Nikon Raw Developer Pro

Pressemelding fra Nikon 25. februar 2014:

Denne produktnyheten er en direkte gjengivelse av en pressemelding fagbladet Elektronikkbransjen har mottatt, og er ikke redaksjonelt behandlet.

Nikon lanserer ny programvare for RAW-bildebehandling og justering: Raw Developer Pro

Nikon kunngjør at Raw Developer Pro i betaversjon er tilgjengelig kostnadsfritt fra i dag. Raw Developer Pro er et bildebehandlingsprogram for bilder i RAW-format som er tatt med Nikons digitalkameraer.

Raw Developer Pro er et gratisprogram som på sikt vil erstatte Capture NX 2. RAW-bilder (av filtypen NEF eller NRW) som er tatt med digitale speilreflekskameraer fra Nikon, avanserte kameraer med utskiftbare objektiver i Nikon 1-serien eller Nikon COOLPIX-digitalkameraer, kan lastes inn i programmet for behandling og justering. Programmet kan brukes til å justere JPEG- og TIFF-filer i tillegg til RAW-bilder.

Under betaversjonens tilgjengelighet kommer Nikon til å være åpne for brukernes tilbakemeldinger, forespørsler og ideer for å forbedre programmet før den offisielle lanseringen senere i år. Nikon kommer til å fortsette å oppdatere og gi støtte for Capture NX 2-programmet under betaperioden. Når den offisielle versjonen av Raw Developer Pro blir tilgjengelig, vil ikke Nikon lenger oppdatere Capture NX 2.

Bakgrunn for utviklingen

Frem til i dag har Nikon støttet bildebehandling og justering av RAW-bilder med Capture NX-programvareserien (selges separat). Til tross for at ViewNX-serien med bildevisning- og redigeringsprogramvare som følger med Nikon-kameraene også har noen funksjoner for justering av RAW-bilder, har mange brukere ønsket mer avanserte bildejusteringsfunksjoner. Nikon har derfor utviklet en ny programvare. Med denne kan brukerne få de samme bildebehandlings- og justeringsfunksjonene som er tilgjengelige med Capture NX-serien som blir gratis. Raw Developer Pro er programvare som er utviklet spesielt med tanke på Nikon-kameraer.

Hovedfunksjoner

1.  Justeringsfunksjonene er utviklet spesielt med tanke på behandling av RAW-filer, slik de var i Capture NX-serien

Programmet inneholder funksjoner for justering av parametre i RAW-filer som kan justeres etter at bildene er tatt (av filtypen NEF eller NRW). Eksempler er hvitbalanse og eksponeringskompensasjon. Bildene kan justeres rett etter at de er overført til datamaskinen.

Picture Control, Nikons eksklusive funksjon for spesifisering av bildekarakteristikker, støttes også.

2.  Støtte for enkel justering av JPEG- og TIFF-bilder

I tillegg til at programmet kan brukes til å justere RAW-bilder, har det også de samme funksjonene som Capture NX 2 når det gjelder justering av tonekurver, lysstyrke og kontrast. Programmet har også funksjoner for korreksjon av lateral kromatisk aberrasjon og vignettering forårsaket av objektivet i JPEG- og TIFF-bilder.

3.  Flytende paletter som er enkle å bruke hvis du har flere skjermer

Når du bruker to eller flere skjermer, kan du øke bildevisningsområdet ved å flytte de enkelte flytende palettene for hver justeringsfunksjon. Det er også mulig å slå sammen to eller flere flytende paletter, slik at funksjonene blir mer brukervennlige.

4. En rekke ulike visninger, for eksempel sammenligning av flere bilder og før- og etter- bilder for justeringer

Programvinduet kan justeres slik at det blir mer praktisk å jobbe med. Du kan velge miniatyrvisning, filmstripevisning, enkeltbildevisning eller fullskjermvisning. Når filmstripevisning er valgt, kan miniatyrbildene plasseres øverst, nederst, til høyre eller til venstre i bildeområdet.

I tillegg kan du se sammenligninger av bilder, enten det er flere bildefiler eller et enkelt bilde før og etter justeringen. Når du sammenligner bilder og forstørrer en del av et av bildene, forstørres automatisk samme området i det andre bildet. Slik kan du justere elementer og samtidig se tilsvarende område i hovedmotivet.

5. Originale data lagres i et beskyttet format som ikke påvirkes av justeringene

Til forskjell fra formatet som tidligere ble brukt til å lagre bilder med justeringer, brukes nå et format som lagrer justeringsdataene som en egen fil. Når originaldata lagres som beskyttede filer, kan brukerne begynne på nytt med å justere RAW-bildene fra slik de var da de nettopp ble tatt, uten å forandre på tidligere justeringer.

6. Andre funksjoner

Filterfunksjoner er innebygd i programmet, slik at brukerne enkelt kan finne bildene de ser etter ved å filtrere dem etter kriterier som kameranavn eller brennvidde basert på lagrede metadata. I tillegg kan gruppebehandling brukes for å forenkle prosessen med å utføre samme justering på flere bilder. Bildene kan overføres til et annet program i 16-bits TIFF-format etter RAW-behandlingen.

Systemkrav for Raw Developer Pro (betaversjon)

Windows

OS: 32- eller 64-bits versjon av Windows 7, 64-bits versjon av Windows 8.1

Prosessor: Pentium-kompatibel CPU (Core i5 eller bedre anbefales)

RAM (minne): 2 GB eller mer (4 GB eller mer anbefales)

Plass på harddisken: 800 MB eller mer kreves for installasjon (2 GB eller mer anbefales)

Skjermoppløsning: 1 280 × 768 piksler eller mer

Annet: Betaversjonen er bare tilgjengelig via nedlasting.

Macintosh

OS: 64-bits versjon av OS X versjon 10.8 og 10.9

Prosessor: Core 2 Duo eller bedre CPU (Core i5 eller bedre anbefales)

RAM (minne): 4 GB eller mer

Plass på harddisken: 800 MB eller mer kreves for installasjon (2 GB eller mer anbefales)

Skjermoppløsning     : 1 280 × 768 piksler eller mer

Annet: Betaversjonen er bare tilgjengelig via nedlasting.

Mer detaljert informasjon om lanseringen av den offisielle versjonen av programmet kunngjøres når de er klare.

Oversikt

Produktnavn: Raw Developer Pro (betaversjon)

Lanseringsdato: 25. februar 2014

URL: http://beta.nikonimglib.com/

Powered by Labrador CMS