SAMSUNGS VIKTIGSTE MOBIL-LANSERING

– Galaxy SIII er vårt viktigste produkt i 2012, siden smarttelefonen er en videreføring av SII som er vår største suksess gjennom tidene.

Publisert Sist oppdatert

Det sier salgssjef for telekom i Samsung Norge, Stig-Ove Langø, under lanseringen av Galaxy SIII under et arrangement i London 3. mai. Hit var elleve norske redaksjoner invitert på Samsungs regning, blant dem fagbladet Elektronikkbransjen. SIII kommer i norske butikker 29. mai, prisen blir rundt 5.300 kroner uten subsidier fra operatørene.

Galaxy SIII har operativsystemet Android 4.0 (Ice Cream Sandwich). Skjermstørrelsen er økt fra 4,3 tommer på SII til 4,8 tommer på SIII, av typen HD-super amoled (1280x720). Telefonen finnes med større internminne i andre markeder, men enhetene som kommer til Norge får alle 16 GB internminne. Spalten for mikro-SD-kort gjør det derimot mulig å øke kapasiteten med inntil 64 GB. Den nye firekjerners prosessoren (quad core) er på 1,4 GHz. De to kameraene er på 8 og 1,9 MP, videooppløsningen er på begge full HD (1080p).

Nye funksjoner

Samsung må levere noe ekstraordinært i dag for å møte forventningene

– Vi har lagt til en del nye funksjoner. Hvis man har et tapt anrop eller mottar en tekstmelding er det bare å føre telefonen til øret, så ringer den opp automatisk. Sitter du er i et møte med telefonen i stillemodus kan man enkelt løfte den opp, hvis den vibrerer har man fått en melding eller et tapt anrop, sier Langø.

– Hvem kommer til å kjøpe den?

– Med den posisjonen Samsung har oppnådd kommer vi til å gå bredt ut. Dette blir den største markedsføringssatsingen til Samsung noen sinne på et produkt. Vi henvender oss både til dem som har en telefon fra våre konkurrenter, og dem som ønsker å oppgradere fra SII eller en annen Samsung-modell, sier Langø til fagbladet Elektronikkbransjen.

Spekulasjoner

– Hvem er de største konkurrentene?

– Den største konkurrenten for Samsung er Apple, det ser man også i markedsføringen vår. Andre aktører som kjører Android-plattformen er også konkurrenter.

Galaxy SIII ble lansert under et arrangement i London 3. mai, der Samsung hadde samlet 2.000 journalister og bransjefolk i en messehall på Earls Court. I forkant var det mye hemmelighetskremmeri og derfor spekulasjoner i media rundt produktet. Riktignok ble en tidlig versjon vist i Oslo til norske operatører midt i april, men det var først i London at navn og spesifikasjoner kom offentligheten for øre.

Trådløs lading

– Hvor mye har Samsung lært av Apple når det gjelder lanseringen av SIII?

– Grunnen til at vi har holdt kortene så tett til brystet er ikke først og fremst fordi vi vil kopiere noen, men fordi ting skjer så ekstremt fort i dette markedet. Hvis vi hadde vist produktet på mobilmessen i Barcelona i februar og sluppet det i butikkene i mai, kunne vi blitt tatt igjen av konkurrentene. Nå slipper vi et unikt produkt som ingen har sett tilsvarende til. Denne unikheten ønsker vi å ha så lenge som mulig, sier Langø til fagbladet Elektronikkbransjen.

– Hva er det unike?

– I tillegg til selve spesifikasjonene, som ingen slår oss på, er bevegelsesstyringen viktig. Den trådløse ladingen er det ingen andre produkter som har i handelen.

22 prosent større skjerm

– Hvilke tanker ligger bak skjermstørrelsen på 4,8 tommer?

– Vi ser at folk ønsker større skjermer, siden smarttelefonene blir brukt til så mye. Selv om vi har økt skjermstørrelsen med 22 prosent er selve enheten ikke mer enn 16 prosent større enn SII.

– Hvor plasserer du SIII sammenlignet med Note som har 5,3 tommers skjerm?

– Note er en egen kategori, med litt større skjerm og mulighet til å notere på skjermen med en penn. SIII er definitivt et større massemarkedsprodukt, som vi har langt større forventninger til, mens Note henvender seg mer til forretningsmarkedet.

Fra SIII til Note?

– Hva vil du si om Samsungs satsting på smarttelefoner, Note og nettbrett?

– Smarttelefoner er utrolig viktig for Samsung, markedsandelen smarte telefoner har øker betraktelig både i Norge og resten av verden. Note er en egen kategori, mens nettbrett ligger på toppen. Det som er viktig er at vi kan tilby en bred portefølje produkter. Folk har ulike behov, og Samsung ønsker å dekke alle disse – alt fra den enkleste Android-telefonen til de mest avanserte nettbrettene som vi har fra 7 til 10,1 tommer.

– Vil dere ta teknologi fra SIII og overføre til neste versjon Note?

– Vi lanserte i Barcelona Note 10,1 – basert på Note-telefonen. Det er så vidt jeg kjenner til ingen planer om en ny Note med SIII-funksjoner.

133 gram og 8,6 millimeter

– Er det at dere på dette store arrangementet her i London bare lanserer én smarttelefon et tegn på at dere vil redusere antall modeller?

– Absolutt ikke. SIII er vår viktigste modell, og en spydspiss i porteføljen vår. Derfor er det viktig at denne lanseres på en ordentlig måte, sier Langø.

– Samsung må levere noe ekstraordinært i dag for å møte forventningene, sa JK Shin, president og ansvarlig for IT og mobilkommunikasjon i Samsung Electronics, da han klokka 19.15 slapp katta ut av sekken foran de 2.000 publikummerne. Som ventet ble navnet på den nye smarttelefonen Samsung Galaxy SIII.

– Med et batteri på 2.100 mAh vil levetiden være lengre enn på andre smarttelefoner. Vekten er bare 133 gram, tykkelsen er 8,6 millimeter. Dette er en telefon som ser, lytter til og forutsier brukerens ønsker. Galaxy SIII er et menneskelig produkt som forstår forbrukeren. Et eksempel på dette er at SIII ikke går i hvilemodus hvis den registrerer at du ser på skjermen, sier Shin.

Denne funksjonen er kalt Smart Stay.

Hei Galaxy!

Jean-Daniel Ayme, visepresident i European Telecommunication Operations Samsung Electronics, sier stemmegjenkjenningsprogrammet Smart Voice går langt lenger enn man tidligere har vært vant til.

– Man kan vekke telefonen med å si ”Hei Galaxy”, og spørre hvordan været er. Telefonen støtter åtte språk, blant dem engelsk, amerikansk, italiensk, tysk, fransk og spansk, sier Ayme.

Under en demonstrasjon for norske journalister etter lanseringsforestillingen kommer det frem at man må være koplet til internett for at talestyringen skal fungere, og at den er til forveksling lik Apples Siri-funksjon. Samsung kommer til høsten med norsk stemmegjenkjenning på sine TVer, men det vites ikke om denne kan overføres til SIII.

– Med Social Tag kjenner SIII igjen hvem du tar bilde av og kopler bildene til kontaktlisten. Buddy Photo Share tilbyr deg å sende bildene til dem du har fotografert. Dette er den eneste telefonen som virkelig forstår hvordan vi holder kontakten med omgangskretsen vår, hevder Ayme fra scenen.

3,3 bilder i sekundet

S-Beam kombinerer teknologiene NFC (Near field communication) og Wi-Fi Direct. Ved å legge telefonen inntil en annen med tilsvarende muligheter, kan man overføre innhold med ett trykk på telefonen.

Loesje De Vriese, Samsungs markedssjef i Belgia, sier kamerafunksjonene i SIII er sterkt forbedret. Kameraet aktiveres ved å berøre skjermen samtidig som man vrir på smarttelefonen. Utløsertiden er mindre enn ett sekund, hastigheten er 3,3 bilder per sekund. Tar man et serieopptak skal kameraet plukke ut det beste av åtte bilder, basert på skarphet, smil og blunking. Med ansiktsgjenkjenningsfunksjonen kan bildene sorteres i grupper etter hvem som er fotografert, på inntil åtte personer. SIII har videostabilisering og responstiden under videoopptak er 0,01 sekunder. Det er også mulig å ta stillbilder under videoopptak.

Bilde i bilde

Ifølge Samsung gir prosessoren god multikapasitet. Blant annet kan man dra med seg videoklippet man ser på over til andre skjermbilder, en bilde i bilde-løsning. På talesiden skal en equalizer bedre lydkvaliteten på samtalen.

Galaxy S III har blåtann 4.0, og blir lansert med LTE i USA. Blant tilbehøret er den nevnte trådløse laderen og en All Share Cast-enhet som skal gjøre det mulig å dele innhold med HDMI-enheter slik at man kan speile telefonen trådløst til TVen. Prisen for disse blir rundt 1.000 svenske kroner.

Annet tilbehør er et tynt flipdeksel, en lader med batteri, en basestasjon for pulten og til bilen Drive Link som kopler SIII til bilens hovedenhet og skal gi tilgang til blant annet kart, kontakter og musikk. S Pebble er en liten MP3-spiller beregnet på blant annet trening, denne kopierer musikken som ligger på telefonen.

Begrenset tilgang ved lansering

På musikksiden skal applikasjonen Scan & Match gjøre det enkelt å fortelle venner hvilken musikk du spiller. Gjennom Music Hub gir Samsung tilgang til kjøp av 17 millioner sanger.

– Dette er et tilbud der Samsung har gjort avtaler direkte med plateselskapene. I Norge vil vi fokusere på operatørenes løsninger når det gjelder musikk, sier Langø til fagbladet Elektronikkbransjen.

Gjennom Game Hub kan man kjøpe spill. Tjenesten Video Hub, som tilbyr filmer, er ikke tilgjengelig i Norge.

Galaxy SIII kommer i to farger; Pebble Blue og Marble White, og lanseres i 145 land gjennom 296 operatører. Den kommer til Norge den 29. mai.

– Siden den lanseres samtidig i så mange markeder vil det være litt begrensninger i starten når det gjelder tilgangen, sier Langø.

Powered by Labrador CMS