POLAR MED ANDROID

Finnene kommer med sin første treningsklokke basert på Android Wear, og tar opp smartklokkekampen med elektronikkprodusentene.

Publisert Sist oppdatert

Med lanseringen av GPS-klokken Polar M600 tar det finske selskapet steget over i smart-verdenen. Der Polar tidligere har brukt sitt egne, proprietære grensesnitt for å måle trening og overføre data, har de med introduksjonen av M600 gått for Android Wear.

Smartklokker fra produsenter som Samsung, Apple og LG har fått stadig flere treningsfunksjoner, med både pulsmåling, skrittelling og mer, og nå vil også en av de store innen treningsklokker inn på smart-markedet.

Skal ta markedsandeler

Polar M600 kommer til å bli årets julegave for sportsinteresserte

– Vi er veldig stolte av å kunne introdusere M600. Man sier er at smartklokkemarkedet skal vokse med tregangeren fram til 2020, og i dag har vi en sterk posisjon innenfor pulsmonitorer. Jeg tror vi skal ta en fair del av smartklokkemarkedet også, det er et helt nytt område for oss, men definitivt et stort kommersielt marked, sier Morten Dyrberg, nordisk ansvarlig for Polar, til fagbladet Elektronikkbransjen.

Polar startet i et skispor i 1975, da Seppo Säynäjäkangas ville forbedre hvordan langrennsløperne trente.

– På 80-tallet var Polar standard for eliteutøvere verden over, og i dag er vi samarbeidspartnere med så å si alle særforbundene i Norge. Vi startet pulsklokkesegmentet, vi startet aktivitetssegmentet og nå skal vi ta smartklokkemarkedet. M600 kommer til å bli årets julegave for sportsinteresserte, sier Dyrberg.

Han ser også på elektronikkkjedene som tettere samarbeidspartnere framover.

– Vi vil være tilgjengelig i både elektronikk- og sportsbransjen. Vi ser at elektronikkforhandlerne har mye å bidra med, særlig innen smartklokker og aktivitetsmonitorer, sier Polar-sjefen.

Smart + trening = sant

Polar M600 har innebygget pulsmåler, og finnene sier at de ved å bruke hele seks led-lys i pulsmåleren, samt egne algoritmer, skal oppnå spesielt pålitelige pulsmålinger. Pulsen måles kun når du starter en treningsøkt, ikke kontinuerlig gjennom døgnet.

Foretrekker du pulsbelte så fungerer klokken også med Polars eget H7-belte. Dette er ekstrautstyr og koster 6-700 kroner. Klokken har en 1,3 tommer stor berøringsskjerm i farger, med Gorilla Glass for beskyttelse mot riper. Veiledende pris er 3 600 kroner.

– M600 er det beste fra to verdener. Pulsklokker har vi laget lenge og er trygge på, det har vi holdt på med i mange år. Men vi ser at andre har vært bedre på apper og smart-løsninger, derfor har vi valgt Android Wear som operativsystem, sier Petter Andersen, produktspesialist hos Polar.

Han har vært 12 år på skøytelandslaget, og har jobbet i Polar siden han la opp i 2006.

– Med Android Wear syr vi nå sammen to verdener, teknologi og sport. Klokken er tett knyttet opp mot telefonen, og batterilevetiden er den beste på markedet innen denne kategorien. GPS, pulsmåling og kontinuerlig synkronisering krever mye strøm, og klokken holder rundt to døgn ved vanlig bruk. Er du ute og løper med GPS på, holder batteriet i fire til fem timer, sier han.

Avanserte analyser

Mobilen har også fire GB internt minne som kan brukes til musikk, da kan mobilen ligge hjemme og du kan spille rett fra klokken via blåtann-øreplugger.

– Hva med Spotify offline, vil det være mulig å laste over spillelister på klokken til bruk uten mobil?

– Spotify finnes som app på klokken, men offline-funksjon er det foreløpig ikke. Men vi regner med at det kommer, sier Pettersen.

Allerede kan man laste ned rundt 4 000 apper fra Google Play beregnet for Android Wear, fra musikk til trening og mer. Polars egen app heter Polar Flow, og måler all aktivitet du gjør gjennom dagen. 

– Vi har hatt Polar Flow siden 2014, og programmet utvikles stadig. Du kan planlegge, se gjennomføring, få detaljerte analyser og lage egne treningsprogram. Det fungerer veldig bra på mobilen, og du får enda mer funksjoner på nettsiden, sier produktspesialisten.

Han sier det særlig er den håndleddsbaserte pulsmåleren Polar har jobbet mye med i M600.

– Puls på armen er en litt vanskeligere teknologi enn via brystet med belte. Vi har jobbet med dette i en ti års tid, og M600 har seks led-lys, noe som gir flere muligheter til å fange opp signaler. Sammenlikner vi resultatene med V800, som har belte, er pulsmåligene veldig like, selv under intervalløkter. Klokken er også beregnet for svømmere, da den er vanntett, sier Pettersen.

Klokken er kompatibel også med iOS og Apple, men du får foreløpig flere apper og funksjoner med en Android-telefon.

Fra proff til entusiast

– Hvem er målgruppen for M600?

– Målgruppen er de som liker å være i god form, er glad i teknologi og vi ha en smartklokke som ser bra ut. Det er kanskje ikke treningsklokken for toppidrettsutøverne, men for de som er glade i teknologi og trening, sier Pettersen.

Fagansvarlig for utholdenhet i Olympiatoppen, Espen Tønnesen, var også til stede på lanseringen, og han mener M600 er bra også for profesjonelle utøvere.

– Jeg tror dette kommer til å være viktig for toppidrettsfolk for de rolige øktene, du slipper å ta på deg beltet i 90 prosent av treningene. Og vi er også opptatte av det generelle aktivitetsnivået til våre utøvere, sier ??

Ambassadør for Polar M600 er Anders Backe, profesjonell frikjører på ski, eller jibber om du vil.  Han fortalte om sine erfaringer med M600 så langt.

– Vi som jibber trenger ikke vite om vi har 161 eller 162 i puls, vi er opptatte om vi har puls i det hele tatt eller ikke, sier Backe med glimt i øyet.

– For oss er muligheten til å ta korte beskjeder i heisen, ha musikk på øret trådløst veldig nyttig. Vi har mye klær på, og å slippe å kle av og på seg for å få brukt funksjonene er veldig bra, sier skikjøreren.

Han avslutter i disse dager skifilmen Supervention 2, hvor blant andre utøvere som Aksel Lund Svindal, Terje Håkonsen og andre er med. Filmen kommer på kino i oktober.

Powered by Labrador CMS