye helse-, trenings- og stemmestyringsfunksjoner.

Versa 3 har også fått nye aktivitetsmålinger med aktive soneminutter. Foto: Fitbit.

Nå er blant annet GPS innebygd i klokken, og lillebror har også fått den nye PurePulse 2.0-teknologien. Som på Sense kan du også styre Spotify via klokken, og den innebygd høyttaler og mikrofon lar brukeren ta raske telefonsamtaler, sende anrop til telefonsvarer og justere anropsvolumet. Den største forskjellen på Versa 3 og flaggskipet Sense er at sistnevnte har flere sensorer. Versa 3 har ikke EKG-funksjonen som måler hjerterytme for tegn på atrieflimmer, og heller ikke temperatursensoren og den elektrodermale aktivitetssensoren som måler stress.

Fitbit Versa 3 og Fitbit Sense bruker den samme nye magnetiske laderen samt krysskompatibelt tilbehør. I tillegg til lang batterilevetid på seks dager på hver enhet, får du også 12-minutters hurtiglading som holder for en hel dag med bruk. Versa 3 kommer i tre farger, og prisen ligger rundt 2.500 kroner.

Inspire kan også klipses på klærne om du kun vil telle skritt og ikke måle puls. Foto: Fitbit.

Fitbit har også forbedret sitt mest prisgunstige aktivitetsarmbånd, Inspire 2, hvor batterilevetiden er økt til 10 dager, og Fitbit har lagt til mer avanserte helse- og treningsfunksjoner som Active Zone Minutes.

Aktivitetsarmbåndet skal hjelpe brukeren å bygge sunne vaner med funksjoner som mer enn 20 målbaserte treningsmoduser, avanserte søvnverktøy, 24/7 pulsmåling, kvinnehelse, mat og vektlogging. Fitbit Inspire 2 kommer med en gratis prøveversjon av Fitbit Premium i ett år, og prisen er rett under tusen kroner.

Tidligere i år ble det kjent at Google ønsker å kjøpe Fitbit, og en avgjørelse er ventet rundt nyttår.

– Kan dere si noe om hvordan et eventuelt oppkjøp vil påvirke Fitbits eksisterende kunder?

– Oppkjøpet er betinget av de vanlige regulatoriske godkjenningene, og vi jobber fortsatt med Google og regulatørene for å svare på deres spørsmål. Vi tror at denne avtalen vil gi kundene våre raskere innovasjon i kategorien og øke valgmulighetene, og gi wearables’ fordeler til flere konsumenter rundt om i verden. Google har vært klare på at denne avtalen ikke handler om tilgang på data, og har uttrykt at de ikke vil bruke Fitbits helsedata Google Ads, sier Fitbits administrerende direktør James Park til Elektronikkbransjen, via selskapets PR-byrå i Norge, WergelandApenes.

Artikkelen ble første gang publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 6/2020, som ble distribuert 23 november. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS