FORTSATT NORSKE MED NEDERLANDSKE EIERE

– Kundene vil se at vi er tilgjengelig på de plattformene de trenger oss, og at produktutviklingen går raskere og fornyelsesgraden øker.

Publisert Sist oppdatert

Det sier Cecilie Gaustad, daglig leder i FotoKnudsen. Vi møter henne på Photokina-messen i Køln sammen med IT-sjef Raymond Michelsen, der de to er for å holde seg orientert med hva som skjer i bransjen.

– Vi er heldige, siden vi har lojale kunder som kommer igjen år etter år, sier Gaustad.

Den 1. juni la selskapet ned produksjonen i Bergen, og flyttet denne til anlegget til morselskapet AlbumPrinter i Nederland. Samtidig flyttet marked, IT, finans og kundesenteret til nye lokaler i Damsgårdsveien 50 i Bergen.

Samtidig arbeider vi på et europeisk nivå, og vi er delaktig i ulike prosjekter sammen med våre 200 kolleger i Amsterdam

– Det viste seg at den første butikken til FotoKnudsen lå litt lenger opp i gaten, så slik sett er vi kommet litt hjem, sier Gaustad.

FotoKnudsen AS ble stiftet i 1958. Etter konkursen i februar 2013, og påfølgende utkjøp av aktiviteten til FotoKnudsen WEB AS, ble selskapet en ren nettbutikk. Den 1. juli 2014 ble selskapet solgt til nederlandske AlbumPrinter B.V.

I dag er det i overkant av 20 ansatte i Norge, omtrent like mange måtte gå da produksjonen ble flyttet til Nederland.

– Det var vemodig å si farvel til gode kollegaer som har jobbet i produksjonen i en årrekke. Vi brukte lang tid på å analysere situasjonen etter oppkjøpet av selskapet. Konklusjonen falt ned på å flytte produksjonen, og vi gikk tidlig ut med informasjonen internt. Dermed fikk de ansatte halvannet år på seg, med mulighet til å finne seg nytt arbeid. Vi har støttet dem i prosessen, hatt en god dialog, og alle har stått på til siste dag, sier Gaustad.

Vistaprint og Cimpress

FotoKnudsen er markedsføringsnavnet til AlbumPrinter Norge AS, som er et heleid datterselskap av AlbumPrinter B.V., som via Vistaprint N.V. er eid av Cimpress N.V., alle nederlandske selskap.

– Alle dagens ansatte er med videre fra FotoKnudsen, så vi har beholdt kompetansen i Bergen. Samtidig arbeider vi på et europeisk nivå, og vi er delaktig i ulike prosjekter sammen med våre 200 kolleger i Amsterdam. For eksempel er Raymond Michelsen hos oss involvert i spennende prosjekt innen bildelagring og e-handels-konsepter, sier Gaustad.

– Hva er forretningsidéen til FotoKnudsen i dag?

– Den har ikke endret seg; vi ønsker å inspirere det norske folk til å gjenoppleve og dele små og store øyeblikk ved å være tilgjengelig for våre kunder med topp moderne e-handelsløsninger, levere høy kvalitet og invitere kundene inn til brukervennlige designprogrammer. At vi har lykkes med dette de seneste årene er vår lagringstjeneste Minnebanken et bevis på; vi er så heldige at vi får ta vare på 550 millioner bilder for kundene våre. Riktignok får vi en ny og tidsriktig logo den 4. oktober, men ellers vil kundene oppleve oss som den samme bildeleverandøren som tidligere. Nettstedet vårt ble nytt den 1. juni, og overgangen gikk tilnærmet smertefritt. Nå er vi endelig mobiltilpasset, med løsninger som er optimalisert både for mobil og datamaskiner. Vi er hundre prosent nettbasert, og konsentrerer oss om et bredt produktutvalg med fotobok, interiørprodukter, kort og fremkalling av bilder som volumselgere. Her har vi hatt en enestående vekst de senere årene, og det er kjekt å se at forbrukerne bruker bildene sine og ikke bare lar de bli liggende på mobilen eller datamaskinen, sier Gaustad.

Ingen fotokiosker

Kort og kalendere er spesielt aktuelle produkter for FotoKnudsen frem mot jul. I tillegg mener Gaustad bilder på papir har fått en ny vår, med kvadratiske bilder, bilder i polaroidstil, matt og blankt papir.

– Her ser vi en stor vekst i bilder bestilt fra mobiltelefon, noe som ikke er overraskende med tanke på antall bilder som knipses med en mobil, sier Gaustad.

Hun mener FotoKnudsens kunder takket være de nye eierne vil oppleve at de raskere får på plass nye produkter og tekniske løsninger.

– Planlegger dere å sette ut fotokiosker rundt omkring i Norge?

– Vi har ingen umiddelbare planer om dette. Vi er en netthandelsaktør, med levering direkte hjem til kunden.

– Trengs det 20 ansatte i Norge for å drifte en lokal avdeling av et nederlandsk selskap?

– I utgangspunktet ikke. Men, AlbumPrinter mener det er viktig å ha en lokal tilhørighet i et marked som Norge, og vi er glade for at de tenker slik. I tillegg har vi kompetanse i Bergen som den europeiske organisasjonen trekker veksler på også i de sju andre landene. Vi er markedsledere i Nederland og på nett i Norge, store i Sverige, og vi er også tilstede i Tyskland, Storbritannia, Frankrike og Belgia, sier Gaustad.

Allfoto inn i FotoKnudsen

AlbumPrinter Norge AS driver også Allfoto.no, men denne nettbutikken legges inn under FotoKnudsen-konseptet i løpet av et par måneder.

– Vi har allerede startet å kommunisere dette til kundene, og håper de blir med oss videre, sier Gaustad.

– Hva vil dere si om produktene og kvaliteten dere leverer nå, sammenlignet med da produksjonen foregikk i Bergen?

– Vi hadde en liten produksjon sammenlignet med AlbumPrintes anlegg i Nederland, og det koster å holde en høy kvalitet. Det vi får tilgang til nå, er en enda høyere kvalitet og et større utvalg. Spesielt fotobøkene er fantastiske. Det er ikke sikkert alle kunder legger merke til dette, men det ligger klart stordriftsfordeler her og produksjonen blir mer strømlinjeformet og stabil, sier Gaustad.

– Leverer dere fotobøker på fotopapir eller med digitaltrykk?

– Vi leverer digitaltrykte bøker hvor du kan velge mellom fire ulike papirkvaliteter. Våre layflat-bøker, som blir liggende oppslått på bordet, med tykt glanset papir er et blikkfang som begeistrer selv den mest kresne fotobokkunde, sier Gaustad.

Fotografisk fremkalling

Raymond Michelsen sier det er store endringer for IT-avdelingen. Tidligere var han IT-sjef i Bergen, nå har han den samme tittelen i konsernet.

– Vi drifter ikke lenger kun FotoKnudsen i Bergen, men arbeider med prosjekter inn mot det europeiske markedet. Vi har nettopp re-lansert fotografisk fremkalling, der vi i Bergen har ledet utviklingen av bestillingsløsningen som nå benyttes av hele Europa. For de andre nettstedene under vår paraply var dette en nylansering. Minnebanken vår har også fått en kraftig oppgradering, med større fokus på organiseringen av bildene. Vi analyserer dataene vi finner i bildefilene, og organiserer dem automatisk. Dette gjøres uavhengig om bildene lastes opp fra en datamaskin eller fra en av våre mobile applikasjoner, sier Michelsen.

– Hvor stor del av bildene dere kopierer kommer fra en mobiltelefon?

– Rundt 25 prosent. Dette er i en rivende utvikling, og vi vil nok se andelen øke, sier Gaustad.

Powered by Labrador CMS