Leica M Monochrom

Pressemelding fra Bresson 10. mai 2012:

Denne produktnyheten er en direkte gjengivelse av en pressemelding fagbladet Elektronikkbransjen har mottatt, og er ikke redaksjonelt behandlet.

Fremtiden for svart-hvitt fotografering: Leica M Monochrom

I dag presenterer vi en milepæl i Leica M-systemet. Verdens første digitale fullformat med svart-hvitt-sensor: Leica M Monochrom. Med svart-hvitt-sensor produserer kameraet bilder med en skarphet og briljans som aldri før er oppnådd.

Leica sine første modeller kom i en tid der fargefotografiet ikke hadde fått sitt kommersielle gjennombrudd. Leicafotografene var som regel pressefotografer og avisene trykket i svart-hvitt. Etter hvert ble farge- og trykkteknologi såpass bra at fotografene også benyttet fargefilm, men i flere tiår var det som regel to Leicakameraer i bruk samtidig. Ett til svart-hvitt og ett til farger. 

Svart-hvitt preger fortsatt fine-art fotografiet. Svart- hvitt forenkler og gir både et kraftigere og strammere kompositorisk inntrykk. Det er mer tidløst og enklere å presentere. En digresjon er at årets store Oscarvinner «The Artist» er filmet i svart- hvitt.

Leica M Monochrom representerer et nytt kapittel i fotografiets utvikling, og det aller siste innen teknologi. Takket være fullformatsensoren uten fargefiltre, leverer kameraet bilderesultater av unikt høy kvalitet. Ved første øyekast kan Leica M Monochrom knapt skilles fra andre M-kameraer. Toppdekselet og kamerahuset er lakkert i matt-svart og modellbetegnelsen “monochrom” er diskret gravert på tilbehørsskoen.

Med Leica M Monochrom har vi fokusert på, som på alle M-modeller, funksjonalitet. Kameraet er optimalisert med en rekke funksjoner spesielt utviklet for å møte helt spesielle krav for svart-hvitt fotografering og tilbyr alt du trenger for å produsere bilder av høy kvalitet.

• Nyutviklet monokrom CCD-sensor med en oppløsning på 18 millioner piksler

• Skarpere bilder takket være direkte behandling av RAW-data uten interpolering

• Ekstremt lav, finkornet bildestøy opp til ISO 10.000

• RAW-data histogram og varsel for overeksponering

• Diverse programmerbare svart- hvitt toninger

• Sort toppdeksel og bunnplate

• Ny type skinn rundt kamerahuset

• Skulderrem i lær

• Nik Silver Efex Pro 2 og Adobe Photoshop Lightroom medfølger

• Eksklusiv tilgang til Leica Monochrom Print Service i samarbeid med Whitewall

• Original baryta fiber-print av et Magnum-bilde gjort med Leica M Monochrom

Kameraet har en nyutviklet monokrom CCD-sensor med en oppløsning på 18 millioner piksler, som leverer skarpere bilder enn en fargesensor. Det faktum at sensoren ikke "ser" farger betyr at ekte lysverdier er tilgjengelige for hver enkelt piksel. Det betyr at M Monochrom-sensoren produserer et "ekte" svart-hvitt bilde direkte, uten unødvendige og destruktive konverteringsprosesser. Kombinasjonen med den unike optiske kvaliteten på Leica-objektiver og M-systemets unike sensor, skaper dette bilder med fremragende skarphet og naturlig briljans, uten behov for oppskarping i etterbehandlingen. Resultatet er enestående bildekvalitet, som normalt bare forventes av et mellomformatkamera. Det imponerende lave støynivået i en monokrom CCD-sensor gir et ekstremt finkornet bilde, selv ved de høyeste ISO-innstillinger.

RAW-data histogram

Leica M Monochrom imponerer kresne brukere og fine-art fotografer med et rawdata-histogram for nøyaktig kontroll av toneverdier. I motsetning til vanlige histogrammer, viser den de faktiske rawdata, ubehandlet og uforringet. Spesielt i kombinasjon med varsel for overeksponering, gjør dette at eksponeringene kan optimaliseres med stor presisjon for å dra full nytte av det tilgjengelige dynamiske omfang.

Toner

Enten sepia, kald eller selen-toning - med M Monochrom kan bildene tilføyes de klassiske tonene fra analog svart-hvitt fotografi med et enkelt tastetrykk.

Design

Den klassiske og ikoniske Leica M-designen er tatt vare på med Leica M Monochrom. En sortlakkert matt farge gir kameraet et diskret inntrykk. Kun en gravering på tilbehørsskoen avslører kameraets navn. Monochrom har et mykt lærcover, helt i tråd med det diskrete utseendet. Kameraet leveres med en bærestropp i lær, laget av okseskinn. Et nytt grep er også tilgjengelig, designet med samme lakk- og skinn-utførelse som kameraet.

Silver Efex Pro er inkludert En fullversjon av verdens ledende svart-hvitt-software, Silver Efex Pro 2, leveres med kameraet. Silver Efex Pro 2 er et unikt og kraftig mørkeromsinspirert verktøy for å produsere svart-hvitt bilder av topp kvalitet. Silver Efex Pro 2 simulerer over 20 forskjellige svart-hvitt-filmer for å gjenskape den klassiske filmlooken. Emuleringen er basert på detaljerte analyser av flere ruller av hver filmtype. Dette resulterer i nøyaktige gjengivelser av de fleste populære filmer fra ISO 32 til ISO 3200.  

Leica Monochrom Print Service

For lidenskapelige svart-hvitt-fotografer som ønsker kvalitet og briljans på sine fotografiske prints, tilbyr Leica nå en unik tjeneste. I samarbeid med fotolaben Whitewall tilbys nå “Leica Monochrom Print Service” som gir Monochrom kundene flotte svart -hvitt kopier av sitt arbeid. Dette betyr at du får fotografier fra Leica M Monochrom på ekte sølvbasert baryta fiber-papir. Takket være bruk av den klassiske våt-kjemi-prosessen, blir kopiene umulige å skille fra tradisjonelle håndkopierte kopier fra analog film. Kunder som ønsker å benytte denne eksklusive tjenesten kan bestille kopier direkte fra Whitewall etter registrering av sin M Monochrom. Denne tjenesten er foreløpig bare tilgjengelig for Leica M Monochrom-kunder.

Veiledende utsalgspris på Leica M Monochrom er kr. 57.000 og kameraet blir tilgjengelig i Norge hos utvalgte Leica forhandlere i juli.