22 prosent av nordmenn ønsker seg forbrukerelektronikk under treet i år.

DETTE ØNSKER NORDMENN SEG TIL JUL

22 prosent av nordmenn ønsker seg forbrukerelektronikk til jul. Høyest på ønskelisten står kjøkkenprodukter og smartklokker.

Publisert Sist oppdatert

Når det kommer til harde pakker, kommer forbrukerelektronikk på tredjeplass på nordmenns ønskeliste, bare slått av nye klær og sko og sportsutstyr. Det viser en undersøkelse YouGov har gjort for Stiftelsen Elektronikkbransjen. Det er åttende året på rad undersøkelsen gjennomføres.

Administrerende direktør i Stiftelsen Elektronikkbransjen, Jan Røsholm, ser at nordmenn fortsatt vil bruke penger på julegavene. Foto: Stian Sønsteng

Ingen nedgang i pengebruken

Vi regner med å bruke rundt 5.763 kroner på julegavene i år, en økning på 45 kroner fra fjoråret.

– Vi er overrasket over at det ikke ser ut til at nordmenn vil bruke mindre penger på julegavene i år, men kanskje planlegger mange å bruke mindre beløp på andre deler av juleforberedelsene, sier Jan Røsholm, administrerende direktør i Stiftelsen Elektronikkbransjen.

21 prosent av nordmenn ønsker seg ikke julegaver i år. Det er også mange som ikke ønsker seg harde pakker under treet, og det mest populære gaveønsket er reiser og opplevelser og penger eller gavekort.

– Det er mange som har handlet forbrukerelektronikk under korona-perioden, og ikke så merkelig at reiser og opplevelser prioriteres etter en lang tid med restriksjoner, sier Røsholm.

Vi er overrasket over at det ikke ser ut til at nordmenn vil bruke mindre penger på julegavene i år

Bryter man det ned på kjønn, er det fortsatt flest menn som ønsker seg forbrukerelektronikk under treet.

– Det er fortsatt forskjeller mellom menn og kvinners julegaveønsker. 29 prosent av norske menn ønsker seg forbrukerelektronikk, mens 15 prosent av norske kvinner gjør det samme, sier han.

Kvinner vil ha mobil, menn vil ha smarte hjem

I år ønsker flest seg kjøkkenprodukter og smartklokke/smartarmbånd, og andelen som ønsker seg ny mobil har en signifikant oppgang fra seks prosent i forrige undersøkelse, til ti prosent i år.

Personlig pleie-produkter er også blitt mer populært under treet, opp fra sju til ti prosent, og hodetelefoner kommer også høyt på listen.

Det ser ikke ut til at nordmenn vil bruke mindre penger på gavene i år, til tross varsel om hardere tider. Foto: iStockphoto.com

Også her er det forskjell på kjønnene. Menn ønsker seg i større grad ny bærbar PC, spillkonsoll, trådløse høyttalere og VR-briller, mens kjøkkenprodukter, smartklokke, personlig pleie-produkter, nettbrett og mobiltelefon er høyest på listen hos kvinner.

Det er også noen regionale forskjeller på hva vi ønsker oss til jul. Generelt er forbrukerelektronikk mest populært på Vestlandet, mens Troms og Finnmark er den regionen hvor folk i minst grad setter bransjens produkter på ønskelisten.

I Nordland er det musikkanlegg flest ønsker seg, folk i Agder vil gjerne ha en mobiltelefon under juletreet, mens det i Oslo er hodetelefoner som står høyest på ønskelisten.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 6/2022, som ble distribuert uke 47. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS