X-SERIEN ER FUJIFILMS X-FAKTOR

– Med X-serien har vi noe unikt. Vår toppmodell X-T1 er en sterk konkurrent til de øvrige kompakte systemkameraene på markedet.

Publisert Sist oppdatert

– APS-C-sensoren er klasseledende, til og med sammenlignet med større sensorer siden den holder en så høy kvalitet og spiller så godt sammen med våre fine Fujinon-objektiv, sier produktsjef Karl Löweberg i Fujifilm Nordic AB.

Fagbladet Elektronikkbransjen møter han på Photokina-messen i Køln. Löweberg sier det går svært bra med Fujifilm på fotosiden i Norden.

– X-serien har vært en suksess. De seneste par årene har kompaktmarkedet endret seg mye, og X-serien passer veldig godt til det kundene ønsker i dag. De rimelige kameraene erstattes av mobiltelefoner. X10, X100, X20 og X100S er alle blitt populære modeller; kjøper man først kamera vil man ha mye høyere kvalitet enn det mobiltelefonen tilbyr, sier Löweberg.

De rimelige kameraene erstattes av mobiltelefoner

– Dere viser ikke kompaktkamera her på Photokina?

– Vi har fortsatt Finepix-kameraene våre, i Norden selger undervannsmodellene og langzoom-modellene best av disse. For oss er det X-serien vi fokuserer mest på, og så klart er mest stolte av. Det er også her vi skiller oss mest fra konkurrentene.

Uten lavpass-filter

– I X-Pro1 som kom i 2012 tok Fujifilm for første gang i bruk sin nye sensor, der dere har omarrangert RGB-punktene. Hva gjør dette med bildekvaliteten?

– Vi kan med vår X-transteknologi ta bort det såkalte lavpass-filteret, som man bruker for å forhindre moarémønster i bildene. Det gir oss bilder med en utrolig skarphet og detaljrikdom, og vi har denne sensoren i alle modeller unntatt X-A1 i X-serien.

– Hvilken modell i X-serien har dere hatt størst suksess med?

– Jeg vil si det kompakte systemkameraet X-T1 og så klart X100/X100S, og vi har store forventninger til X100T som vi lanserer her på Photokina. I Norden skjedde det mye da X-T1 kom i mars, med den har vi merket at mange er kommet til oss fra andre systemkamera-merker. Vi har bildekvaliteten, søkeren og optikken kundene ønsker og trenger, sier Löweberg.

X-T1 i sølv

X-T1 kommer i november i sølvutgave, med flere forbedringer og nye funksjoner sammenlignet med den eksisterende utgaven i sort. Blant disse er en elektronisk lukker som går opp til 1/32.000, filmsimuleringen Classic Chrome, direktevalg av fokuspunkt, funksjonsknappene kan bytte plass, makrofunksjon kan velges direkte, Q-menyen er ny og skal være mer effektiv, videoopptakene utvides fra 60 og 30 bilder per sekund med 50, 25 og 24 bilder. Blender, lukker og iso kan manuelt endres under videoopptak. Disse endringene blir også tilgjengelig for utgaven i sort gjennom en programvareoppdatering som slippes i desember. X-T1 Graphite Silver Edition kommer i butikkene i november med skulderrem i lær og blitssko-beskyttelse i aluminium, til 12.000 kroner.

Fujifilm har sin egen X-fatning, og det finnes enkelte produsenter som lager optikk til denne.

– Hvorfor har Fujifilm gått inn i markedet for systemkamera?

– X-serien kom fordi man ville ha noe unikt; kamera som føles helt spesielle å bruke og som tar vare på arven vi har med bildekvalitet og optikk.

Fujifilm er et japansk selskap, og X-serien er alt vesentlig produsert i hjemlandet.

X100T

På Photokina slapp Fujifilm nyheten X100T, som er tredje generasjon i X100-serien. Hybridsøkeren er videreutviklet både optisk og elektronisk. For å gjøre det lettere å fokusere manuelt i optisk modus vises en forstørrelse av fokusområdet i et hjørne i søkeren. Den elektroniske søkeren skal ha blitt merkbart raskere, og antall bilder som kan tas per sekund er nå uavhengig av lysforholdene. Lysstyrken i søkeren justeres automatisk etter omgivelsene. Eksponeringskompenasjonen er økt til 3 steg, og blender-ringen kan nå endres i tredels trinn, noe som tidligere bare var mulig ved bruk av hjulet på baksiden av huset. X100T har sju innstillbare funksjonsknapper og Q-menyen kan nå stilles inn etter eget forgodtbefinnende.

Lading fra PCen

LCD-skjermen er blitt større med sine 3 tommer, og videoopptakene har fått flere hastigheter (60/50/30/25/24 bilder per sekund). Blender, lukker og iso kan stilles inn manuelt under filmopptaket. Med innebygd wifi og Camera Remote-appen kan kameraet fjernstyres både i still- og videoopptak, og opptakene kan trådløst overføres.

APS-C X-Trans Cmos II-sensoren er på 16,3 megapiksler. Kameraet har en EXR Processor II, elektronisk lukkertid er inntil 1/32.000. Intelligent Hybrid AF kombinerer fasedeteksjon med kontrast. Kameraet har elleve filmsimuleringer, inkludert den nye Classic Chrome, og kan lades via USB fra for eksempel en datamaskin. Full HD videoopptak 50/25/24P. Mikrofoninngang. Kommer i november i sølv og sort, til 11.000 kroner.

Fujifilm X30

Fujifilm X30 er den nyeste kompaktmodellen i X-serien. Kameraet har en nyutviklet elektronisk søker, bedre batteritid, ny kontrollring og flere andre forbedringer som bygger på forgjengeren X20.

Oled-skjermen i søkeren er på 2.360.000 punkter og har en forsinkelse på 0,005 sekunder. Lysstyrken skal justeres automatisk etter omgivelsene, informasjonen roteres automatisk om man fotograferer i høydeformat. Det nye NP-95-batteriet skal holde til 470 bilder på én lading.

Zoomen er på 28-112 mm, kontroll-ringen kan brukes til iso, filmsimulering, hvitbalanse og serieopptak. Kameraet har seks programmerbare funksjonsknapper og vippbar LCD-skjerm på 3 tommer.

Bildesensoren er på 2/3” med 12 megapiksler og har Fujifilms X-transteknologi som skal gi skarpere bilder fordi den ikke bruker lavpassfilter. EXR processor II skal gjøre kameraet kjapt. Med innebygd wifi og Camera Remote-appen kan mange funksjoner fjernstyres og bildene overføres trådløst. Mikrofoninngang. Tilgjengelig i sort og sølv. Pris: 5.000,-

Powered by Labrador CMS