Fra og med i dag kan du snakke med Google på norsk. Foto: Google
Fra og med i dag kan du snakke med Google på norsk. Foto: Google

GOOGLE ASSISTENT PÅ NORSK I DAG

Nå starter utrullingen av Google Assistent på norsk. Stemmeassistenten er tilgjengelig på iOS og Android, og snart kommer Googles smarthøyttalere.

Publisert

Google Assistent, eller Google-assistenten som den heter i App Store, er den norske versjonen av Googles programvare som forstår hva du sier, og svarer deg på norsk. På IFA-messen i Berlin, som nettopp er over, viste en lang rekke produsenter høyttalere, ørepropper og andre enheter som støtter Google Assistent. Disse selskapene sto bokstavelig talt og trippet, mens de ventet på den norske utgaven av Google Assistent blir tilgjengelig for smarthøyttalere, slik at de kan slippe sine produkter på markedet. I dag begynner Google utrullingen av Google Assistent i til norske smarttelefoner, og i løpet av de kommende ukene vil programvaren være tilgjengelig på alle kompatible Android- og iOS-enheter i Norge. Senere i år lanserer det amerikanske gigantkonsernet sine egne smarthøyttalere, Google Home.

– Vi er ekstremt glade over å kunne rulle ut Google Assistent på norsk, og dermed kunne gi brukere her i Norge en assisterende Google-opplevelse - personlig tilpasset hver enkelt. Våre ingeniører har jobbet hardt for å skape en intelligent stemmeassistent bygget på avansert maskinlæring, som med en lokalt utviklet personlighet og funksjonalitet kan hjelpe norskspråklige brukere å få gjort ting i sin hverdag, sier landssjef Jan Grønbech i Google Norge i en pressemelding.

Et startskudd

Via epost og kommunikasjons- og PR-sjef Helle Skjervold i Google Norge stiller vi Grønbech følgende spørsmål:

– Hva vil Google Assistent på norsk bety for salget av smarthøyttalere generelt, og hvilke forventninger har du til salget av Google Home når disse lanseres i Norge?

– Vi tror en god og nyttig norskspråklig assistent vil gjøre at også smarthøyttalere får en helt ny verdi i folks hverdag. Når vi i dag lanserer den norskspråklige Google-assistenten er det i første omgang på mobiltelefon, men vi ser på dette som startskuddet for assistentens tidsalder - hvor du etterhvert vil kunne sømløst snakke til assistenten via ulike typer enheter, inkludert høyttalere. Vi lanserer Google Home på norsk senere i høst, og da vil man endelig kunne snakke norsk også til høyttaleren hjemme. For de som allerede har kjøpt en Google Home-enhet i utlandet vil det da være mulig å velge seg norsk språk. Vi har stor tro på at Google Home vil gjøre det svært bra i Norge, og vil gjøre hverdagen til norske brukere enklere. Nordmenn er langt fremme når det gjelder å ta i bruk ny teknologi, og vi opplever at interessen for Google Home er stor!

Google-sjef i Norge, Jan Grønbech. Foto: Google.
Google-sjef i Norge, Jan Grønbech. Foto: Google.

Siri og Alexa

Tilbake til pressemeldingen. Her heter det at blant tingene man kan gjøre via stemmen med Google Assistent, er å sende tekstmeldinger, lage påminnelser, spille musikk, finne ut av noe man lurer på, finne veien eller finne ut hva noe betyr på et annet språk.

Google Assistent er altså en konkurrent til Apples Siri og Amazons Alexa, og ifølge Google skal deres løsning mer ligne en samtale. Google Assistent skal være bygd med maskinlæring i bunn, med ekspertise fra alt fra språkteknologi til funksjonalitet fra for eksempel Google Søk, YouTube, Maps og Kalender på én og samme plass.

– Det gjør assistenten i stand til å forstå brukerens kontekst og stemme, og håndtere komplekse spørsmål og oppgaver. Assistenten lærer og utvikler seg med bruk, så over tid vil den bli enda bedre, heter det.

Google skal ha brukt mye tid på å lære den hva nordmenn liker, syns er moro og er ekstra opptatt av.

På Android-enheter aktiveres den gjennom å holde inne hjemknappen eller ved å si «OK, Google». På iOS må brukere i App Store laste ned det som heter «Google-assistenten».

Norske partnere

Gjennom Googles åpne utviklerplattform «Actions on Google» er det mulig for selskap å bygge opp funksjonalitet som lar dem kommunisere direkte med sine målgrupper gjennom stemmeassistenten. Blant de norske selskapene som har gjort dette er DNB, Meny, NRK, Orkla, Oslo Bysykkel, SAS, Sol, Sparebank-1, Telia, Tine og VG.

– Vil brukerne snakke med disse selskapene sier de «La meg prate med ...» til Assistent, og enkelt få råd til boligkjøp fra DNBs Bolig Buddy, få siste nytt fra NRK eller VG og lage en handleliste med Meny - for å nevne noe, heter det i pressemeldingen.

Google Assistent på norsk blir tilgjengelig for brukere av Android-enheter med 5.0 Lollipop eller høyere, samt for iOS-brukere med versjon 10 eller høyere via App Store. I dag er Google Assistent tilgjengelig på over 500 millioner enheter, og blir innen utgangen av året tilgjengelig på over 30 språk. Assistent er kompatibel med over 5000 smart-enheter for hjemmet rundt om i verden. Den finnes også tilgjengelig i biler fra mer enn 40 ulike produsenter, og er innebygget i flere av de nyeste bilmodellene.

Powered by Labrador CMS