GALAXY TAB TAR OPP KONKURRANSEN

Blant de mange viktige nyhetene fra Samsung, var det nok Galaxy Tab som raget høyest. Koreanerne vil gi Apples Ipad konkurranse.

Salgssjef for AV og hvitevarer, Paal Anders Jansen, pekte ut seks av nyhetene han prioriterte fra Samsungs utstilling. I tillegg til Galaxy Tab var det BD-spilleren BD-C8900 med 3D-funksjon og 500GB HDD, 9000-serien av LCD LED-TV med et tilhørende nytt hjemmekinoanlegg, internett-TV, All Share-konseptet og 3D-projektor.

Den største nyheten?

Mange på messen, både blant pressen og andre besøkende, oppfattet Samsungs Galaxy Tab som kanskje den største enkeltnyheten på årets IFA. Og Jansen er enig:

– Vi ser helt klar av presseoppslagene at interessen er veldig konsentrert rundt Galaxy Tab. Produktet kommer i norske butikker allerede i oktober, og vi ser at etterspørselen er enormt stor. I tillegg til alle egenskapene vil jeg fremheve størrelsen og vekten på bare 380 gram. Galaxy Tab med sin skjerm på syv tommer går ned i en jakkelommeog er en helt ny produktkategori der den syv tommer storeberøringsskjermen kombinerer mobiltelefonen med den bærbare PCen. Den har full mobilitet med innebygd bredbånd og trådløst nettverk for tilkobling til internett. Via operativsystemet Android 2.2 og Android Market kan man laste ned nye applikasjoner og spill. Dessuten har Galaxy Tab støtte for Flash slik at man kan surfe raskt og enkelt på alle internettsider, sier Jansen.

I tillegg kommer alle funksjoner man finner i en vanlig mobiltelefon. Og her ved et annet poeng: Jansen karakteriserer Galaxy Tab som et telekom-produkt. Det betyr at man regner med at det vil bli subsidiert av teleoperatørene på samme måte som mobiltelefoner. Når det gjelder ringefunksjonen, blir det nok gunstigst å bruke blåtannoverføring til hodesett eller kabel med påmontert mikrofon.

– Sist men ikke minst vil jeg fremheve muligheten for å laste ned aviser, magasiner og bøker i et stort antall. Nyheter kan du få fra hjemlandet over alt hvor du er, sier Jansen og viser skjermbilder av 15 norske aviser i Samsung-hallen i Berlin.

BD med 3D

De første BD-spillerne med 3D-funksjonalitet ble presentert på IFA, og Samsung viste modellen BD-C8900. Spilleren har fått en harddisk på 500 GB som tilsvarer ca 120 timers innspilling av TV-program i HD kvalitet. Samsung arbeider med godkjenning av produktet hos RiksTV og Canal Digital.

– BD-C8900 er med dette verdens første BD-spiller med opptaksfunksjon som har støtte for 3D. Dessuten har BD-C8900 [email protected] med direktelinker til ulike tjenester på internett, slik som Youtube. Fra Samsung Apps er det mulig å laste ned flere applikasjoner til [email protected], sier Jansen.

Modellen vil trolig koste rundt 6.500 kroner i det norske markedet.

9000-serien

Samsungs toppserie 9000 LCD LED-TV ble presentert på CES i Las Vegas i januar og introduseres nå for salg i Norge. Dette blir per i dag den høyest spesifiserte og tynneste TV-modellen, som vil være klar for salg i butikk 1. oktober. I første omgang kommer to modeller i størrelsene 40, 46 og 55 tommer - alle godkjente av RiksTV og Canal Digital.

– En stor nyhet her på IFA er at vi i tillegg lanserer to topp spesifiserte lydanlegg tilpasset den nye 9000-serien. Alt er formet etter egenskapene til 9000-serien, også når det gjelder design, sier Jansen.

Det kommer to modeller av dette anlegget, et 3.1-anlegg og et 7.1-anlegg. I tillegg til modellene i 9000-serien presenterte Samsung en ny størrelse i 8000-serien.Fram til nå har Samsungs største 3D LED-TV vært på 55 tommer. Nå slås dette av en 65-tommer i 8-serien, og det er verdens største.

For proprietære?

Internett-TV var et hett tema også på årets IFA. TV-produsentene må tåle mye pepper fordi de fleste internettløsningene lenkes opp mot nettsteder som er proprietære. Det vil si at de binder kunden til de forretningsforbindelsene TV-produsentene har med leverandører om programmer og annet innhold.

– Det er nok både og. Vi ser at utviklingen innen widgets med store aktører som Youtube, Skype, Dayly Motion og Twitter er integrert på de aller fleste av TV-modellene i dag. Samsung har valgt å gå for egen plattform som betyr at man kan laste ned gratis applikasjoner via Samsung Apps. Jeg tror vi snart vil se hvordan dette vil utvikle seg videre. For øvrig har jeg ikke kommentar til spørsmålet om proprietære løsninger, sier Jansen.

– Vil vi noen gang få se ”Samsung by Google”?

– Vi har foreløpig ingen indikasjoner på dette fra Korea.

Trådløs kommunikasjon

All Share for trådløs kommunikasjon mellom produkter. DLNA er fastsatt som en bransjestandard på slik kommunikasjon. Det bruker Samsung på et flertall av sine produkter, opplyser Jansen. Produktene er merket med denne logoen for denne standarden. Det er praktisk talt ingen begrensing for hvor mye kommunikasjon som kan overførers og hvor mange produkter som kan arbeide sammen i et system. Standarden gjør også at en mobiltelefon vil kunne brukes som fjernkontroll til slike systemer.

3D videoprojektor

Samsung viste også nye projektorer med 3D-funksjonalitet. I følge Jansen er det en økning i interessen for salg av projektorer. Han mener at 3D-funksjonaliteten vil være en driver i dette markedet som er typisk for film og spill. Ikke minst tror han det vil være viktig for de som vil bygge opp et komplett hjemmekinoanlegg.

– Nå er 3D for fullt ute i norske butikker, først og fremst i form av TV-apparater. Vi har tatt et solid grep om dette markedet. På europeisk basis er ni av ti slike TV-apparater som hittil er solgt av merket Samsung, sier Jansen.

Han opplever at det samme er tilfellet i Norge.