MOBILFOTO VIKTIG PÅ PHOTOKINA

– Samsung, Sony og HTC viser sine smarttelefoner på årets Photokina. – Vi håper flere mobilprodusenter også vil delta.

Publisert Sist oppdatert

Det sier Christian Müller-Rieker, administrerende direktør i den tyske bransjeforeningen Photoindustrie-Verband, som sammen med Kølnmesse GmbH arrangerer den tradisjonsrike fotomessen Photokina i Køln fra 18. til 23. september.

– Det er ventet et salg på 700 millioner smarttelefoner i 2012. En av tre mobiltelefoner solgt i Europa er en smarttelefon. Jeg er overbevist om at denne delen av fotoindustrien vil vokse. Vi er i samtale med mobiloperatører og –produsenter, og jeg glad for at HTC vil delta på messen, sier Müller-Rieker.

På forrige messe i 2010 viste Samsung og Sony smarttelefoner i tilknytning til sine respektive kamerautstillingene. I år vil de trolig ha separate utstillinger med smarttelefoner.

Vi håper flere fra mobilbransjen vil følge HTC, som Nokia, Huawei og andre

– I fjor ble det globalt solgt 472 millioner smarttelefoner, det er ventet at dette tallet vil øke til 982 millioner i 2015, ifølge IDCs rapport fra november 2011. Mobilfotografering er derfor et sentralt tema for bransjen. Man kan både fotografere og filme med mobiltelefonen, men også dele bildene på TV-skjermen eller selve telefonen, og laste bilder og filmer opp til sosiale nettsteder, sier Müller-Rieker.

Interaktive utstillinger

Photoindustrie-Verband og Kølnmesse GmbH presenterer under et arrangement i Stockholm årets Photokina-messe for nordiske journalister, og dekker i den forbindelse reisen for fagbladet Elektronikkbransjen.

– Vi håper flere fra mobilbransjen vil følge HTC, som Nokia, Huawei og andre, sier Müller-Rieker.

Markus Oster, visepresident for utstillingsområdene kommunikasjon, media og mote ved Kølnmesse, supplerer:

– Det er ikke så mange smarttelefonprodusenter, det er kanskje åtte til ti aktører. Vi må fokusere på tilbehørsmarkedet og applikasjoner. Det viktigste er at utstillerne på Photokina viser produktene på en spesiell måte. På andre messer ser du passive produkter, hos oss vil folk prøve produktene. Man må vise hva man kan gjøre med smarttelefonen, ikke bare ta bildet – men også hva man gjør med det etterpå, sier Oster.

Disse kommer

På pressemøtet midt i mai legger Müller-Rieker vekt på at de store leverandørene allerede har meldt sin tilstedeværelse på messen, som Canon, Nikon, Leica, Epson, Olympus, Cewe, Kodak, Fujifilm, Pentax, Sigma, Lowepro, Samsung, Panasonic, Sony og HP. Det er ventet over 1.200 utstillere fra 40 land. I 2010 hadde messen 180.000 besøkende, de håper enda flere vil komme i år. På det store messeområdet vil hallene 1, 2, 3, 4, 5, 6 og 9 være i bruk.

– Photokina presenterer hele fotoindustrien. I motsetning til andre messer henvender Photokina seg til alle målgrupper innen foto. Computer Generated Imagery (CGI) ble første gang presentert på Photokina i 2008. For to år siden økte kategorien, og vi vil i år fokusere på dette i enda større grad, sier Oster.

CGI kan oversettes med noe slik som datamaskinskapte bildeframstillinger, og brukes særlig om dataanimasjoner og dataskapte effekter i kort- og langfilmer.

En annen trend Photokina vil vie stor plass er videoopptak med stillkamera.

– Dette har ikke vært tema på kringkastingsmesser, og Photokina ønsker å ta eierskap til dette, sier Oster.

Faghandel og detaljkjeder

Han mener Photokina er den viktigste messen for fotofaghandelen og detaljkjedene, men legger også vekt på at messen vier stor plass til rene fotoutstillinger.

– Vi viser 300 bilder av fotograf Uwe Ommer, med tenåringsfamilier fra hele Europa, og det japanske fotografforbundet vil vise bilder fra og etter jordskjelvet. I tillegg vil Leica, som har hele hall 1, vise historiske kameramodeller og nye produkter, sier Oster.

Müller-Rieker mener digitaliseringen har gjort bildet viktigere, og påpeker at det kan erstatte tusen ord blant annet i sosiale media. Han viser til at det i 2011 globalt ble solgt 140 millioner kamera, en nedgang på tre prosent siden 2010. 87 prosent var kompaktkamera, 11 prosent speilrefleks og to prosent kompakte systemkamera.

– Kompakte systemkamera ble første gang vist på Photokina i 2008. Til tross for hva pressen mente har ikke den nye kategorien kannibalisert de andre – bortsett fra i Japan, sier Müller-Rieker.

Hvert år?

Müller-Rieker man kan vente at en rekke nye innovasjoner blir vist i Køln. Et sentralt tema blir etter sigende mer intuitiv betjening av kameraene.

– Vi er omgitt av milliarder av bilder, mange forlater ikke hjemmet – men mange deles på sosiale nettsteder. Lagring i skyen er en annen trend vi vil se mye av på Photokina, der du får fri lagringsplass i skyen på kjøpet, sier Müller-Rieker.

På spørsmål fra salen om det er aktuelt å arrangere Photokina hvert år i stedet for hvert annet, svarer Oster slik:

– Vi arrangerer messen for industrien, det er opp til dem om Photokina skal arrangeres hver annet eller hvert år.

Powered by Labrador CMS