VIL TA MOBILFOTO TIL NYTT NIVÅ MED LEICA

Kinesiske Huawei vil med P9 ta steget opp til de virkelig store mobilaktørene, med et kamera utviklet i samarbeid med Leica.

Publisert Sist oppdatert

– Dette er det viktigste produktet vi lanserer. Ikke bare i år, men også når man ser de siste par årene under ett. Vi mer en doblet markedsandelen vår i fjor, og vil med P9 for alvor konkurrere i premiumsegmentet, sier norsk marketingsjef i Huawei Technologies, Lise Prydz Aarstrand.

Huawei lanserete P9 og P9 Plus under et arrangement i London, og dekket reise og opphold for fagbladet Elektronikkbransjen.

– Vi lanserte P6 her i London for tre år siden. For to år siden kom P7, i fjor P8. Nå tar vi med P9 smarttelefonen til et nytt nivå innen fotografi, og vi er stolt over partnerskapet vi har inngått med Leica, sier Richard Hui.

Vi har også lagt til et nytt system for filoptimalisering, for å forhindre at telefonen blir langsommere etter en tids bruk

Han er administrerende direktør i Huawei Consumer Business Group, og mener selskapet med P9 og P9 Plus tar Leica-opplevelsen til en smarttelefon.

– Våre kunder er smarte, de er opptatt av teknologi og design, og bryr seg om mote. P9 fremstår som ikonisk og solid. Dette er et premiumprodukt, og har et fullmetallskall. Glasset på forsiden og metallet på baksiden går sømløst sammen. Når du holder den i hånda føles det komfortabelt og solid. Skjermen på P9 er 5,2 tommer, og har den beste skjermen i industrien. Denne fyller nesten hele fremsiden; kanten på telefonen er bare 1,7 mm. Tykkelsen på 6,9 mm er tynnere enn både Samsung Galaxy S7 og Apple iPhone 6S, og kameraet bygger ikke ut på baksiden som hos konkurrentene, sier Hui.

De første i en serie

Prydz Aarstrand sier samarbeidet med Leica er svært viktig.

– Foto- og kamerafunksjonen på mobiltelefonene har vært viktig i mange år. Med Leica kan vi skille oss fra de andre, med en helt spesiell optikk og en rekke funksjoner. Det er ikke slik at Leica bare har satt navnet sitt på produktet, de har vært med på utviklingen. P9 og P9 Plus er de første i en serie mobiler der vi samarbeider med Leica, sier marketingsjefen til fagbladet Elektronikkbransjen.

– Hvem er de argeste konkurrentene til P9?

– I det norske markedet konkurrerer vi med flere toppmodeller, som Samsung Galaxy S7 og Apple iPhone 6S. Sony leverer også gode modeller, men vi tar steget videre både i forhold til gode produkter med en veldig god pris samt at vi med kameraet har noe unikt å tilby, sier Prydz Aarstrand.

Oliver Kaltner er administrerende direktør i Leica, og karakteriserer den strategiske alliansen med Huawei som et definerende øyeblikk i Leicas historie.

Intuitivt

– Når man skal finne partnere, er det viktig at selskapene passer sammen. Vi er begge globale selskap, med kundene i fokus. Vi har sett på hva kundene ønsker, og arbeider for å finne den beste måten å tilfredsstille disse. Det essensielle for Leica er selve fotografiet. Hemmeligheten bak vår suksess er dyktig ingeniørskap og fokus på detaljene. Våre kamera er intuitive og enkle å forstå. Du skal slippe å slite med innstilligene, og dette er overført til Huawei P9. I snart 102 år har kjente fotografer tatt bilder med Leicas kamera. Fotografi har gjennomgått mange endringer, og utviklingen skjer fortsatt. Mobile enheter gjør at alle kan være kreative og ta fine bilder. Leica ønsker derfor smarttelefoner hjertelig velkommen. Vi tror forbrukere i dag bruker begge deler; både kamera og smarttelefoner, avhengig av situasjon og hvilket resultat man ønsker bildene skal ha. Vi er overbevist om at kombinasjonen Huawei og Leica vil gjenoppfinne fotografering med smarttelefoner, sier Kaltner.

Hybrid-fokus

Huawei-sjef Richard Hui sier selskapets kamerafilosofi er at de ønsker at deres smarttelefon kan ta gode bilder også når lyset er vanskelig, og at kunstneriske bilder er det neste steget.

– Huawei og Leica vil sammen bringe fotokunsten til smarttelefonen. I P9-modellene har vi to objektiver, hver på seks linseelementer. Lysstyrken er på 2,2, og vi bringer inn en avansert bildeprosessering. Sensoren har større punkter og er 24 prosent større enn på P8. Enda viktigere er det at vi har to sensorer som slipper inn mer lys enn dagens konkurrenter. Vi kombinerer sensorene med to objektiver, én RGB og én monocrome, noe som gir høyere dynamikk og kontrast, med mindre støy i bildet, sier Hui.

Hovedkameraet er på 12 MP, mens kameraet på skjermsiden er på 8 MP. Mobilen har en hybrid-fokus, som skal kombinere laser, dybde og kontrast. Laseren brukes opp til 1,2 meter, og er ifølge Hui svært nøyaktig.

– Med to objektiver kan vi gi en presis fokus på lengre avstander. Vi har verdens første dybde ISP, og et nytt brikkesett med en ny ISP signalprosessor. Med P9 kan man ta like gode bilder som med et profesjonelt kamera, sier Hui.

Skal beholde hastigheten

Kameramenyen skal som nevnt være preget av Leica, med en profesjonell modus som skal gi full manuell kontroll.

Huawei-direktøren sier de med P9 og P9 Plus lanserer sin fjerde generasjon fingeravtrykkleser, som skal være raskere og mer nøyaktig. Kirin 955-prosessoren skal gi høy ytelse og den beste batterieffektiviteten.

P9-modellene har plass til enten to sim-kort, eller ett sim-kort og ett mikroSD-kort.

Hui legger vekt på at Huawei kjenner mobilnettverkene, og derfor lager telefoner som er raskere.

– Vi har også lagt til et nytt system for filoptimalisering, for å forhindre at telefonen blir langsommere etter en tids bruk. Batteriet på P9 er på 3.000 mAh holder til 12 timer video eller 8 timer 4G-surfing. 10 minutter lading holder til fem timers bruk, og de nye mobilene har selvsagt USB-C-inngang, sier Hui.

P9 Plus har en skjerm på 5,5 tommer. Denne er trykkfølsom, noe P9 mangler, med to nivåer av trykkfølsomhet, samt IR-sender slik at den kan brukes som fjernkontroll.

Therese Johaug

Når det gjelder størrelsen, legger Hui vekt på at P9 Plus både er mindre og slankere enn Apples iPhone 6S Plus, selv om skjermstørrelsen er den samme.

Batteriet på P9 Plus er på 3.400 mAh, og skal holde til 14 timer HD-video eller ni timer 4G-oppkopling. 10 minutter lading gir seks timers taletid. Den har to høyttalere for stereolyd; den ene er den samme man bruker ved samtaler.

– Hvordan ønsker Huawei å differensiere seg i forhold til konkurrentene?

– Både ved at vi leverer veldig gode produkter som ikke koster skjorta, men også ved at vi leverer et mobilkamera som stiller i særklasse. Vi har også videreutviklet flere andre teknologier, som vår fingeravtrykkleser, sier Prydz Aarstrand.

P9 kommer i butikkene i mai til 5.500 kroner, mens pluss-versjonen kommer i juni til 7.000 kroner.

Prydz Aarstrand sier de har størst forventninger til P9, men at de er bevisste at det norske markedet er glade i alt som heter pluss.

– Det blir spennende å se hvordan salget fordeler seg på disse modellene.

– I hvilken grad vil dere satse på markedsføringen av de nye mobilene?

– Vi viderefører samarbeidet vi har med Norges skiforbund og Therese Johaug, og hun blir vår ambassadør. Internasjonalt vil Hollywood-stjernene Scarlet Johansson og Henry Cawill fronte P9, men vi har vært så heldige at vi får kjøre en lokal kampanje, sier Prydz Aarstrand.

Powered by Labrador CMS