Nikon AF-S NIKKOR 600mm f/4E FL ED VR og 500mm f/4E FL ED VR

Pressemelding fra Nikon 2. juli 2015:

Denne produktnyheten er en direkte gjengivelse av en pressemelding fagbladet Elektronikkbransjen har mottatt, og er ikke redaksjonelt behandlet.

Nikon lanserer nye og lettere superteleobjektiver

Nikon lanserer i dag to nye superteleobjektiver som er 20- og 25 prosent lettere enn forgjengerne. Nye AF-S NIKKOR 600mm f/4E FL ED VR og AF-S NIKKOR 500mm f/4E FL ED VR er med dette segmentets letteste objektiver.

Nikon har forbedret ytelsen og redusert vekten på to anerkjente objektiver i supertelesegmentet. Nye 500mm f/4E er 20 prosent lettere enn forgjengeren, mens nye 600mm f/4E er hele 25 prosent lettere.

Begge objektivene har helt nytt optisk design med lette fluorittelementer samt nanokrystallbelegg og ED-glass. Den imponerende vektreduksjonen er mulig takket være bruken av fluorittelementer og en konstruksjon i magnesiumlegering. Begge objektivene kan skilte med ny teknologi som blant annet en elektromagnetisk blender som gir jevne og mer nøyaktige eksponeringer under raske serieopptak. Objektivene er også utstyrt med den siste versjonen av Nikon sin bildestabiliseringsteknologi som gir brukeren en kompensasjon på hele fire stopp, og en SPORT-funksjon som er perfekt for å følge raske bevegelser. Andre nye funksjoner inkluderer et dreibart stativfeste med Kensington-låsespor og helt nye kulelagre som gir jevn veksling mellom ulike opptaksvinkler. Begge objektivene har i tillegg Nikon sitt egenutviklede fluorbelegg som effektivt avviser vann, støv og smuss.

Jon Aasen, produktspesialist i Nikon Norge, sier de nye objektivene først og fremst er utviklet med tanke på vekten.

– De nye objektivene kan skilte med imponerende vektreduksjon og bedre ytelse takket være en helt ny optisk konstruksjon, og det aller siste innen objektivteknologi. Den lette konstruksjonen utgjør en stor forskjell ute i felten i form av mindre vekt og mer balansert håndtering, sier han.

Balanseforskyvning

Alle som har tilbrakt en del tid i felten med et stort teleobjektiv vet at hvert eneste gram teller og at hastighet er en avgjørende faktor. Bruken av fluorittglass har gjort det mulig å redusere vekten på de nye objektivene uten å gå på bekostning av bildekvaliteten, og objektivene er mindre fortunge. Med sine 3090 gram (cirka) er det nye 500 mm-objektivet 790 gram lettere enn forgjengeren, og veier faktisk mindre enn gjeldende 200-400mm f/4 VR II-modell. Det nye 600 mm-objektivet veier om lag 3810 gram, noe som er hele 1250 gram lettere enn foregående modell. Med en lyssterk største blenderåpning på f/4 og Nikon sin imponerende bildestabilisator leverer de nye superteleobjektivene høy skarphet og presisjon.

Stødig og pålitelig

En rekke nye funksjoner sørger for at Nikon sin nye 500- og 600mm objektiver kan skilte med eksepsjonell opptaksstabilitet. Begge objektivene har siste generasjon av Nikon sin bildestabiliseringsteknologi hvilket gir en kompensasjon på fire stopp og effektivt motvirker uskarphet som kan oppstå som følge av kamerabevegelser. Bildestabilisatoren er stille i bruk, og begge objektivene har Nikon sin SPORTS VR-funksjon og automatisk gjenkjenning av vibrasjoner i stativ. SPORT VR gir stabilt søkerbilde under fotografering av raske bevegelser og legger til rette for bildefrekvens ved serieopptak og minimal utløserforsinkelse som ligner på det som er mulig når bildestabilisatoren er slått av. Objektivene er også utrustet med en elektromagnetisk blender som gir stabil automatisk eksponeringskontroll, spesielt ved fotografering med høy bildefrekvens.

Rask fokusering

Nikon sin autofokusmotor gir lynrask og lyddempet autofokus med sømløs manuell overstyring. Det brukes to autofokusfunksjoner i tillegg til manuell fokus: A/M som prioriterer autofokus, selv når fokuseringsringen brukes, og M/A som gir rask veksling fra autofokus til manuell fokusering i AF-funksjon. Begge objektivene har i tillegg en ny fokuseringsgrense som fotografen kan bruke til å begrense fokusområdet slik at objektivet kan fokusere enda raskere. Bryteren har to posisjoner: FULL og ∞ - 10 m på 600 mm-objektivet og FULL og ∞ - 8 m på 500 mm-objektivet. I tillegg er minste fokusavstand nå nede i 3,6 meter på 500 mm-objektivet og 4,4 meter på 600 mm-objektivet.

Forbedret optisk ytelse

Objektivene har fullstendig redesignet optikk med 16 elementer i 12 grupper. 600mm-objektivet har fire ED-elementer (glass med ekstra lav spredning), mens 500mm-objektivet har tre ED-elementer. Videre har begge objektivene nanokrystallbelegg og to fluorittelementer. Kromatisk aberrasjon, motlysreflekser og interne refleksjoner holdes effektivt under kontroll. Objektivene har i tillegg en blender med ni avrundede blader som gir flott bokeh i områdene som ikke er i fokus, og et tydelig skille mellom motivet og bakgrunnen.

Bedre ergonomi

En rekke ergonomiske forbedringer gjør de nye objektivene mye enklere å håndtere. De nye linseelementene i fluoritt bidrar ikke bare til å redusere vekten – de gjør også fremre del av objektivet lettere slik at tyngdepunktet blir forskjøvet bakover og gir bedre stabilitet.

Begge objektivene kan skilte med stativfestering med helt nye kulelagre som gir jevnere overgang mellom horisontal og vertikal fotografering. Nikon har også gjort det enklere å bære objektivene med seg ved å flytte stativfestet nærmere bakre del av objektivet. En endring som også gjør det enkelt å snu den medfølgende solblenderen. Begge objektivene leveres med feste for ettbensstativ som gir økt stabilitet. Objektivene har også spor for 40,5 mm innstikksfiltre.

Arbeidsjern

Uansett om det gjelder motorsport eller lagsport, storvilt og fugl – dekker de nye objektivene store avstander. De har god ytelse i tilnærmet alle lysforhold og gir skarpe bilder med god kontrast. Siden natur- og actionfotografering ofte innebærer krevende opptaksforhold, er både 500- og 600mm-modellen nå utstyrt med et beskyttende fluorbelagt glasselement foran på objektivet. Belegget er vann-, støv- og smussavvisende og gjør det enklere å rengjøre glasset uten å skade overflaten. Legg til en robust konstruksjon og en Kensington-lås på stativfestet og objektivene har det som kreves til tøff profesjonell bruk.

Ekstrautstyr

AF-S NIKKOR 600mm f/4 E FL ED VR og AF-S NIKKOR 500mm f/4 E FL ED VR er kompatible med en rekke AF-I/AF-S-telekonvertere opp til og med TC-20E-serien, noe som gir AF når de brukes med et f/8-kompatibelt kamerahus. Begge objektivene er også kompatible med det nye sirkulære polarisasjonsfilteret C-PL405 (ekstrautstyr) som er utstyrt med et filterhjul som gjør det enklere å dreie filteret etter at det er satt inn i objektivet.

Nikon lanserer også to nye objektivkofferter. CT-505 er spesialdesignet for 500mm-objektivet, mens CT-608 beskytter 600mm-objektivet. Begge disse solide, men likevel lette koffertene er utrustet med innfellbart håndtak som gjør dem enkle å stable, og de har et ekstra rom til filtre og telekonvertere. 

600mm-objektivet har i tillegg den nye solblenderen HK-40, mens 500mm-objektivet leveres med solblenderen HK-34, som allerede finnes på markedet. Annet tilbehør som følger med begge objektivene, er Nikon sitt feste for ettbensstativ, 40,5 mm NC-filter av innstikkstype, fremre objektivbeskyttelse og bærestroppen LN-2.

Pris og tilgjengelighet

AF-S NIKKOR 600mm F/4 FL ED VR og AF-S NIKKOR 500mm F/4E FL ED VR er tilgjengelig fra 16.7.2015 til veiledende priser på respektive 127.990,- og 107.390,-

Fotnote

*Blant objektiver på 500mm og 600mm for fullformat (bildesensor i 35 mm-format), med f/4, fast brennvidde og AF som er på markedet per 30. april 2015. Påstanden er basert på Nikon sine undersøkelser.

Powered by Labrador CMS